Dag 332: Ellen Woudenberg (www.ew-loopbaanadvies.nl)


ellen_woudenberg

Ellen Woudenberg heeft inmiddels jarenlang ervaring in het vak loopbaan- en re-integratiebegeleiding. Het centrale thema in haar eigen loopbaan is het ontwikkelen van anderen en het (her)vinden en bekrachtigen van iemands sterke kanten.

De duizenden mensen waar zij inmiddels in gesprek mee is geweest, hebben stuk voor stuk een unieke combinaties van vaardigheden, interesses, persoonlijke eigenschappen en drijfveren. Het boeiende is om dit samen met iemand op tafel te krijgen. Het creatieve en uitdagende is vervolgens om de situaties te (onder)zoeken. waarin deze kwaliteiten het best tot hun recht komen.

Ellen Woudenberg Loopbaanadvies is een klein adviesbureau waar mensen deskundig, informeel en kortdurend begeleid worden, o.a. op het gebied van loopbaan- en sollicitatiebegeleiding, training en coaching.

De aanpak en benadering is persoonlijk en is geheel afgestemd op de vraag. Door de jarenlange ervaring is er voor ieder van 15-67 jaar een passend aanbod te formuleren, zowel qua tijd en methode als wat het kostenaspect betreft. Elk traject start met een kennismakingsgesprek om situatie en vraag te verduidelijken en een actieplan op te stellen.

Ellen Woudenberg Loopbaanadvies is in 2000 opgericht als advies- en trainingsbureau in Haarlem. EWL is een officieel erkend en bevoegd loopbaanadvies- en studie-en beroepskeuzebureau.

Een selectie uit de diverse ervaringen met Ellen Woudenberg:

‘Ellen heeft mij geleerd om niet te denken dat mijn opleiding en werkervaring voor niets is geweest, maar dat je kwaliteiten eveneens op een andere manier kan inzetten. Dit was een eye-opener. We gingen aan de slag o.a. met behulp van testen om goed te kijken waar precies mijn kwaliteiten liggen, maar ook waar ze minder sterk zijn.’

‘De sessies bij haar gaven me structuur en inzicht in wat me beweegt. Ik kon er echt naar uitkijken en meer dan eens was ik verrast over wat ze naar boven haalde en hoe ze me ertoe aanzette anders tegen zaken aan te kijken en mezelf ook iets te gunnen.’

Overzicht publicaties
Ellen Woudenberg heeft bijgedragen aan de totstandkoming van o.a. de volgende publicaties:

  • Handleiding Werkboek Beroepenoriëntatie Anderstaligen
  • Assessment Centrum Amsterdam
  • Handleiding Schooltelevisieserie ‘Typisch iets voor jou’
  • Cursusboek docententraining ‘Mentoraat en doorstroming anderstalige (jong)volwassenen’
  • Arbeidsongeschiktheid en beroepskeuzebegeleiding in groepsverband
  • Scriptie: ‘Andersgeschikt?! Loopbaanplanning in relatie tot WAO-problematiek’
  • Cd-rom Nederlandse Informatiebank Opleidingen en Beroepen
  • Nieuwsbrief Kamer van Koophandel Platform Vrouwelijke Ondernemers
  • Opname bureau in uitgave ‘Trainingen, gezonde balans werk en privé’

 

Ik ben zelf persoonlijk erg vóór loopbaanbegeleiding. Zelfs als er niet echt een probleem is, is het goed voor ieders ontwikkeling. Veel mensen zien gewoon niet waarom het soms niet lukt om die baan te krijgen, of om de promotie te krijgen. Het is soms nodig om een spiegel voor te houden, van iemand anders een eye opener te krijgen.

Sinds ik eigen ondernemer ben, zorg ik goed voor mezelf door middel van persoonlijke ontwikkeling. Ik heb daar heel erg veel van geleerd. Zoals te kijken waar mijn talent ligt, en, zoals Ellen ook zegt, mijn opleiding en werkervaring mee te nemen in mijn loopbaan. Ik heb meerdere malen de neiging gehad om alles overboord te gooien. Ik wilde geen secretaresse meer zijn, dus alles wat daar maar enigszins mee te maken had, wilde ik aan de kant zetten. Niets meer wilde ik ermee te maken hebben. Maar gaandeweg heb ik toch gemerkt en geleerd mijn ervaringen en kwaliteiten juist in te zetten voor datgene wat ik wil bereiken. En nog niet eens ‘omdat het zonde is van mijn opleiding en jaren werkervaring’, maar gewoon omdat het iets is wat ergens toch ook bij me hoort. En door het een beetje anders in te kleden, kan ik al mijn kennis gebruiken op mijn nieuwe pad.

Ook leer ik ontzettend veel van mijn blogs. Zoals hier: ik zie dat Ellen naast haar loopbaanbegeleiding ook meeschrijft aan publicaties. Iets waar ik meteen inspiratie van krijg. Want ik ben nu bezig met mijn eerste boek (waarvan het einde nu in zicht komt), en gaandeweg het schrijfproces heb ik gemerkt dat zo’n boek voor mij toch wel een heel lang proces is. Ik ben wellicht meer geschikt voor kortere artikelen, blogs of publicaties. Maar ik vraag me al enige tijd af waar ik dan over moet schrijven, en nu zie ik hoe Ellen dat doet. En dat geeft me meteen weer nieuwe ideeen hoe ik het schrijven op een andere manier kan oppakken. Over eye-openers gesproken.

En ja, dan kwam ik ook weer een spreuk tegen op de website van Ellen. Ik ben er dol op.

“Gij praat wanneer gij niet langer tevreden bent met uw gedachten”
“Kahlil Gibran, 1883-1931, Libanese dichter/filosoof

Een spreuk die mij weer aan het denken zette. Ik merk als ik me niet op mijn gemak voel bij een persoon of een groep, of ik ben erg onder de indruk van iemand, dat ik dan de neiging heb om overdreven veel te gaan praten. Als de ander druk is, probeer ik nog drukker te zijn. Als de ander stil is, probeer ik de stilte vol te praten. In beide gevallen ben ik niet mezelf. En de laatste tijd merk ik het als ik het doe. Dat vind ik al een vooruitgang. Nu nog aan de gang met mezelf te blijven zijn. Want praten is niet altijd nodig. Ik kan ook tevreden zijn met mijn gedachten. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s