Dag 275: Ellen van der Linden


 

Het 48 Hour Film Project is een competitie waarin teams van filmmakers een genre, een personage, een rekwisiet en een dialoog toegewezen krijgen, en 48 uur hebben om een korte film met die elementen er in verwerkt te creëren. Kort na de 48 uur aan filmmaken, worden de films van elke stad vertoond in de stad waar ze zijn gemaakt.

In mei 2001 kwam filmmaker Mark Ruppert op het idee om een film proberen te maken in 48 uur. Hierdoor was hij geïnspireerd door de 24 Hour Plays. Hij riep zijn filmpartner Liz Langston en andere filmmakers uit Washington D.C. op om mee te doen aan het project. De grote vraag was toen “Waren films die in 48 uur gemaakt waren wel te bekijken?”. Het antwoord was ja en na het eerste project groeide het festival uit tot een groot internationaal filmfestival waar veel steden al aan mee hebben gedaan. In het eerste jaar werd het festival vooral in Washington D.C. gehouden, maar in het tweede jaar kwamen er al gauw een aantal steden bij.

Het kleinste team wat mee had gedaan bestond uit één persoon die een camera opstelde en rondjes rende om de camera heen. Het grootste team bestond anno 2010 uit 116 mensen en 20 paarden. In 2009, hadden bijna 40.000 filmmakers ongeveer 3000 films in 76 steden wereldwijd gemaakt.

In elke deelnemende stad of land wordt er een deelnemer gekozen als stads- of landwinnaar. Die deelnemer strijdt dan voor een jury tegen andere stads- of landwinnaars van dat competitiejaar. Er worden alleen landwinnaars gekozen als een geheel land meedoet aan de competitie. De jury kiest dan uit alle deelnemers de jaarwinnaar en die wordt dan vereerd op Filmapalooza, het filmfestival van het 48 Hour Film Project. Ook alle stadswinnaars worden op dat festival vertoond.

De officiele tekst van de 48 Hour Film Project site is deze:

The 48 Hour Film Project is a wild and sleepless weekend in which you and a team make a movie—write, shoot, edit and score it—in just 48 hours.

On Friday night, you get a character, a prop, a line of dialogue and a genre, all to include in your movie. 48 hours later, the movie must be complete.

Then it will show at a local theater, usually in the next week.

2012 promises to be our biggest year ever. Last year, 60,000 filmmakers made 4,000 films in 96 cities on 6 continents in just 48 hours.

Je snapt ‘m al: in de film (2007) die ik jullie wil laten zien speelt een Ellen. De opdracht voor deze film was als volgt:

We moesten een ghostmovie maken, te voltooien binnen 48 uur met de volgende elementen:

–       een bezem
–       een karakter met de naam ‘Rene Koning, museum conservator’
–       de zin: ‘Is dat hoe je het wilt?
–       een landmark van de stad Utrecht

Overige details van dit project:

Titel: Waterland
Team: Piranha Film
Geregisseerd door: Floris Liesker
Geproduceerd door: Frank Oly
Camera: Pieter Colombijn
Edit: Frank Oly and Floris Liesker
Hulp op alle fronten: Paul ter Avest
Muziek: Maciej Mulawa
Makelaar: Maarten Smit
Heks (jong): Elien van den Hoek
Heks (oud): Ellen van der Linden


Geschoten op locatie in Broek in Waterland

Toen ik gisteravond op zoek was naar nieuwe Ellens, kwam ik bij dit filmpje terecht. Briljant filmpje vond ik het, en ik dacht: dat zet ik even lekker snel op mijn blog. Alleen het filmpje en klaar. Maar toen ik vandaag achter het project ging kijken, kwamen er zulke leuke dingen naar boven, die moest ik gewoon met jullie delen!

Het idee van het 48 Hour Film Project vind ik waanzinnig! Ik had er nog nooit van gehoord, maar zou er onmiddellijk aan mee willen doen! Stel je voor: Een goed team samenstellen, met z’n allen wachten op die vrijdagavond totdat je de opdracht krijgt. Dan met z’n allen een weekend lang dag en nacht bedenken, schrijven, spelen, filmen. Met een echte team spirit zo’n project doen. Dit project komt op mijn Wish List. Dat zou ik echt heel graag een keer willen doen. Dus als er iemand zin heeft…..

Maar nu laat ik jullie met rust, want ga gewoon genieten van het filmpje. Het is maar 5 minuten, dus ik zeg: bakkie koffie, wat lekkers erbij, en klik op de link.

http://www.youtube.com/watch?v=uK-27TVxA7g

Advertenties

4 thoughts on “Dag 275: Ellen van der Linden

 1. I’m in!!!

  Plannetjes broeden…

  Marjan Visser projectleiding Brede School Strijen t: 06-57345886 e: info@schoolbreed.nl

  Doe je mee aan het 50 stappen project ?

  Op 15 okt. 2012, om 15:13 heeft MIJN 365-DAGEN-PROJECT het volgende geschreven:

  > >

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s