Dag 274: Ellen van Warmerdam (www.hospiceduinenbollenstreek.nl)


Hospice betekent oorspronkelijk herberg of onderkomen. 
In landen waar al langere tijd hospices bestaan, zijn ze vaak bedoeld als tijdelijke opvang voor mensen die niet meer te genezen zijn, met name als er onvoldoende zorg thuis aanwezig kan zijn.

Het Hospice Duin- en Bollenstreek is een gastvrij huis voor de laatste dagen, een plek waar mensen zich welkom en veilig voelen. 
Mensen die niet lang meer te leven hebben, willen het liefst de laatste dagen van hun leven in de eigen vertrouwde omgeving doorbrengen. 
Soms is dat niet mogelijk door gezins- of woonomstandigheden, of omdat familie of vrienden de nodige 24-uurszorg niet (meer) kunnen bieden. 
Dan kan het Hospice Duin- en Bollenstreek een alternatief zijn waar familie en vrienden de zorg kunnen voortzetten samen met huisarts, verpleging en deskundige vrijwilligers.  Er is dan weer meer ruimte en tijd om partner, ouder, kind of vriend te zijn.

Een hospice biedt zorg afgestemd op de individuele levensstijl, wensen en mogelijkheden van de gast. In een sfeer die de thuissituatie zoveel mogelijk benadert, krijgt de gast alle aandacht en zorg, gericht op een zo vredig en waardig mogelijke laatste levensfase.

Het Hospice Duin- en Bollenstreek werkt nauw samen met het netwerk  Palliatieve Zorg Zuid-Holland Noord, het Integraal Kankercentrum Nederland en de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Nederland. Aan het hospice zijn twee consulenten palliatieve zorg verbonden.

De leiding van het hospice is in handen van manager Evelien van Duin en de twee coördinatoren, Ellen Warmerdam en Lucy van Oostrum. Dit drietal is de spil in de uitvoering van het werk in het hospice. Zij zorgen ervoor dat alle hulp tot het einde toe op elkaar wordt afgestemd en zijn verantwoordelijk voor de opname van de gast en begeleiding in brede zin.

Daarnaast zijn zij belast met de dagelijkse leiding. Hieronder vallen onder andere de begeleiding van de vrijwilligers  en verpleegkundigen en de zorg voor werving en scholing.

De manager en coördinatoren hebben dagelijks overleg met de vrijwilligers en verpleegkundigen en zorgen daarnaast voor een goed draaiend huishouden van het hospice. Ook onderhouden zij contacten met externe organisaties en ondersteunen het bestuur bij de uitvoering van haar taken.

Hospice Duin- en Bollenstreek is er voor alle inwoners van Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg, Oegstgeest, Noordwijk, Noordwijkerhout, Teylingen, Lisse, Hillegom en de Zilk. 
Ook voor familieleden van inwoners uit de regio, bijvoorbeeld elders wonende ouders, zijn er mogelijkheden. 
Iedereen kan in het hospice terecht, ongeacht geloof, politieke overtuiging of financiële draagkracht. Ook leeftijd speelt geen rol.

Wanneer? Als het niet meer mogelijk is om thuis te wonen, kan het hospice uitkomst bieden.  Samen met de behandelend specialist of huisarts wordt bekeken wat de prognose is. 
Het moet duidelijk zijn dat de levensverwachting van de toekomstige bewoner korter is dan drie maanden.
Het Centraal Indicatieorgaan Zorg geeft vervolgens een indicatie af. Deze indicatie is belangrijk voor de vergoeding van de verpleegkundige- en huishoudelijke zorg.

Ongelooflijk knap welk werk Ellen doet. Om iedere dag weer mensen die niet lang meer te leven hebben een waardig einde te bieden. De zorg van ze over te nemen. Een huis te geven waarin ze zich veilig voelen. Waarin ze zich de laatste dagen, weken of maanden nog kunnen richten op familie en vrienden. En zij op hen, want ook voor de familie en vrienden valt de zorgtaak weg.

Laatst hoorde ik van een vriendin dat een vriend van haar de dag erna zou overlijden. Hij was al geruime tijd ziek en had zelf besloten eruit te stappen. De volgende dag om 11.00 uur zou hij euthanasie plegen en er niet meer zijn. Ik moest er die dag de hele dag aan denken. Wat een gek idee als je zelf op de klok af weet wanneer je dood gaat. Ik weet niet hoe ik er zelf in zou zitten, volgens mij weet je dat pas als je er echt zelf voor staat, maar ik denk dat ik de keuze begrijp. Maar dan nog. Die laatste dag. Dat je weet dat alles wat je die dag doet, voor het laatst is. Iedereen die je ziet, alles wat je eet, alles wat je aanraakt. Het feit dat je er de volgende dag gewoon niet meer bent. Dat lijkt me zo onwerkelijk.

Mensen die terechtkomen in een hospice hebben dat denk ik ook. Je weet dat je niet lang meer te leven hebt, en ergens bereid je je erop voor, kun je rustig afscheid nemen van iedereen. Voor de meesten zal het kiezen voor een hospice een medische achtergrond hebben. Ze kunnen thuis gewoonweg niet meer worden verzorgd. Maar toch Ik vraag me ook af: wat doe je als je in een hospice zit? Denk je nog na over je leven? Komen er nog mensen om nog een laatste groet te brengen? Wat denk je als je weet dat je bijna dood gaat?

Ik vind het een intrigerende gedachte. En ik heb onnoemelijk veel respect voor Ellen die in haar werk iedere dag met mensen te maken heeft van wie het einde heel snel in zicht is. Echt respect.  

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s