Dag 221: Ellen Jens (www.culturele-ronde.nl/ellen-jens.html)


Ellen Jens volgde de opleiding akademie voor beeldende kunst te Enschede (afdeling grafiek, 1969-1974). Tot ongeveer 1990 maakte zij vooral grafiek, door etsen met de hand in te kleuren. Later kreeg zij steeds meer behoefte aan de directheid van tekenen/schilderen.  Vanaf 1997 maakt Ellen collages van papier, waarin ze ook andere materialen is gaan verwerken, zoals metaal, plastic, hout etc. Zo transformeert Ellen waardeloos materiaal in iets esthetisch, vaak een sieraad of iets dat eraan verwant is. Bijvoorbeeld: een roestig stuk ijzer met edelmetaal en/of halfedelstenen. Vanwege het gebruik van onconventionele materialen, zijn de kettingen slecht draagbaar en meer geschikt als object.

 

Het werk van Ellen ontstaat zonder vooropgezet plan. Aldoende vormt zich een beeld dat meestal te maken heeft met wat Ellen op dat moment bezighoudt. De materiaalkeuze is zeer divers: op straat gevonden rommeltjes, allerlei soorten papiertjes, briefjes, garen en metaal.

Iets ontstaat zonder vooropgezet plan. Dat is iets wat ik nu ook merk met het schrijven aan mijn boek. Ik heb in grove lijnen de verhaallijn op papier gezet, maar dan nog merk ik dat ik me daar niet altijd aan kan houden. Omdat in mijn hoofd het verhaal soms ineens anders gaat. Of een personage blijkt eigenlijk niet helemaal te kloppen. Omdat het mijn eerste boek is, moet ik vaak wennen aan deze veranderingen. Ik zit nog teveel in ‘dat heb ik nou eenmaal zo afgesproken’.

Maar ik leer wel steeds meer te vertrouwen op deze creativiteit, op mijn intuitie. Want in veel gevallen is dat nieuwe idee beter. Meer passend, of gewoon spannender. En dat zie ik bij Ellen ook: het heeft te maken met waar zij op dat moment mee bezig is.

In mijn blogs merk ik ook dat ik niet altijd zomaar over iemand kan schrijven. Soms heb ik een Ellen waar ik echt niets over kan zeggen. Die laat ik dan ook nog even ‘in het archief’. Het gebeurt me vaak dat ik een paar weken later wel heel veel te vertellen heb. Omdat ik dan met iets anders bezig ben, of ineens iets bedenk of zie wat bij haar hoort. En dat vind ik ontzettend leuk van deze blogs. Hierdoor leer ik omgaan met het loslaten, waardoor ik meer ruimte in mijn hoofd krijg voor creativiteit. En dat is uiteindelijk waar ik deze blog voor begonnen ben.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s