Dag 333: Ellen Siebenhar (www.ellenkookt.nl)


400566122_4_-tFI

De gast-bloggers blijven zich aandienen. Ik vind het zo geweldig dat er zoveel Ellens zijn die dit voor mij doen, het raakt me echt.

Dag Ellen,

Vanochtend kreeg ik je mail over jouw 365 dagen project! Wat leuk en actief dat je elke dag een stuk schrijft over een Ellen. Aan de binnenkant van een kastdeur heb ik een poster hangen uit het Flow magazine; met daarop 365 ideeën voor 365 dagen projecten! Er is zoveel te bedenken en te doen!

Ik zal deze Ellen even aan je voorstellen!

3 december jl. ben ik (inmiddels al weer) 41 jaar geworden. De tijd gaat zo snel als ik me bedenkt dat ik hier al 41 jaar rondloop. Ik heb in al die jaren toch al best veel gedaan gezien en meegemaakt. Alle andere Ellens schrijven over hun werk, eerst dacht ik zal ik daarom gewoon een heel ander verhaal over deze Ellen schrijven?! Maar ik vind het toch ook wel leuk om ook over mijn werk te schrijven. Dus dat doe ik dan ook maar.

Ik ben een zeer ervaren, enthousiaste en gedreven kok, reisbegeleider, organisator. Met veel ervaring in het werken met en voor groepen. Ik heb uitstekende organisatorische en faciliterende kwaliteiten. Een hoog serviceniveau en kwalitatieve goede dienstverlening. Ik ben flexibel, kan uitstekend improviseren en ben een goede gastvrouw.

Ik verzorg diverse catering opdrachten in zowel binnen- als buitenland. Koken op locatie, privé diners, aanschuiftafels organiseren, catering verzorgen tijdens actieve (fiets) vakanties en single reizen, koken tijdens festivals en bij particulieren thuis, kok aan huis, catering in luxe chalets in wintersportgebieden. Catering verzorgen tijdens ‘bike & barge’ reizen op schepen.

Ik hou van rode & witte wijn, blauwe kaas, verse dikke sneeuwvlokken, lachen, vers brood, kerstverlichting,  koken, mijn ouders, fietsen met wind in de rug, Frankrijk, biefstuk, zon, yoga, knoflook, mijn zus, zonnebloemen, humor, muziek, vegetarische quiches, stilte opzoeken, Terschelling, ‘lachende’ eenden, wierook, in de tent liggen als het regent, taarten bakken, spontane gebeurtenissen, skiën, reizen, Zijn …..en nog veel meer!

Sinds 2006 werk ik als freelance kok, mijn eigen bedrijf heet ‘Ellen Kookt’. En dat is wat ik doe: Ellen kookt. Daarvoor was ik werkzaam als congres en eventmanager. Ik heb aan de Radboud Universiteit in Nijmegen Communicatiewetenschap gestudeerd en ‘moest’ dus gaan werken in het communicatie vak! Ik heb bij diverse bedrijven en reclamebureaus gewerkt als communicatiemedewerker en congres-eventmanager. Naast deze banen was ik ook altijd in mijn vakanties werkzaam als reisleider/kok voor diverse reisorganisaties die fietsreizen organiseren. Heerlijk vond ik dat vrij zijn, hele dag buiten zijn, reizen en koken voor de deelnemers. Ik merkte dat ik hier vaak meer voldoening uit haalde dan uit het werken op een kantoor.

In 2005 ging het bedrijf waar ik toen als congresmanager werkte verhuizen naar de andere kant van het land. Ik dacht dit is voor mij een goed moment om afscheid te nemen van deze baan. En ik nam ontslag.

Eigenlijk heb ik nooit bewust de keuze gemaakt om te gaan werken als zelfstandig ondernemer maar is deze ‘carrière move’  min of meer spontaan ontstaan. Ik kreeg een advertentie van mijn moeder waarin ze een congresmanager zochten bij een bedrijf. Ik las die advertentie en dacht ‘ja maar die baan wil ik helemaal niet’. Ik keek op de achterkant van de advertentie en las ‘wij zijn op zoek naar een kok op een schip’, en ik dacht ja dat wil ik! Dezelfde middag heb ik nog een mail gestuurd aan de schipper en de daarop volgende week zat ik met hem aan tafel op het schip en nam ik een kijkje in zijn kombuis. Sindsdien werk ik als freelance kok! Eigenlijk ben ik meer een reizende kok, ik kook op locatie en reis veel voor mijn werk. Gedurende de zomermaanden werk ik meestal als scheepskok op fietsvaarboten in Nederland, Frankrijk en België. Onze buitenlandse gasten maken dan op de fiets kennis met de Nederlandse, Belgische of Franse cultuur. Hun hotel vaart dan met hun mee gedurende de reis, elke dag zijn we op een andere plek. Met de gehele crew, schipper, matroos, kok en huishoudelijke hulp dragen wij bij een onvergetelijke vakantie voor onze gasten. Gedurende de wintermaanden werk ik vaak in de sneeuw. Ik kook dan in chalets in Frankrijk, Italië of Zwitserland. Gasten komen skiën en genieten van hun eigen chalet met een privekok. De afgelopen winters ben ik ook als kok mee geweest op fietsexpedities naar Zuid Amerika (Chili & Argentinië) en naar West Afrika. Prachtig om ook deze werelddelen en culturen te kunnen ontdekken door mijn werk als kok.

