Dag 320: Ellen Bakker (www.ellendesign.nl / www.textiellink.nl )


ellenbakker

Al meer dan 25 jaar heeft Ellen haar eigen ontwerp bureau Ellendesign. Met opdrachtgevers in vooral de non-profit sector. Huisstijlen, websites, Jaarverslagen, Brochures, etc. En boeken.

In haar vrije tijd is zij een fervent viltster (met zijde en wolvezels, water en zeep en wrijven maak je wollen stoffen en objecten).

Eind 2011 besloot Ellen haar werk en hobby te combineren en heeft zij het boek “Vilten is voor mij . . . ” in eigen beheer uitgegeven. Een inspiratie- en kijkboek met daarin het werk van 93 vilters. Dat was zo leuk om te doen, en ze ontving zoveel positieve reacties, dat ze besloot om hiermee door te gaan. Maar dan niet alleen over vilten, maar over allerlei textieltechnieken.

viltenisvoormij

Hiervoor heeft Ellen begin 2012 een website gemaakt (www.textiellink.nl) waar kunstenaars en handwerkers foto’s van hun werk konden uploaden. Dat werd een groot succes. Het werk stroomde binnen. Het ene nog mooier dan het andere. Uiteindelijk is er een selectie overgebleven van 250 deelnemers.

omslag-site

Op basis hiervan heeft Ellen het boek ‘Textielleeft!’ gemaakt. Zo’n 9 maanden heeft ze hieraan gewerkt.  Met heel veel plezier, ondanks dat het haar leven de laatste maanden totaal in beslag nam. 7 dagen in de week van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat heeft zij eraan gewerkt, en het boek in inmiddels 2 weken geleden uitgekomen.
Textielleeft! is een groot kleurrijk boek boordevol inspirerende textielkunst en bijzonder handwerk uit Nederland en België. Meer dan 250 kunstenaars, designers en handwerkspecialisten met een passie voor textiel tonen in 1500 kleurafbeeldingen hun kunstobjecten, sieraden, interieurontwerpen, kleding(accessoires), experimenten en andere textieluitingen en vertellen in het kort iets over zichzelf en hun werk. Het boek is niet op alfabetische volgorde, maar op volgorde van kleur opgemaakt. Dat maakt dat er rust in het boek is gekomen.

Een inspirerend boek waarin allerlei technieken aan bod komen, waaronder borduren, breien, haken, beschilderen/bedrukken, vilten, knopen, naaien, punchen, weven, (art)quilten, mixed media en andere (nieuwe) technieken. Op haar website is het boek te zien, op Youtube en Facebook:

http://youtu.be/JNnq1uxeEho  https://www.facebook.com/textiellink.nl

https://www.facebook.com/ellenbakkerdesign

Ellen is heel blij dat zij een jaar geleden besloot deze weg in te slaan. Textiel(kunst) heeft haar echt geraakt.

 

Tijdens het maken van deze blog kreeg ik zoveel inspiratie, dat ik heel snel moest typen om het allemaal op te schrijven. De passie die er bij Ellen vanaf spat, het gevoel wat ze heeft bij Textiel, de verbinding die ze maakt met alle kunstenaars, het platform wat ze biedt op de website. Het zijn precies de zaken waarvan ik denk: zo zou iedereen moeten werken. Dit past.

Als ik de websites van Ellen bekijk, dan zie ik heel veel kleur. Ik word er vrolijk van, en doordat het consequent is doorgevoerd, en goed op elkaar is afgestemd, geeft het ook rust. Ik vond het ook zo leuk om te lezen dat Ellen haar boek niet heeft ingedeeld op alfabet, maar op kleur. Toen wij nog een boekenkast in de kamer hadden, had ik alle boeken op kleur neergezet. Het was soms wat lastiger zoeken, want nu moest je weten dat de zijkant van ‘Bidden, Eten en Beminnen’ zalmrose was. En de serie van Harry Potter stond niet bij elkaar, want de zijkanten lopen van bruin tot groen. Maar het geheel in de kamer was wel geweldig mooi en rustig. Daar had ik best een wat langere zoektocht voor over.

Door deze op kleur gesorteerde boekenkast, leerde ik ook anders naar objecten kijken. Want wie kijkt er nu eigenlijk echt naar het boek wat je in zijn hand hebt? Je gaat toch ris ras beginnen, want er is eigenlijk te weinig tijd om te lezen. En je wilt de inhoud weten, en kijkt niet altijd naar de omslag. En dat is jammer, want het is namelijk heel fijn om echt dingen in je op te nemen. Mijn kinderen kunnen dat wel. En niet alleen mijn kinderen, alle kinderen. Zij zijn veel visueler ingesteld en hebben en nemen de tijd om echt naar iets te kijken. Ik verbaas me echt regelmatig over datgene wat zij allemaal zien. De details, de kleuren, de gekkigheid. Ik weet nu dat als een van mijn jongens zegt: ‘kijk mama, een vliegtuig/maan/vogel/bal’ en ik zie het niet, dat het echt aan mij ligt. Want de ervaring heeft mij geleerd dat zij veel beter kijken dan ik. En daarin kan ik veel van hen leren. En dat doe ik ook.

Ik vind het geweldig voor Ellen dat zij deze passie heeft gevonden en op deze weg door mag gaan. Als je kunt zeggen ‘mijn werk heeft me echt geraakt’ dan weet je dat je goed zit. 

Advertenties

One thought on “Dag 320: Ellen Bakker (www.ellendesign.nl / www.textiellink.nl )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s