Dag 267: Ellen Boschker (www.zenc.nl)


Zenc is een ondernemend onderzoeks- en adviesbureau dat een krachtige organisatie van de overheid en de zorgsector bevordert. Zenc werkt samen met adviesbureau HEC (Het Expertise Centrum) en ROI Opleiding, Coaching & Advies onder de naam PBLQ. PBLQ draagt bij aan een duurzame en succesvolle publieke sector met advies, opleiding en onderzoek & innovatie.

De missie van Zenc is een bijdrage te leveren aan de oplossing voor maatschappelijke vraagstukken, door met innovatieve oplossingen de werkwijzen van organisaties in het publiek domein te verbeteren.

 

Daarbij richt Zenc zich op de volgende vier actuele thema’s:

  • Procesoptimalisatie: slimmer werken tegen minder kosten
  • Digital Wave: slimme toepassing en inzet van open data, sociale media en apps
  • Decentralisaties: slimme inrichting van de nieuwe taken en verantwoordelijkheden voor gemeenten (op het gebied van jeugdzorg, de WWB en de AWBZ)
  • Overheid: slimme toepassing, inzet en kwaliteitsverhoging van gegevens en informatie

In zijn onderzoeks- en advieswerk onderscheidt Zenc zich door het klavertje vier: Onderzoek, Onderwijs, Advies en Management. Zenc is op een groot aantal beleidsvelden actief. Denk aan dienstverlening, bedrijfsvoering en ICT, zorg en welzijn, sociale zaken, veiligheid, bouwen en wonen en jeugd en onderwijs. Zenc werkt voor ministeries, gemeenten, provincies, zorg- en welzijnsinstellingen en uitvoeringsorganisaties zoals het UWV, de Belastingdienst, DUO et cetera.

Ellen, bestuurskundige, draagt graag haar steentje bij aan een moderne overheid en samenleving. Een concreet maatschappelijk probleem is in haar werkzaamheden altijd het uitgangspunt. Of dat nou fraude, het stimuleren van vrijwilligerswerk of een burger die verstrikt is geraakt in wet- en regelgeving is. Ellen start altijd bij het perspectief van de burger. Vandaaruit probeert zij wetgeving, beleid en uitvoering dichter bij de leefwereld van de burger te organiseren. Hiervoor zet Ellen graag interactieve methoden en werkvormen in. Vorm is voor haar minstens zo belangrijk als inhoud om een bijeenkomst, project of proces succesvol te laten zijn. Ellen heeft onder meer ervaring met ‘Customer Journey Mapping’, de snelkookpanmethode, procesherontwerpmethodiek, benen-op-tafelsessies en diverse simulaties.

Ellen is een echte aanpakker. Zij stelt concrete doelen en zorgt dat die behaald worden. Door haar optimisme, enthousiasme en sterke motivatie weet zij andere mensen met zich mee te krijgen. Ellen is nieuwsgierig van aard en verkent graag nieuwe mogelijkheden. Opdrachtgevers waarderen haar daadkracht, haar creativiteit en kunnen erop vertrouwen dat Ellen kwaliteit levert.

Ellen blijft bij voorkeur niet aan de zijlijn staan en mengt zich graag in het maatschappelijk debat. Met een vlotte pen schrijft Ellen regelmatig artikelen en blogs. Ook verzorgt zij in binnen- en buitenland lezingen over het belang van (basis)registraties, bestuur en ontwikkeling.

Opdrachtgevers: Ellen doet opdrachten voor gemeenten, ministeries (BZK / ICTU, SZW en VWS) en onderzoeksinstituten (Sociaal en Cultureel Planbureau, Rathenau Instituut).

 

Als ik de omschrijving van Ellen lees, dan zie ik hoe dicht zij in de maatschappij staat. Hoezeer zij bezig is met de burger, met wet- en regelgeving. Het feit dat zij meehelpt aan het verbeteren van maatschappelijke problemen vind ik echt goed. Zo bijdragen aan de maatschappij lijkt me heel waardevol voelen.

Ook al zal het lang niet altijd makkelijk zijn. Ik heb zelf een aantal keren vergaderingen genotuleerd bij gemeentelijke instanties, en ik vond het moeilijk om te zien hoeveel verschillende agenda’s er waren. Hoeveel mensen gingen voor het eigen gewin in plaats van het verbeteren van het grotere geheel. Ik word daar heel geirriteerd en kriebelig van, en ik weet niet of ik het zou kunnen volhouden om daarin te werken. Maar als je opgeeft, dan wordt het zeker niks. Dus waardeer ik heel erg wat Ellen doet.

Als ik zie hoe Ellen de zaken aanpakt, spreekt haar manier van werken me erg aan. Het organiseren van verschillende sessies, het mengen in het debat en het erover schrijven. Als je er zo bij betrokken bent, krijg je op een gegeven moment toch beweging in de zaken. Iets in gang zetten, mensen laten nadenken. En dat is iets waar ik dan ook weer erg van hou: beweging. Door het verhaal van Ellen ben ik erg geinspireerd door het woord Beweging. Het wordt tijd om het woord Beweging weer in mijn werk in te voeren. Dat heb ik al een hele tijd laten liggen. En van dit woord krijg ik nieuwe energie en ik kan ermee vooruit komen.

Beweging. Vanmiddag ga ik het letterlijk doen, heerlijk met gezin in het bos lopen. En vanaf morgen weer figuurlijk, mezelf en mijn werk in beweging zetten. Goed woord, het nestelt in mijn hoofd. Beweging.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s