Vanuit loondienst ben ik dus gaan werken als zelfstandig ondernemer. Wat een vrijheid! Zelfstandig werken, je eigen koers bepalen en eigen opdrachten verwerven. Ik vind het zalig om niet meer van 9 tot 5 op een kantoor te zitten. Inmiddels ben ik al 7 jaar als freelance kok aan het werk en geniet volop van mijn vrijheid, het werken als kok, de mensen die ik ontmoet en de landen die in ontdek. Zonder vooraf een duidelijke koers voor ogen te hebben gehad ben ik zeker trots op wat ik de afgelopen jaren bereikt heb! Zelf mogelijkheden creëren, reizen en met veel plezier blijven koken! Ik hoop dat ik dit nog jaren kan volhouden.

Nu is het winter en er ligt een mooi pak sneeuw! Ik heb een fijn klein houten huisje, dat is het voordeel van even niet op reis zijn, onthaasten en even niet in beweging zijn, de kachel brandt en het is binnen vredig en rustig! Tegen mijn omgeving zeg ik dat ik bezig ben met mijn winterslaap! De winter is een mooie periode om wat meer naar binnen te keren en mezelf te ‘voeden’. Ik besteed daarom nu ook wat meer aandacht aan mediteren, mindfulness, lezen, (power)yoga en familie en vrienden bezoeken. Ook al merk ik dat ik toch nog wel onrustig blijf er is eigenlijk continue een honger naar meer, meer willen weten, meer willen begrijpen, meer willen reizen, meer willen mediteren, meer willen ontdekken, meer willen beleven. Er is onrust naar meer! Meer en nieuwe dingen willen creëren. Misschien wordt 2013 wel een jaar van veranderingen en inspiratie en meer….!? Wie weet?!

Nu heb ik je laten kennis maken met wat deze Ellen doet. Ellen zegt ik ben kok……Maar wie is Ellen eigenlijk?! Wie zijn al deze Ellens achter het ‘masker’ van hun werk?! Het zou interessant zijn om eens te kijken naar waar Ellen blij van wordt, wat haar raakt, waar ze boos over wordt, hoe ze oud wil worden, waar ze zin in heeft, wat haar inspireert, wat haar passie is, wat zou ze nooit doen, wat ze nog wil meemaken, waarom ze huilt, welke muziek haar ontroerd, wat ze heerlijk vindt om te eten, welke geur ze lekker vindt, waar ze bang voor is, wie ze zou willen bedanken, wat haar favoriete liedje is, hoe ze was als kind, waar ze gek van wordt, waar ze spijt van heeft, voor wie ze wil zorgen, hoe haar stem klinkt, wat haar sterrenbeeld is, hoe ze herinnerd wil worden, wat haar donkere kant is, wat ze nog eens over zou willen doen en wie ze nog eens zou willen zoenen!!!! Hahaha, misschien een beetje filosofisch maar dat zijn gedachten die zo bij me opkomen. Misschien interessant voor een nieuw project en of blog !? Het gaat er uiteindelijk niet om wat je bent maar wie je bent. Een beetje zoals in het blog van Ellen Leenhouts.

Ellen, ik wens je in ieder geval veel succes en (nog meer) inspiratie met het afmaken van je 365 dagen project! Ik vond het prachtig om de verhalen van verschillende Ellen’s te lezen, ik ga nog even door met lezen…. ergens las ik dat Ellen staat voor creativiteit, communicatie en ondernemen! Nou ik denk dat ik ook wel in dit beeld pas!

En als je binnenkort nog eens een kok nodig hebt, weet je me te vinden!

Met vriendelijke en smakelijke groeten,

Ellen Siebenhar

Ik zit echt met tranen van ontroering, dat Ellen dit met mij heeft willen delen. Alles in haar verhaal gaat over passie. Haar passie. De manier waarop ze heeft ontdekt dat ze kok wilde worden,  de manier waarop ze het vak invult, en ook de winterslaap. Dit voelt voor mij als iemand die helemaal zichzelf is, alleen al aan de bedrijfsnaam kun je dat zien: Ellen Kookt. Niet meer en niet minder.

Verder vind ik het ook mooi te zien, dat Ellen in de winter naar binnen keert. Ik heb dat zelf ook steeds meer nodig. Laatst schreef ik ook ergens in een blog over Werken volgens de seizoenen. Dat voelt goed, het is nodig om na een drukke periode de rust op te zoeken en te kijken of je nog op koers zit. Daarom hou ik de maand december zo veel mogelijk vrij van werk. De maand is al druk door allerlei festiviteiten op de school van mijn kinderen en de verschillende feestdagen, maar vooral wil ik die maand gebruiken om terug te kijken op het jaar en plannen te maken voor het nieuwe jaar. Omdat ik dit jaar in december erg druk ben met de afronding van mijn blog en mijn boek, heb ik het plannen maken verschoven naar januari. Ik heb mezelf die rust gegeven (vond ik heel knap van mezelf….) En toen ik de ‘filosofische’ alinea van Ellen las, waarin ze vragen stelde over de persoon achter Ellen, was ik echt ontroerd. En ik zag direct dat ik deze vragen kan en ga gebruiken bij het maken van mijn nieuwe plannen voor 2013 en de collage die ik daarvoor ga maken. Ik heb de alinea al geprint, en klaargelegd voor januari. Dus daarvoor mijn dank Ellen.

Ik hou je absoluut in gedachten als kok, ik zou het echt geweldig vinden om je een keer in te huren. Er zijn gelegenheden genoeg waaraan ik kan denken. Te leuk gewoon, Ellen die komt koken bij Ellen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s