Dag 271: Ellen Emonds (www.ellenemonds.nl)


Ellen Emonds (1983) woont in Nijmegen en is sinds 2005 werkzaam in het basisonderwijs.

Zij werkt op dit moment op basisschool De Bonckert in Boxmeer en is afgelopen 6 oktober door een vakjury gekozen tot Leraar van het Jaar.

Na een jaar Journalistiek gestudeerd te hebben, is Ellen in 2001 begonnen aan de Pabo. Via jaar zus (toen leerkracht op basisschool Uilenspiegel in Boekel) kwam ze terecht bij het ErvaringsGericht Onderwijs. In het onderwijs waar de procesvariabelen als ‘welbevinden en betrokkenheid’ het grootste goed zijn, voelde zij zich onmiddellijk thuis. 
Tijdens het laatste jaar van haar studie sloot zij bij klasgenoot Job Christians aan bij Onderwijs Maak Je Samen. Ook werd ze redactielid van onderwijstijdschrift Egoscoop.

Ellen is gaan werken op obs de Bonckert in Boxmeer, heeft zich het EGOconcept eigen gemaakt en leerde haar intuïtief handelen verklaren met theorie. Ze heeft ontdekt dat het de relatie is die van betekenis is. Dat het de relatie is die verbondenheid creëert. Dat het de relatie is die mensen verder brengt.

Vorig jaar is in haar klas de korte film De klas van Ellen opgenomen. Hierin staat het principe ‘leerkracht en leerling, full partners in leren’ centraal. Ellen ziet, voelt en weet dat ze het samen moeten doen. Zonder de leerling is er geen leerkracht en andersom geldt hetzelfde. Kinderen hebben alles al, het moet soms alleen nog tevoorschijn komen. Het mooiste aan haar werk vindt Ellen om kinderen zoveel mogelijk zichzelf te laten worden, in een setting waarin de ander dat ook kan. Ze leert elke dag net zoveel van de kinderen als zij van haar. Misschien zelfs nog wel meer. Ellen kijkt iedere dag in de spiegel die kinderen haar voorhouden.
Twee jaar geleden heeft zij het traject Pedagogische Tact van het Nivoz doorlopen, dit jaar mag zij daar als docent aansluiten. Op school is Ellen vier dagen per week leerkracht van groep 8 en neemt ze één dag per week directietaken over. Daarnaast geeft ze cursussen in opdracht van het Expertisecentrum E.G.O. Nederland en het Expertisecentrum Duurzaam Opvoeden en Ontwikkelen en is ze redactielid van www.hetkind.org

Allereerst feliciteer ik Ellen met haar benoeming tot Leraar van het Jaar. En ook al ‘ken’ ik haar nog maar sinds gisteren, ik zou haar direct als lerares voor mijn jongens willen hebben. Haar enthousiasme is niet alleen tijdens de filmpjes te zien. Ook toen ik haar een tweet stuurde met de vraag of ze mee wilde doen aan mijn Ellen-blog, had ik binnen 2 minuten een enthousiast Ja. Daarna had ik binnen een half uur een mail met wat ze doet en waar ze voor staat. Geweldig.

En toen ging ik zoeken op internet. Genoeg over haar te vinden op dit moment! In de navolgende link http://hetkind.org/2012/10/06/alles-over-ellen-leraar-van-het-jaar-2012-en-ambassadrice-voor-350-000-collegas/ staat een uitgebreid verslag over Ellen, met verschillende filmpjes en doorverwijzingen. Als je klikt op het PO-filmpje dan zie je de promotie van Ellen (bij minuut 6:53). Je ziet haar aan het werk en collega’s vertellen over haar. Het mooiste vond ik dat Ellen zei dat een goede leraar de kinderen als antwoord ziet op alle vragen die je als leraar hebt. Dat zij iedere dag zelf leert van haar kinderen, dat ze het beste uit een kind naar boven wil halen. Dat ze haar kinderen ziet als spiegel om haar eigen handelen te beschouwen. Ik kreeg er een brok van in mijn keel. Zo’n leraar wil je toch voor je kind! Iemand die echt naar jouw kind kijkt, wat voor kind het ook is. En als je een kind hoort zeggen dat ze voor juf Ellen gewoon een jaar zou willen blijven zitten, dan weet je wel dat het echt goed zit.

Ook vind ik het zo goed dat Ellen verder denkt dan alleen het lesgeven. Dat ze probeert om het onderwijs te verbeteren, en andere leraren en scholen mee te slepen in haar enthousiasme en in haar ideeen. Dat ze blijft vechten voor haar idealen. Ze staat in het onderwijs, maar ook in de wereld.

Zoals ik al zei: er is veel te vinden over Ellen op dit moment. Hieronder nog een kort filmpje van de ontvangst op school van juffrouw Ellen op de maandag na de onderscheiding. Zoals Ellen zelf zegt: ‘ik werd onthaald als Sinterklaas’.

 

http://www.omroepbrabant.nl/?news/1817471103/Leraar+van+het+jaar+Ellen+Emonds+als+popster+onthaald+in+Boxmeer.aspx

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s