Dag 359: Ellen Sillekens (www.studiosillekens.com)


1f74d3e

De website van Ellen vind ik prachtig, hele pure producten, mooie foto’s, heel fijn om naar te kijken. Ze was enthousiast over mijn blog en schreef zelf over haar leven. Dat wil ik helemaal plaatsen, want ze heeft ontzettend veel gedaan! En met een hele mooie motivatie: bijdragen aan een betere wereld. Een voorbeeld.

Ellen: nieuwsgierig, leergierig, open en enthousiast soms met frons. Zesenveertig jaar, een partner en twee kinderen van negen en zes jaar oud.

Ik ben opgeleid als ontwerper, en werk zowel in loondienst als free-lance in de textielsector met een sterke link naar educatie, design en onderzoek. Een werkveld waar altijd vernieuwingen plaatsvinden, de laatste tijd vooral op het gebied van duurzaamheid.

Ervaren in het organiseren van bijeenkomsten waar kennisuitwisseling plaatsvindt (YD+I Young Designers en Industry, ASIFF Mindsessies, Expert Meeting voor het Textielmuseum), masterclasses (voor Sunday Morning .ekwc en het Textielmuseum). Opzetten van Europees educatieprogramma (ETT European Textile Trainees project). In beeld brengen van duurzaamheidswaarden (voor de werkgroep textiel ‘Duurzaam Huis’). Initiëren van projecten vanuit TRU Textiles en Studio Sillekens.

Gedreven vanuit mijn motivatie om bij te dragen aan de ontwikkeling van een wereld die beter en bewuster omgaat met haar grondstoffen in de textielsector (waaronder mode en design), neem ik mensen mee in mijn gedachtegoed die motiveert om gezamenlijk kennis te delen en te ontwikkelen. Goed geïnformeerd zijn is hierbij van belang, luisteren en doorvragen, niet stoppen maar doorgaan.

2012 in vogelvlucht

TRU Textiles
Dit is het nieuwe initiatief van mij en Anita de Wit.
TRU staat voor: True Pricing, Rethinking & Upcycling; onderweg naar textiel van morgen.

Doel van TRU is het inzichtelijk maken en koppelen van alle processen in de textielbranche en vervolgens het meetbaar maken van duurzaamheidsaspecten. Wecreëren daarvoor een omgeving waarin het spelen van een ander spel centraal staat. Hiervoor worden Working Labs opgezet,waarin we partners uitnodigen samenwerkingsverbanden aan te gaan om zo te komen tot een circulaire economie. Daarbij worden productieprocessen en diensten met de laagst mogelijke ecologische voetafdruk in beeld gebracht en waarbij de effecten van menselijk handelen op het milieu, persoonlijk en in groot verband een persoonlijke verantwoordelijkheid gaan worden. Gamification wordt ingezet is als gereedschap om duurzame veranderingen door te voeren.

UNI ²
Het eerste concrete projectresultaat van TRU Textiles is tot stand gekomen in samenwerking met de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en partijen die gelden als voorloper in de branche. HKU-studenten hebben als studieopdracht gewerkt aan dit concept. In UNI ² wordt het verschil in impact van materialen inzichtelijk en krijgt betekenis. UNI² maakt mensen bewust en daagt uit om actief deel te nemen aan het recyclingproces van textiel. Onderdelen zijn een interactieve container, een interactieve website (digitale communiteit) en een kledingcollectie. UNI ² wordt begin 2013 gelanceerd.

Textielmuseum
In 2007 heb ik in opdracht van het Textielmuseum Tilburg het project European Textile Trainees (ETT) opgezet. Sinds 2008 coördineer ik dit educatieproject waarbij trainees van acht verschillende Europese opleidingen de kans krijgen om door deelname aan dit programma te excelleren. Trainees verbreden hun blik op het gebied van textiel, worden begeleid in onderzoeksmatige ontwerpmethodes en werken hun projecten uit in samenwerking met het TextielLab. Ze presenteren en exposeren hun werk gevolgd door een werkperiode bij de textielbedrijven in Italië. Voor de doorontwikkeling van ETT bezocht ik dit jaar de Nederlandse Ambassade in Italië en textielproducenten in  de omgeving van Como. Ik voerde gesprekken met Vlisco en opleidingen als ARTEZ (met collega’s). Daarnaast voerde ik gesprekken met organisaties als Texprint en Textile Futures Research Centre, Central Saint Martins in Groot Brittannië. Al deze gesprekken brengen inzicht in de gewenste doorontwikkeling van textieleducatie.

Sustainable Fashion Design training
Carolien van Merksteijn van Partners for Innovation, heeft me uitgenodigd samen met haar in 2013 trainingen te geven aan mode ontwerpers, inkopers en marketeers. Deze eendaagse workshop brengt deelnemers theorie en instrumenten die de uitgangspunten in beeld brengen voor een duurzame mode collectie.

