Dag 330: Ellen Ombre


DownloadedFile-2

Ellen Louise Ombre (Paramaribo, 8 december 1948) is een Nederlands schrijfster van Surinaamse afkomst. Zij kwam in 1961 naar Nederland en werkte als medisch-wetenschappelijk medewerkster bij een Amsterdamse huisartsenpraktijk. In 1992 maakte zij haar schrijversdebuut met de bundel Maalstroom.

Het belangrijkste motief in de verhalen van Ellen Ombre – gebundeld in Maalstroom (1992), Vrouwvreemd (1994), Wie goed bedoelt (1996) en Valse verlangens (2000) – is de verplaatsing: wat gebeurt er wanneer iemand van de ene cultuur terechtkomt in een fundamenteel andere. De verhalen worden bevolkt door figuren die hun grenzen verlegd hebben – in letterlijke én figuurlijke zin – of dat willen doen. Zij geven zich voortdurend rekenschap van hun nieuwe situatie in het contrastlicht van hun vroegere bestaan. Deze thematiek trekt Ombre breder door in haar eerste roman, Negerjood in moederland (2004). Het boek is gebaseerd op de voor het Caraïbisch gebied zo karakteristieke uiterst complexe familierelaties. Het verleden van hoofdpersoon Hannah Dankerlui, nakomelinge van zwarten en joden, meandert voortdurend door haar gedachten en bepaalt in sterke mate haar doen en laten.

Ellen Ombre laat zich niet makkelijk in een hokje vangen. Wie haar zou omschrijven als een Surinaamse schrijfster of een Nederlandse schrijfster-van-Surinaamse-komaf doet haar tekort en gaat voorbij aan belangrijke thema’s uit haar werk. Het meest in het oog springt de wijze waarop Ombre het thema van de migratie gebruikt. In haar werk is dit thema niet louter de verplaatsing van het ene naar het andere land. De ingewikkelde geschiedenis van de complexe Surinaamse samenleving, getekend door driehonderd jaar kolonialisme, speelt hier een belangrijke rol. Lang voor dat het modieus werd schreef zij al over de Koloniale Wereldtentoonstelling van 1883 waar de Amsterdamse bevolking voor het eerst Surinamers voor hun zelf gebouwde hutten mocht aanschouwen. Zij deinst er echter voor terug deze geschiedenis op te delen in goed en kwaad, in wit en zwart. Ombre lijkt vooral geïnteresserd in het ‘kleine’ kolonialisme dat zich in de hoofden van de ‘kolonisten’ en ‘gekoloniseerden’ heeft genesteld.

Ombre is beducht voor effect bejag. Zij schrijft dan ook niet per se om een zo groot mogelijke groep te bereiken. Met een zekere ingetogen en nuchtere blik maakt zij ons deelgenoot van haar scherpe blik op de wereld. Deze blik wordt aangestuurd door een bijzonder goed ontwikkelde voelspriet voor hoe huidskleur  sociale verhoudingen kan beïnvloeden. Beschaving betekent voor haar het vermogen op te gaan in je omgeving en het streven je in de ander te verplaatsen. Ellen Ombre is een eminente schrijfster uit het Nederlandse taalgebied.

Hieronder een link naar haar luisterboek ‘Onderweg’
http://www.radioboeken.eu/author.php?id=54&lang=NL

Zo knap als je zo weet te schrijven over je eigen cultuur en de grote veranderingen die het met zich meebrengt als je naar een totaal andere cultuur verhuist. Ik heb daar zelf helemaal geen ervaring mee, en kan me daar dus denk ik geen beeld van vormen. Het lijkt me heel erg moeilijk als je in een totaal andere cultuur komt te wonen. Alles wat je ooit hebt geleerd, hoe je bent opgevoed veranderd. Alles wat je ooit hebt meegemaakt en gewoon bent wordt op z’n kop gezet. En ook al is het misschien voor de hoop op een beter leven, toch is het moeilijk om hierin te wennen.

Daarom vind ik het altijd mooi om de verhalen te lezen van mensen die het zelf hebben meegemaakt. Die de ervaringen kunnen invlechten in hun verhalen. Het zijn de eerlijke bevindingen die me zo aanspreken. De echte verhalen van echte mensen. Daar hou ik van.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s