Dag 265: Ellen Proost (www.proostcoaching.nl)


Ellen Proost is oprichter en eigenaar van ProostCoaching en werkt veelal voor werknemers, managers en teams uit de profit en non-profit organisaties. Ellen heeft circa 10 jaar gewerkt als jurist/advocaat en daarna 10 jaar als trainer/coach van Ondernemingsraden, Vakbonden en medewerkers afkomstig uit allerlei lagen van de organisatie. Vanuit dit werk heeft zij als trainer en coach ruime ervaring opgedaan op het gebied van diepgaande veranderingstrajecten op strategisch, tactisch en operationeel niveau van individuen, teams en organisaties.

In de sociale advocatuur is Ellen met name bezig geweest met het verkrijgen van recht. Vaak voelde zij intuïtief aan dat het verkrijgen van recht niet de enige oplossing was en dat het om processen ging die dieper lagen. Met deze overtuiging heeft zij zich gericht op het blootleggen van die diepere lagen en is zij van de advocatuur overgestapt naar het begeleiden van teams en individuen. Zij heeft zich gespecialiseerd in het tot zijn recht laten komen van dat wat in potentie zowel bij werknemers, managers als teams aanwezig is. Vanuit hier is de weg naar ProostCoaching ontstaan.

Ellen vertelt:
“Wat ik vaak terugkrijg, is dat ik een veilige en open sfeer van rust en ruimte weet te creëren. Hierin mag alles zijn zoals het is. Ik ben betrokken, enthousiast en weet de ander te stimuleren en te motiveren. Ik word ervaren als een echte OEN (Open zonder Oordeel, Eerlijk en Nieuwsgierig) die weet door te vragen, te spiegelen en te confronteren. Dit alles op respectvolle wijze. Ik ga tot de kern, op welk niveau de coachingsvraag ook ligt (gedrags-, attitude- identiteits- of zingevingsniveau). Daarin schuw ik niet de ‘ramp’, het ongemak. Soms stuit dat op weerstand. Het bijzondere is als dát er helemaal mag zijn, er ruimte ontstaat van waaruit de beweging komt.”

De visie van ProostCoaching is dat wij mensen een groter potentieel hebben dan dat we in eerste instantie laten zien. Ons doel in het leven is om onze innerlijke kracht te ervaren en van daaruit te handelen. Veelal zijn we bezig met de waan van alledag, met dat ‘wat moet en hoort’. Hierdoor laten we ons afleiden van onze innerlijke drijfveren en kwaliteiten, dat waar het ons écht om gaat en dat wat in ons ten diepste aanwezig is. Het gevolg is dat we niet vanuit onze volle potentie leven, ons inhouden, voorbij gaan aan ons zelf. Dit kost energie en kan leiden tot demotivatie, vermoeidheid, stress en burnout.

ProostCoaching slaat een brug naar het herontdekken van de innerlijke kracht. De begeleiding is eerst gericht op de beweging van Buiten naar Binnen; op het contact maken met ons innerlijk weten, de eigen levenskracht. Daar Binnen hervinden we onze wezenlijke kwaliteiten en drijfveren; we verbinden ons met dat waar het ons écht om gaat en wie we oorspronkelijk zijn.

Voorts maken we contact met het zogenaamde ‘Buiten’: de belemmerde overtuigingen, gedachten en patronen, die ons tegenhouden in onze eigen kracht te gaan. Door ons hiervan bewust te worden en de verbinding te houden met de eigen levenskracht (het Binnen), nemen we de leiding en geven ons leven meer richting en betekenis. Dan handelen we vanuit onze innerlijke kracht, wat ons meer passie en levensvreugde brengt. Dat is waar ProostCoaching, geïnspireerd door Nelson Mandela, voor staat!

Ik weet niet wat ik moet schrijven. Alles waar ik mee bezig ben, alles wat ik voel, alles wat ik wil veranderen staat op de website van Ellen Proost. Zo mooi.

Ik moest erg lachen om hetgene Ellen zei: Ik word ervaren als een echte OEN: Open zonder Oordeel, Eerlijk en Nieuwsgierig’. Die zin komt heel grappig over, maar heeft een ontzettend diepe lading. Ook ik wil graag zonder oordeel zijn, maar ik weet hoe moeilijk dat is. Het feit dat ik me ervan bewust ben dat ik het ben en niet wil zijn, is voor mij al een stap in de goede richting. En ik denk dat ik het in veel gevallen ook ben.

Nieuwsgierig ben ik zeker, maar op Eerlijk kan ik mezelf niet altijd betrappen. Ik ben nog teveel met mezelf in conflict, waardoor ik zaken achterhoud of de waarheid verdraai, om er zelf beter vanaf te komen. Dat gaat om oninteressante dingen (zoals het zoveelste paar schoenen nog even verstoppen achterin de kast) tot aan zware zaken (er niet vooruit durven komen wat ik echt wil). En de laatste tijd merk ik dat het liegen en bedriegen van mezelf me erg veel energie kost. Energie die ik heel graag ergens anders voor wil gebruiken. Zoals bijvoorbeeld mijn boek schrijven.

Ik wil niet meer liegen, niet meer achterhouden. Ik houd me in, ik leef niet mijn volledig potentieel, waardoor ik niet de energie kan krijgen die ik nodig heb. Ik voel me soms een plant die net genoeg water krijgt om niet dood te gaan, maar te weinig om volledig te bloeien. Dat klinkt misschien een beetje zwaar, maar zo voelt het wel. Maar ik weet ook dat het goed komt. Uiteindelijk.

Ellen noemt ook dat zij is geinspireerd door Nelson Mandela. Het gedicht van Marianne Williamsom uit haar boek ‘Return to love’, destijds door Nelson Mandela geciteerd bij zijn inaugurele rede, werd mij laatst ook toegestuurd door een close friend. Daarom en omdat ik het gewoon zo ontzettend mooi vind, wil ik het erbij zetten. Read and be inspired!

Angst

Onze diepste angst is niet dat we niet goed genoeg zijn
Onze diepste angst is dat we mateloos krachtig zijn
Het is ons licht, niet onze duisternis, die ons het meest afschrikt.
We vragen ons af, wie ben ik dan wel dat ik stralend, enthousiast,
getalenteerd en heel bijzonder zou zijn?

Je bent een kind van God (het Licht)
Jezelf klein maken, doen alsof je klein bent,
Dient het welzijn van de wereld niet.
Er gaat geen licht van je uit als je zo inkrimpt,
Opdat anderen zich niet onzeker voelen om je heen.

We zijn bedoeld om te stralen, als kinderen.
We zijn geboren om de grootheid van God (het Licht),
Die in ons is, te manifesteren.
Het is niet alleen in sommige van ons: het is in iedereen.

En als ieder zijn eigen licht laat schijnen,
Geven we onbewust andere mensen toestemming hetzelfde te doen.
Als wij bevrijd zijn van onze benauwdheid,
bevrijdt onze aanwezigheid automatisch anderen.

Advertenties

2 thoughts on “Dag 265: Ellen Proost (www.proostcoaching.nl)

  1. Hi Ellen, wat leren wij d.m.v. jouw project toch allemaal leuke, inspirerende en mooie (Ellen) mensen kennen. Bedankt alvast!
    Liefs,
    Karin van de Meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s