Dag 315: Ellen Rooswinkel (www.verloskundigcentrumtiel.nl)


Ellen (op de foto rechts) is in 2009 afgestudeerd aan de Academie Verloskunde Amsterdam. In de afgelopen jaren heeft zij als waarneemster in de regio de Betuwe gewerkt. Nu werkt zij als vaste waarneemster in het Verloskundig Centrum Tiel. Dit jaar heeft Ellen de opleiding echoscopie afgerond. Ook is zij voorzitter van Verloskundigenkring De Betuwe, een overlegvorm van eerste en tweedelijns verloskundigen in de regio de Betuwe.

De verloskundigen bij Verloskundig Centrum Tiel werken al vele jaren met veel plezier met elkaar samen. Ze hebben inmiddels een hele generatie Tielenaren begeleid. Het is heel leuk om te zien dat na zo vele jaren, de kinderen van onze baby’s van destijds, nu ons centrum binnen wandelen en zich aan onze zorg toe vertrouwen.

Zwangerschap en geboorte zijn unieke gebeurtenissen in een mensenleven. Verloskundig Centrum Tiel staat voor een persoonlijke begeleiding van de zwangere vrouw en haar partner, waarbij de zwangere met haar vragen en wensen centraal staat. Daarbij wordt gewerkt vanuit de basisgedachte dat lichaam en geest niet te scheiden zijn. Iedere zwangerschap is uniek, maar ook iedere vrouw is uniek. Er wordt daarom voor gekozen om ruim de tijd te nemen voor de controles om elkaar op een ontspannen wijze te leren kennen. Voor de zwangere heel belangrijk, maar voor de verloskundige ook. Er wordt samen gewerkt aan een gezonde zwangerschap en psychisch welbevinden. Op deze manier wordt de zwangere en haar partner begeleid op weg naar de bevalling en het aanstaande ouderschap.

In Nederland is de geboortezorg heel erg goed geregeld. Maar dat is lang niet overal in de wereld het geval. Wat de gezondheid van vrouwen betreft hebben de lidstaten van de VN afgesproken dat de sterfte van vrouwen in de periode rond de geboorte in mei 2015 met 75% teruggebracht moet zijn ten opzichte van 1990. Zo’n doelstelling is hard nodig; jaarlijks overlijden er wereldwijd meer dan 500.000 vrouwen aan de gevolgen van hun zwangerschap. Een drama voor die vrouwen en hun gezinnen.

Als je beseft met hoeveel zorg de zwangere vrouwen in Nederland worden omringd, dan is de tegenstelling zeer schrijnend. Als verloskundigen voelen we ons solidair met deze vrouwen en onze collega’s die in die landen onder zeer moelijke omstandigheden hun werk moeten doen.

Samen met een aantal mensen uit de Molukse gemeenschap van Tiel, heeft Meno daarom in 1999 de stichting Mamana opgericht.

Mamana is een samentrekking van de woorden Mama en Anak, wat betekent moeder en kind. In 1999 was Ellens’ collega Meno 25 jaar verloskundige. Zij heeft samen met een aantal mensen uit de Molukse gemeenschap in Tiel ter gelegenheid van dit jubileum de stichting Mamana opgericht.
Veel vrouwen, mannen en kinderen waren destijds het slachtoffer van de bloedige onlusten op de Molukken. De stichting zet zich nu in voor de wederopbouw van de Molukken, en richt zich hierbij in eerste instantie op duurzame hulpverlening voor de meest kwetsbare groepen: vrouwen en kinderen (www.mamana.org).

Ook op de Molukken is de moedersterfte heel erg hoog.
Belangrijke partners zijn dan ook de IBI (Ikatan Bidan Indonesia) de beroepsorganisatie van verloskundigen in Indonesie, en de Gouverneur van de Molukken.
In juni ’09 heeft de staf van de Gouverneur (ministers van economie, onderwijs en toerisme) Tiel bezocht. Ze werden hartelijk ontvangen door het Tielse stadsbestuur. De stichting denkt nu na over een vorm van samenwerking tussen Tiel, de Tielse Molukse gemeenschap en de Molukken.
Zo werkt de stichting via acties, donaties en met behulp van haar netwerk aan de doelstellingen.

Als nevenactiviteit is Ellen secretaris van JCI de Betuwe. Een groep ondernemende mensen die zich inzetten voor de maatschappij, goede doelen maar ook voor netwerken en sociale activiteiten (www.jcidebetuwe.nl).

Als ik de website van het Verloskundig Centrum lees, ben ik in gedachten direct weer terug in de tijd dat ik zelf bij de verloskundige liep. Een tijd die ik als erg mooi heb ervaren. Ik heb alle keren hele fijne verloskundigen gehad, en mijn zwangerschappen verliepen ook goed. Zo goed dat ik best nog wel een keer zwanger zou willen zijn. En nog niet eens om nog weer een kind te krijgen (ik vind drie jongens wel voldoende), maar meer om het gevoel van zwanger zijn weer te ervaren. Zo’n kleintje wat je met je meedraagt, die je voelt meebewegen en voelt rollen in je buik. Altijd met z’n tweetjes zijn zonder tussenkomst van anderen, wat was dat een fijn en intiem gevoel. Ik heb deze gevoelens na elke geboorte heel erg gemist. 

Iedere keer als ik denk aan ‘ik zou nog weleens zwanger willen zijn’, denk ik erachter aan: ‘dan zou ik er meer rust voor nemen en er nog meer van genieten’. Ik weet dat me dat toch niet lukt, want ik ben nou eenmaal een onrustig type. Ik wil altijd zoveel tegelijk, en dat wilde ik tijdens mijn zwangerschappen ook. Ik deed het er voor mijn gevoel eigenlijk een beetje bij. En dat zou ik best nog weleens anders willen ervaren.

Deze laatste opmerking zette me trouwens wel aan het denken. Ik ben er (zo goed als) zeker van dat ik niet meer zwanger zal worden; mijn gezin is compleet en ik ben inmiddels 40. Maar dat gevoel van ‘heerlijk rustig genieten van zwanger zijn en de gevoelens die daarbij horen’, dat heb ik nog wel steeds. Dus bedacht ik me: zou ik dit soort gevoelens niet op een andere manier kunnen krijgen? Dat ik bijvoorbeeld echt een keuze maak voor een bepaald project, of een richting. En dat ik ‘daar heerlijk rustig van mag genieten en van de gevoelens die daarbij horen’. Dat is nog eens een mooie conclusie!

Met mijn boek lukt het me nu al aardig, ik zeg alles af (ook die echte hele leuke dingen grrrr), omdat ik mijn boek zo graag af wil hebben eind december. En hoewel ik het moeilijk vind, moet ik zeggen dat ik daardoor wel betere focus krijg. Als ik mijn boek straks af heb, dan weet ik precies hoe ik me voel: moe, vol melancholie en ontzettend trots. Net als bij een bevalling. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s