Dag 317: Ellen de Roos (www.oversinterklaas.nl)


 Draagt Sinterklaas altijd handschoenen? Hoeveel bladzijden heeft Het Grote Boek? Waarom dragen de Zwarte Pieten pietenpakken? Waarom bonzen de Pieten op de deur? Hoe weet Sinterklaas dat ik verhuisd ben?

In deze spannende tijd van het jaar stellen kinderen aan hun ouders, juffen en meesters de meest wonderlijke en moeilijke vragen over Sinterklaas en zijn Pieten.
 Alles wat je wilt weten over Sinterklaas (en nog veel meer!) geeft antwoord op bijna al die vragen en is daarmee niet alleen een bron van kennis voor kinderen maar ook voor hun ouders. De nonchalante, gedetailleerde tekeningen van Alex de Wolf maken het boek ook voor kleine kinderen leuk om in te kijken. Plaatjes van Sinterklaas die zijn e-mail checkt, Sinterklaas in ondergoed voor de klerenkast, en Sinterklaas met een goed boek en een glaasje onder handbereik in bad.
Achterin het boek staat een heuse index die een idee geeft van de onderwerpen die aan bod komen in de op onderwerp gerangschikte hoofdstukken. Van dakkaart, TomTom en zwemdiploma, tot schoen zetten, oorring, Myra en Achterblijfpiet.

De inleidende brief van Sinterklaas voorin het boek zet de toon. Sinterklaas schrijft: “De Pieten en ik krijgen ieder jaar enorme stapels post. Vaak staan er allerlei bijzondere vragen in die briefjes en e-mails. <…> Op een mooie, zonnige zomerdag heeft Postpiet alle brieven verzameld en de vragen die erin stonden, opgeschreven. Eerlijk gezegd keken we er wel een beetje van op, want het waren er ontzettend veel! Dagenlang hebben achter de computer gezeten om al die vragen te beantwoorden. Het was een hele berg papier toen alle velletjes uit de printer kwamen: het leek net een boek.”

Nathalie van der Horst, Gaby Kuijpers en Ellen de Roos maken met dit boek hun debuut. Hun inlevingsvermogen is fantastisch, net als hun creativiteit. Bloedserieus maar met vlotte, kindvriendelijke pen beantwoorden ze alle mogelijke vragen die dit boek tot een ware bijbel voor gelovige kindjes maken. In dit heerlijke creatieve en verrassende voorleesboek komt Sinterklaas dichterbij dan ooit.

Hieronder een interview met Ellen de Roos:

De website, http://www.oversinterklaas.nl die bij het boek ‘Alles wat je wilt weten over Sinterklaas’ hoort is genomineerd voor een Gouden Pepernoot. Het boek is een succes maar nu ook de website? Maar wat is de Gouden Pepernoot? 
”De Stichting de Gouden Pepernoot wil de Sinterklaascultuur hoog houden in Nederland,” legt Ellen uit. “En daar doen ze van alles voor, onder andere een verkiezing. En wij zijn genomineerd voor onze website.”

Helaas is er geen categorie voor boeken. Ons boek is natuurlijk het belangrijkste, maar we zijn wel supertrots op deze nominatie. Andere kanshebbers zijn onder andere die van het Sinterklaasjournaal en de Club van Sinterklaas. Dat zijn niet zomaar sites. Onze website is in de stijl van het boek en er zijn kleurplaten en kookrecepten te downloaden. Ook handig zijn de werkbladen voor BSO en meesters en juffen. Zo stimuleren we het gebruik van het boek in de klas/en na school. We hebben immers de missie dat heel Nederland het zelfde verhaal inzet en stimuleren ook dat kinderen iets meer leren over het mooie Sinterklaas-feest met al haar tradities. Ons doel met de nominatie is om de volgende ronde te halen en daar zetten we ons nu voor in.”

De Gouden Pepernoot is in 2011 voor de eerste maal uitgereikt en is een award voor mensen die zich op een bijzondere wijze inzetten om de Sinterklaastraditie in ere te houden. Dat kan in verschillende categorieën zoals Film, muziek, serie, talent, etc. Helaas is vandaag bekend geworden dat de website van Ellen niet bij de finalisten behoort.

Wat een geweldig boek. Ik kreeg direct een glimlach op mijn gezicht. Het is leuk om te lezen, maar ook zeker om naar te kijken. Het is erg toegankelijk, en houdt de traditie van het Sinterklaas-feest levendig en in ere. 

In deze periode is het voor veel ouders inderdaad een vermoeiende tijd. Ik spreek in ieder geval uit eigen ervaring, want ik wenste de dag voor de intocht al dat de Sint het land alweer uit zou zijn. Het geren, het geruzie en de uit het niets opkomende schreeuwen van alle drie mijn jongens was ik meer dan zat. Maar, heel eerlijk, ik moest ook terug denken aan hoe ik was als kind. Ik was ook zo opgewonden in december en zeker als we onze schoen hadden gezet. Ook ik moest van mijn ouders tot minimaal 7.00 uur in bed blijven liggen, voordat we naar beneden mochten. En ja: ook ik liep met mijn broer en zussen op een rijtje de trap af, allemaal met bonzend hart of Zwarte Piet wel was geweest. 

Bij ons was het trouwens altijd Rommelpiet die onze schoenen kwam vullen. Altijd met een bevriende Piet, want ze hadden altijd samen een biertje gedronken. Met chips erbij. Dat zagen wij, want het bierflesje en de lege chipszak hadden ze niet opgeruimd. Wij dachten ook dat ze wel meer dan 1 biertje op hadden, want onze schoenen hingen af en toe in de lamp. Dit was altijd een heel ritueel, en ik begreep pas later waarom mijn ouders toch altijd zo moesten lachen om die Rommelpiet….

En nu is de tijd weer aangebroken voor mijn eigen kinderen. Net zo nerveus en net zo hyper als dat ik vroeger was. En met net zoveel vragen. En ik weet zeker dat bij mijn vriendinnen de situatie op dit moment niet anders is. Dus laten we het accepteren en onszelf deze periode richten op onze kinderen en met hen het boek gaan lezen van Ellen. Met z’n allen op de bank, pepernoten en chocolademelk erbij, en dit leuke gezellig boek voorlezen. Zijn ze in ieder geval eventjes afgeleid….

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s