Biobased Brug
Ro en Ad architecten nodigden mij uit op 1 november om te brainstormen in Axel over de realisatie van een Biobased brug. Biobased heeft de toekomst, gebruik de grondstoffen die de aarde voortbrengt in plaats van grondstoffen die de aarde uitputten. Deze brug wordt gemaakt van vlas. Er is nog veel uit te zoeken, maar die brug die komt er!

Toastmasters
In januari 2012 op de 75ste verjaardag van mijn moeder  sprak ik mijn oom Jan. Hij is 62 jaar en recent gepensioneerd. Hij vertelde dat hij lid was geworden van Toastmasters in Eindhoven. Een organisatie waarin je je vaardigheden ontwikkelt voor het spreken in het openbaar. ‘How to speak in public with confidence’. Sinds maart  ben ik lid van Toastmasters Utrecht.  Waanzinnig veel geleerd, mooie verhalen gehoord en bijzondere mensen ontmoet! 

Volkstuin
Ook nieuw in 2012. Een eigen volkstuin! In januari kregen we 200 m² grond ter beschikking waarop we nu eigen groente en fruit verbouwen. Ontspannende bezigheid (zelfs het onkruid wieden). Nog nooit zoveel komkommers en frambozen gegeten. Nu is de vraag voor komend jaar; Gaan we voor permacultuur of traditionele rijtjes groenten en fruit?

Creatief denken
Ademen zorgt voor divergent denken. Ayca Ozturk Szapora (ademcoach en onderzoeker aan de Universiteit van Leiden) heeft me kennis laten maken met een Open Monitoring (OM) meditatie. Deze vorm van mediteren vergroot je creativiteit en de mogelijkheid om nieuwe ideeën te generen, out of de box te denken en problemen op te lossen. Ayca werkt hierin ook nauw samen met InsideOut. Breathfulness is de nieuwe naam die InsideOut hieraan gegeven heeft. Breathfulness geeft mij energie en motivatie om door te gaan, ook als het moeilijk wordt.

Schrijven
Eva Reinders; schrijfcoach, tekstschrijver en redacteur heeft me uitgenodigd om deel te nemen aan een workshop schrijven. Nooit geweten dat schrijven zo leuk kan zijn!

Eigen energieleverancier
Vanaf 17 november wekken we het merendeel van onze energie zelf op, wij hebben zonnepanelen op ons dak laten plaatsen. Dat geeft energie!

Ik realiseer me steeds meer dat de activiteiten die feedback opleveren me het meest boeien.

Ik ervaar dat steeds meer mensen zich bewust worden van de veranderende maatschappij. Veel overheidsbemoeienissen vallen weg. Onze financiële reikwijdte wordt minder. Mensen zoeken naar andere invullingen. Minder door geld meer door innerlijke motivatie gedreven. Ik ben heel benieuwd wat ons dit gaat opleveren!

Warme groet,
Ellen Sillekens

Ik heb veel geleerd van deze blog van Ellen. Van Toastmasters en permacultuur had ik nog nooit gehoord. Ik heb het opgezocht en zag meteen hoe interessant het is. Toastmasters: beter leren spreken in het openbaar, door eens per maand in een club bijeen te komen en dit te kunnen oefen voor publiek. Permacultuur: een (volks)tuin dusdanig ontwerpen dat je er niet alleen zelf baat bij hebt, maar de grond ook. Een mooie manier van omgaan met de natuur. 

Ook de zonnepanelen en het nadenken over andere duurzame oplossingen vind ik steeds interessanter worden. Duurzaam denken hoeft niet altijd in grote initiatieven. Het kan ook door scheiden van glas, papier en gft-afval. Of opletten dat in huis overal de lampen uit zijn, dat de kraan niet lekt, een zandloper van 5 minuten in de douche. Dat zijn de dingen waar ik nu op let. Maar Ellen inspireert me om meer te doen. Want ook al ben ik misschien niet een hele erge natuur-freak, ook ik denk dat het goed is als we lief zijn voor de aarde. We moeten er nog wel even mee voort, in ieder geval onze kinderen.

Ik vind het mooi om te zien dat Ellen zowel prive als in haar werk het thema duurzaamheid verwerkt. Het is zo fijn zo’n duidelijke rode draad te hebben. Ik kan me zo voorstellen dat je dan makkelijker keuzes kunt maken. Ik zie dat Ellen een heel vol jaar heeft gehad in 2012, maar het is allemaal in een lijn, waardoor het allemaal goed past. Bij mij begint de rode draad zich ook steeds meer te vormen, maar ik ben blij dat Ellen haar jaar zo duidelijk heeft geschetst. Dat geeft mij ook weer inspiratie om de rest van mijn rode draad in te kleuren. Want daar staat 2013 voor!  

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s