Dag 324: Ellen Kloosterman (www.wnf.nl)


0ae2903

Ellen werkt als HR Advisor het Het Wereld Natuurfonds. Het Wereld Natuur Fonds zet zich sinds 1962 actief en met succes in voor natuurbescherming over de hele wereld. Ze streven ernaar de prachtige rijkdom aan dier- en plantensoorten op aarde te beschermen. Samen met anderen willen zij een wereld tot stand brengen waarin mens en natuur in harmonie leven.

Het Wereld Natuur Fonds voert een tweesporenbeleid waarin ze enerzijds de belangrijkste leefgebieden van planten en dieren beschermen. Anderzijds pakken ze de bedreigingen aan en werken samen met burgers, overheden en bedrijven aan oplossingen voor een verantwoord en duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen.

Tegenover de vele miljarden die overheden en bedrijven jaarlijks investeren in infrastructuur en economie vallen de bedragen die wereldwijd worden besteed aan natuurbescherming in het niet. Daarom zoekt het Wereld Natuur Fonds in al haar projecten de samenwerking met andere partijen. Met bijvoorbeeld overheden, bedrijven, lokale bevolking en partnerorganisaties.ecardnijlpaard400_10870Laarzen in de modder

Het werk is een combinatie van met de laarzen in de modder staan en in pak deelnemen aan vergaderingen of onderhandelingen over een internationaal verdrag.

 

withandgibbon_109117_martin_harvey_1_10871Hand in hand

Alleen dan heeft natuurbescherming kans van slagen. Gelukkig zien steeds meer mensen in dat economische en natuurbelangen hand in hand kunnen gaan.

 

meanderende_biebrza_10872Wereldwijd werkterein

Het Wereld Natuur Fonds werkt wereldwijd aan ongeveer 1300 projecten in meer dan 90 landen. Niet alleen in tropische gebieden, maar ook in Europa en op de Noord- en Zuidpool.

 

 

INNO Fonds

Klein is fijn, dat is het idee achter het INNO fonds, de subsidie van het Wereld Natuur Fonds voor internationale natuurbescherming door Nederlandse organisaties.

Het INNO fonds heeft als doel kleine Nederlandse organisaties te ondersteunen in innovatieve projecten binnen of buiten Nederland ten behoeve van internationale natuurbescherming. Het is bedoeld als opstartgeld voor een variëteit van projecten bv. educatie, onderzoek, capaciteitopbouw etc. die bij voorkeur inzichten opleveren die door WNF elders ingezet kunnen worden.

Om in aanmerking te komen voor subsidie dient  een project te voldoen aan de volgende criteria:

  • Klein en innovatief
  • Link met internationale natuurbescherming
  • Tastbaar met concrete resultaten
  • Voorbeeldrol voor andere projecten
  • Versterking van maatschappelijke organisaties

Natuurlijk ken ik het Wereld Natuur Fonds. Natuurlijk ken ik de afbeelding van de pandabeer. Maar toch, toen ik de website las, werd het me toch meer duidelijk waar ze voor strijden. Een wereld tot stand brengen waarin mens en natuur in harmonie leven. Dat hoeft helemaal niet te betekenen dat je zelf door het oerwoud moet trekken om een bepaalde diersoort te behoeden voor uitsterven. Het kan ook betekenen dat je zonnepanelen op je dak legt, om in eigen energie te voorzien. Of duurzame vis te kopen voor het avondeten. En je kinderen bewust te maken van het milieu om hen heen. Dat je daar voorzichtig mee om moet gaan. Voor ieders eigen bestwil.

Ik ben zelf geen echte natuurliefhebber. Mijn man vind het heerlijk om in het bos te lopen, naar vogels te kijken en herfstbladeren te fotograferen. Die dingen zijn aan mij niet echt besteed. Ik ga wel graag naar buiten, maar dan liever naar het strand, waar ik door alle openheid zo’n gevoel van vrijheid krijg. Ik krijg het in een bos benauwd met al die bomen om me heen. Toch merk ik wel dat ik steeds meer geloof in het meegaan met de natuur. Het meegaan in het ritme van de seizoenen. Bijvoorbeeld het eten van groente en fruit die passen bij het seizoen, dus geen aardbeien in december, maar mandarijntjes.

Ook heb ik onlangs een stuk gelezen over het werken met de seizoenen: dat je in de winter naar binnen keert om je plannen voor te bereiden, die je dan in de lente kunt openbaren. Dit artikel beschreef het boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’ van Jaap Voigt. Een inspirerend boek, met wijze en vaak verrassende adviezen voor het dagelijks leven en werk. Wanneer begin je iets nieuws: een project of zelfs een bedrijf? Wanneer is het juist beter om nog te wachten met het naar buiten brengen van je ideeën? In welke tijd van het jaar is het goed om je zaken op orde te brengen? Wanneer trek je je terug en wanneer ga je er juist op uit? Het model dat in dit boek wordt aangereikt, is een leidraad voor iedereen om in een natuurlijk ritme te leven. Dat helpt ons niet alleen staande te blijven, maar ook daadwerkelijk creatief te zijn te midden van een turbulente buitenwereld. Een mooi boek voor op mijn verlanglijstje.

Het laatste wat ik nog wil doorgeven over de website van WNF is ‘Kies jouw manier om de aarde door te geven’. Op deze pagina staan 50 ideeen waarmee je een beetje kan bijdragen aan een betere aarde. Inspirerend om te zien, en makkelijk te doen. Laten we het samen doen.

http://www.wnf.nl/50manieren/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s