Dag 268: Ellen van Dongen (www.vandongencoaching.nl)


LifeCoach Ellen van Dongen werkt in haar praktijk met mensen om het geluk in hun leven te vergroten. Ellen begeleidt mensen in hun zoektocht naar geluk en zingeving in het leven. Ellen is opgeleid als LifeCoach en werkt al enige jaren met het LifeDesign ® concept.

De coaching stijl van Ellen kenmerkt zich door laagdrempeligheid, no nonsense, resultaatgericht waarbij er altijd ruimte is voor vrolijkheid. Ellen gebruikt verschillende gereedschappen en technieken. De sessies zijn daardoor afwisselend, verrassend en leuk om te doen. Ellen is naast haar werk als coach ook werkzaam in het bedrijfsleven. Zij vindt het belangrijk om ook op deze manier betrokken te zijn in het maatschappelijk verkeer

De missie van Ellen is om mensen vanuit een nieuw, ruimer perspectief naar zichzelf in relatie tot anderen en hun omgeving te laten kijken. Zij gelooft dat meer inzicht bij mensen leidt tot meer ruimte, minder stress, meer vrijheid en meer geluk. Zij is overtuigd van het feit dat mensen zelf een grote verantwoordelijkheid dragen voor het geluk dat zij nastreven.

Sinds de zomer van 2010 woont Ellen met haar gezin (man en 3 kinderen) op Bonaire, een eiland in Caribisch Nederland. In principe blijven zij daar tot augustus 2014, en ze zijn allemaal erg benieuwd wat het leven daarna op hun pad brengt. Het leven in een andere cultuur en zeker in een kleine gemeenschap als Bonaire daagt Ellen uit bewust te leven en het beste uit zichzelf te halen.

Ellen vindt het belangrijk ook echt deel uit te maken van de samenleving. Ellen werkt hard aan haar Papiaments, de taal van de plaatselijke bevolking en probeert zich nuttig te maken als vrijwilliger. De schoolvakanties grijpen ze aan om zo veel mogelijk te zien van deze kant van de wereld, een kant die Ellen, toen ze in Europa woonde, helemaal niet zo aantrok. Maar nu voelt zij zich bevoorrecht dat ze de mogelijkheid heeft hier rond te kijken. Het heeft haar geleerd om los te laten en te zien wat er op haar pad komt. En als ze het niet leuk vindt, dan is het toch tenminste een waardevol leermoment geweest.

In haar werk als coach vindt Ellen het fantastisch om te zien dat ze mensen kan helpen met bewustwording. En dat die bewustwording vervolgens leidt tot meer zelfvertrouwen en levenslust. Mensen hebben vaak maar hele kleine zetjes nodig om grote stappen te zetten. En soms is het al fijn dat er iemand luistert zonder een oordeel te vellen, een hele opluchting.

Een impressie van LifeCoaching
In LifeCoaching staat jouw geluk en jouw persoonlijke groei centraal. In een speciaal op jou afgestemde coachingsaanpak helpen wij je bij het restylen van je leven. Doel is om een zodanige restyling te vinden die jou optimaal geluk biedt. Om het optimale geluk te vinden is het belangrijk om jouw geluk verstorende factoren te vinden.

De geluk verstorende factoren kunnen zich bevinden in de wijze waarop je naar jezelf kijkt maar ook in je persoonlijke en maatschappelijke relaties. Doe je wel het werk dat bij je past of waar je passie naar uitgaat”, “heb je problemen in je persoonlijke relaties” of “zijn er belemmerende gedachten en emoties die je als overtuiging hebt aangenomen en die je parten spelen?

Lifecoaching richt zich niet op 1 aspect van jouw leven; het neemt je hele leven als uitgangspunt. Belangrijk hierin zijn het gezin waarin je bent opgegroeid, je werk, je relaties (partner, collega’s, vrienden enz) en uiteraard jij zelf. We gaan bij Lifecoaching  op zoek naar het herkennen van gedrags- en denkpatronen en aan het doorbreken van deze patronen.

Het LifeDesign programma helpt je om actief je eigen leven vorm te geven op persoonlijk gebied en in jouw werk. Met behulp van het LifeDesign programma werk je aan het ontwerp van jouw toekomstige leven. Je leert op eigen benen staan en verantwoordelijkheid voor jouw eigen leven te nemen.

We gaan op zoek naar jouw talenten en naar je diepste verlangens. “Waar ben je goed in waar gaan jouw ogen van glinsteren of waar gaat je hart sneller van kloppen”. Misschien heb je jouw talent verstopt onder een dikke laag overtuigingen of oordelen over jezelf en anderen. Wat wil je werkelijk met jouw leven?

Het LifeDesign programma is geschikt als je praktisch bent ingesteld. Het programma kenmerkt zich door een vaste structuur waarin je steeds langs een aantal vaste vragen op zoek gaat naar jouw talent, jouw verlangens en naar de wijze waarop je de inzichten  in praktijk kunt brengen.

 

Hoe kan het toch dat ik het laatste jaar zoveel mensen ontmoet of boeken/artikelen lees die over dit onderwerp gaan? Ik weet het antwoord wel: omdat ze me allemaal zeggen dat ik dat nodig heb. En sinds kort: dat ik op de goede weg zit. Want hoe meer ik leer over mijn belemmerende overtuigingen, hoe meer ik ze aan de kant kan zetten. Hoe meer ik terug ga naar mijn hele echte eigen ik. 

Dat Ellen het ‘zoeken naar geluk en zingeving in je leven’ noemt, vind ik ontzettend mooi. Want is dat niet het enige wat er nodig is voor een mens? Dan kun je natuurlijk nog discussieren over wat geluk is, maar ik ben er zelf inmiddels wel achter dat geluk voor mij niet een groot huis, een grote dikke auto of een berg geld is. Natuurlijk vind ik deze dingen wel leuk, want ik vind het heerlijk om lekker te shoppen. Maar als dat het enige zou zijn, dan mis ik de diepgang, de liefde en de zin. En dan vind ik het maar een kale boel. 

Ellen heeft een aantal mooie uitspraken op haar website staan. Ik ben een ontzettende fan van dit soort spreuken, en degene die me heel diep trof was deze:

Wacht niet op de gelegenheid.
Zij komt niet; zij is er.

Ook dat is iets wat op dit moment echt een issue voor mij is. Ik heb zoveel plannen en ideeen, maar voor ieder idee heb ik ook een smoes waarom ik ‘m nu niet kan uitvoeren. Het is altijd te laat of te vroeg, te druk of te rustig, of het is zondag en je begint iets nieuws natuurlijk altijd op maandag. En vanmorgen stond ik onder de douche en toen dacht ik: ‘El, nu ga je ophouden met al die smoesjes, je gaat nu doen wat je wilt doen, en je zet er een flink tempo achter. Je gaat stoppen met piekeren en zeuren, dan maak je ruimte vrij voor datgene wat belangrijk voor je is.’

Het heeft me geholpen, mijn dag is met veel meer energie verlopen dan de dagen in afgelopen weken. En dan krijg ik ‘s middags die spreuk in mijn schoot geworpen. Mooier kan het niet worden.

Advertenties

4 thoughts on “Dag 268: Ellen van Dongen (www.vandongencoaching.nl)

  1. Indrukwekkend. Dat je nu hebt gevonden wat je wilt doen met je leven. Dat je nu aan je zelf gaat denken en positief alles benaderd, dat is het grote GELUK.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s