Dag 307: Ellen van der Linden (www.kro.nl)


 

Ellen is werkzaam bij de KRO als eindredacteur. Zij is bij vele programma’s betrokken, maar het meest bekende programma van dit moment is Boer zoekt Vrouw.

Via dit programma gaan boeren op zoek naar een vrouw. De boeren worden voorgesteld aan de kijkers, en wie kennis wil maken kan een brief schrijven. De vijf boeren met de meeste brieven gaan verder in het programma. Zij mogen tien brieven uitkiezen uit de stapel die ze hebben gekregen, en daarmee worden dates geregeld. Uiteindelijk moet de boer uit deze tien vrouwen vijf vrouwen kiezen die hij dan beter kan leren kennen tijdens de volgende date. Uit deze date moet de boer drie vrouwen kiezen die bij hem komen logeren. Tijdens de logeerpartij valt er nog een vrouw af. Uiteindelijk kies de boer 1 van de twee overgebleven vrouwen. Zij gaan dan samen op vakantie.

De kracht van Boer zoekt Vrouw
Volgens de eindredacteur Ellen van der Linden, is het programma zo succesvol omdat je als kijker getuige bent van het meest intieme moment in iemands leven: het prille begin van een relatie. De kijker ziet een verliefdheid ontstaan, of niet, en dat maakt het programma volgens haar voor de kijkers zo interessant. Het is ‘echte’  televisie, het is niet zo ‘in elkaar gezet’ als andere programma’s. De boeren blijven ook helemaal zichzelf, wat het heel echt maakt. Ook het feit dat het een echt Nederlands landschap geeft: de boer (vaak dus de man) die vroeg opstaat en de hele dag op het boerenbedrijf werkt, en de vrouw die het thuis allemaal regelt.

Boer zoekt Vrouw: echt een heel leuk programma. Voor mij om maar 1 reden: dat het zo echt is. Dat je zo het boerenleven ziet, waar ik zelf heel weinig vanaf weet. Het feit dat er zoveel zakken post kwamen, echte brieven in plaats van e-mail of sms, dat vind ik ook echt heel leuk. En het eerlijke wat je zag gebeuren tussen de boer en zijn vrouwen. Ook soms het ongemak, omdat veel boeren communicatief niet heel sterk zijn. Dan durf ik soms gewoon niet meer te kijken, zo ongemakkelijk wordt het dan. Dan vind ik het gewoon genant dat ik daar naar zit te kijken. Het werd zo direct in beeld gebracht. Maar ook wel goed. En Yvon natuurlijk. Die vind ik ook zo geweldig. Heel eerlijk en heel recht door zee. Ze stelde de boeren gewoon voor het feit dat ze niet zo communicatief waren. Maar wel op een manier dat niemand zich daardoor minder voelt. En dat is denk ik de kracht van Boer zoekt Vrouw: eerlijkheid, echtheid.

Ik ben wat rond gaan kijken op de site van KRO, en ik kijk eigen heel veel van hun programma’s. Spoorloos, Memories, De Reunie, Puberruil, Uit de kast, Over de Streep, allemaal programma’s over mensen zoals jij en ik waarmee iets heftigs gebeurt op emotioneel vlak. Een puberruil: kinderen in een hele kwetsbare leeftijd in een totaal andere omgeving zetten. En ze leren er zoveel van! Uit de kast: hoe vertel je het je ouders, hoe reageert je omgeving als je vertelt dat je homo of lesbisch bent. Ik zeg altijd dat ik er goed mee om zou kunnen gaan als een van mijn zoons daarmee thuis zou komen. Dat ik dat meteen volledig accepteer. Maar toch, als ik dan naar zo’n programma kijk, dan denk ik: zou dat echt zo zijn? Wat zou er met mij gebeuren? Want ik zie namelijk hele natuurlijke reacties.

Jarenlang had ik graag bij Spoorloos willen werken. Het zoeken naar een familielid, over heel de wereld. Geweldig leek me dat. Dat je heel erg om een hoekje moet kunnen denken om toch datgene te vinden wat je wilt hebben: een antwoord op de vraag waar een familielid is gebleven.

En dan natuurlijk nog De Reunie, met Rob Kamphues. Die vind ik zo leuk! Durft ook gewoon heftige vragen te stellen, en weet daar zo goed mee om te gaan. Hij kan met gebruik van humor heel veel bereiken. Ook het feit dat je ziet wat er met de mensen in zo’n klas is gebeurd vind ik zo interessant. Wat maakt dat iemand de ‘verkeerde’ kant op gaat. Of juist niet? Als je vroeger bijvoorbeeld je looks helemaal mee had, is het dan gezegd dat je per definitie een gelukkig leven hebt? Vaak zie je van niet. En ik vind het zo interessant welke keuzes mensen maken.  

Tijdens het zoeken op de KRO site zag ik dat zondag 25 november De Reunie weer komt! Heerlijk, daar ga ik voor zitten. Ik heb het gemist

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s