Dag 337: Ellen Lammers (www.wereldinwoorden.nl)


Ellen werkt bij de Maatschap WiW – Global Research & Reporting en heeft de wereld als werkterrein. Wereld in Woorden is een maatschap, een bijzondere bedrijfsvorm, omdat een maatschap geen rechtspersoonlijkheid is en omdat de wet geen eisen stelt aan de vorm. Wereld in Woorden is feitelijk niet veel meer dan de naam waaronder de maten hun arbeid, kennis en expertise bundelen. De maten zijn hoofdelijk aansprakelijk voor hun handelen.

Maatschap Wereld in Woorden is in 1994 gestart door Peter Conradi en Roeland Muskens, die beiden al ruime ervaring hadden als zelfstandig journalist en tekstschrijver. De eerste jaren schreven zij vooral brochures, nieuwsbrieven en jaarverslagen, meestal voor ontwikkelingsorganisaties. Met de komst in 2000 van de derde ‘maat’, Frans Bieckmann, ging de maatschap zich meer richten op onderzoek. In 2005 is actief gezocht naar uitbreiding en dat resulteerde in de komst van Mariëtte Heres. In 2007 heeft Peter de maatschap verlaten. Datzelfde jaar heeft Ellen Lammers zich aangesloten bij de maatschap, in 2009 gevolgd door Koen Kusters. In 2009 heeft Mariëtte de maatschap verlaten.

De maten van Wereld in Woorden werken steeds in verschillende samenstelling aan opdrachten. Wie welke opdracht uitvoert is afhankelijk van de benodigde expertise, de ervaring en de beschikbare tijd. Sommige opdrachten kunnen door één persoon worden uitgevoerd. Grotere klussen vergen soms de inzet van ons allemaal, plus eventueel externe onderzoekers, schrijvers of vertalers.
Wereld in Woorden doet onderzoek naar en verzorgt teksten over het brede terrein van internationale betrekkingen. Ze schrijven journalistieke artikelen, boeken, onderzoeksrapporten, beleidspapers, conferentie- en jaarverslagen, e-newsletters, en redigeren teksten. Ze produceren tijdschriften en maken films. Ook geven zij regelmatig advies en doen ze evaluaties. Wereld in Woorden werkt voor NGO’s, overheden en universiteiten.

Ellen houdt zich binnen WiW vooral bezig met de onderwerpen duurzame energie, voedselzekerheid, globalisering en wetenschap. Ze doet interviews, journalistiek onderzoek en eind- en hoofdredactie.
 Ellen duikt met veel plezier in nieuwe onderwerpen. Ze onderscheidt snel hoofd- van bijzaken, maar houdt altijd een scherp oog voor detail. Zij zoekt de mens achter elk verhaal.

Ellen promoveerde in 2006 aan de Universiteit van Amsterdam. Haar proefschrift (cum laude) gaat over jonge mannen gevlucht uit de buurlanden van Oeganda voor oorlog en een gebrek aan toekomstperspectief. Voor haar onderzoek woonde zij een kleine drie jaar in Kampala. Ellen is opgeleid als cultureel en medisch antropologe aan de VU en aan de School of Oriental and African Studies in Londen. Naast haar betrokkenheid bij WiW, werkt ze parttime als managing editor voor The Broker.

De naam van de maatschap ‘Wereld in Woorden’, sprak mij meteen ontzettend aan. Ik had meteen het idee dat het om een tekstbureau zou gaan, en toen ik de website zag, en ze aangeven ‘de wereld als werkterrein te hebben’, vond ik het nog mooier. ‘Met liefde voor woorden en inhoud’ dacht ik er achteraan.

 

‘Culturele antropologiede wetenschap die het sociale gedrag, de economische structuur en de religie van volken en bevolkingsgroepen bestudeert. ‘

Ik heb de studie Culturele antropologie altijd heel erg aantrekkelijk gevonden. Waarom ik er nooit iets mee heb gedaan, weet ik eigenlijk niet. Waarschijnlijk omdat mijn ouders dat niet direct op het lijstje hadden staan van ‘beroepen waar je later altijd je geld mee kunt verdienen’. Als ik nu weer de uitleg van culturele antropologie lees, dan spreekt het me nog steeds aan. Het lijkt me erg interessant te weten wat sociaal gedrag, religie en economische structuur met een mens doet. Wat drijft een mens voort, wat bepaalt zijn keuzes? 

Ellen schrijft met name over voedselzekerheid en duurzaamheid. Zeker duurzaamheid is iets waar ik zelf ook steeds bewuster mee bezig ben. Kleine dingen als afval scheiden, minder vlees eten, en letten op gebruik van gas/water/licht. Maar vooral ook bewuster consumeren. Bij de aanschaf van een auto een tijdspanne aanhouden van 10 jaar in plaats van 4 jaar. Maar ook kleding en schoenen, waar ik de laatste maand weer veel te veel van heb gekocht. Ik zag vandaag de website www.buynothingnew.nl, waarin je wordt uitgedaagd een maand lang geen nieuwe spullen te kopen (behalve eten, drinken, medicijnen). Dus gewoon niks kopen, en als je je echt niet kunt inhouden: ruilen of repareren. Wat een leuk concept! Ik heb me aangemeld, want ik was van plan in januari heel veel spullen thuis op te ruimen. Ik wil namelijk een ‘leeg’ huis, waar de energie doorheen kan stromen. En wie weet kom ik nog verloren schatten tegen waarvan ik niet meer wist dat ik ze had. En ik kom vast ook spullen tegen die ik op een grote rommelmarkt kan verkopen. Zo duurzaam ik in mijn eentje heel wat af. Alle beetjes helpen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s