Dag 262: Ellen van Putten (www.ellenvanputten.com)


Is de wereld om ons heen nog wel echt? Leven wij in een schijnwereld? Ellen van Putten is beeldend kunstenaar en de facade keert als een rode draad terug in haar werk. In verschillende gedaantes. 
Gevangen in een wegwerpmaatschappij, hokjesgeest, “big brother is watching you”, veroordelen en veroordeeld worden, media en milieu, dit zijn thema’s die ze met verve en vervoering toepast in haar werk.

Enkele van haar projecten:

ZWERFKUNST
Kunstwerken verworden tot nomaden die wars van grenzen, 
zonder enige planning of zekerheden, reizen over de planet.

http://www.youtube.com/watch?v=2KWwPc0MgQc&feature=player_embedded#!

PANDORA’S BOXES EN DE ZEVEN HOOFDZONDEN
Volgens de bekende mythe mag De Doos van Pandora nooit en te nimmer geopend worden,want dan zal rampspoed en onheil onze wereld gaan beheersen. Pandora was nieuwsgierig en deed dat toch.

Ellen van Putten creëert eigentijdse Boxen van Pandora en wil als Wonder van Woerdes alle rampspoed en onheil terugstoppen in de doos. Er zijn er wel wat meer nodig dan die ene doos van Pandora…. De doosjes worden gerubriceerd volgens de 7 hoofdzonden, voorzien van pakbon, barcode en artikelnummer. Ze krijgen allen het predicaat: Dangerous. Kunnen de bezoekers van het Wonder van Woerdes hun nieuwsgierigheid wél bedwingen en de pakjes ongeopend laten?

Dit was het begin van het project Pandora. Inmiddels hebben vele mensen gebiecht in Pandora’s Biecht Box en de biechten anoniem gedeponeerd in de Ikea-Biecht-Tassen “Design your own life”. Pandora’s Project ging verder, naar Nieuwegein en Amsterdam. 
Ook daar kon de bezoeker weer biechten. De Anoniemen met de biecht-tassen hebben hun werk gedaan en de biechten zijn bijgeschreven op de levensgrote doeken “De Zeven Hoofdzonden”, die zoals de naam al zegt, de volgende hoofdzonden vertegenwoordigen:

1. Superbia (hoogmoed – hovaardigheid – ijdelheid – trots)
2. Avaritia (hebzucht – gierigheid)
3. Luxuria (onkuisheid – lust – wellust)
4. Invidia (nijd – gramschap – jaloezie – afgunst)
5. Gula(onmatigheid – gulzigheid – vraatzucht)
6. Ira (woede – toorn – wraak)
7. Acedia (gemakzucht – traagheid – luiheid – vadsigheid)


De drie meter hoge Anoniemen staan in een kring rond Pandora’s Big Box. Zij dragen allen een tas met de naam van 1 der zeven hoofdzonden, waar de geheimen van de toeschouwer in verzameld worden. Project Pandora wil de zonden, anoniem, openbaar maken. Zij worden sinds 2008 bijgeschreven op de levensgrote doeken, deze worden gedragen als een zware last op hun rug. Na het biechten kan de toeschouwer een doosje meenemen uit Pandora’s Big Box om onder zijn of haar hoede te nemen. In de doosjes zitten rampspoed en ellende veilig opgeborgen, dit in tegenstelling tot de zonden van de toeschouwer…

FACEBAK.NL
www.facebak.nl gaat over de vluchtige wereld van de social media. Twitter, Facebook, Youtube, Hyves, iedereen is zichtbaar, wereldwijd. Big brother is watching you, vluchtig, maar wel voor altijd, iedereen en overal … De wereld van de trage media, de gedrukte krant, de letterbak, verenigd met de wereld van de snelle media, het internet. Hoe bijzonder is het nog als je bijzonder bent …?

http://www.youtube.com/watch?v=ySeIQWtOrDQ&feature=player_embedded

Het groot niet van algemeen nut boek 2012
Het Groot Niet Van Algemeen Nut Boek 2012 is een beeldagenda over de waan van de dag. Iedere dag wordt verwerkt tot een kunstwerkje: een tekening, collage, schilderijtje, koffievlek of gewoon tekst. Deze beeldagenda wordt ondersteund door een facebookpagina waar iedere dag opnieuw een afbeelding geplaatst wordt.
Periodiek wordt er een kunstwerkje verloot onder de facebook fans.

Het jaar 2012 is een veelbesproken jaar, van het vergaan van de wereld tot de grote ommekeer tot terug naar de basis.
Het Groot Niet Van Algemeen Nut Boek 2012 zal geen enkel nut dienen, maar alleen insiders en fans weten na 31 december 2012 de kleine details in deze beeldagenda op hun waarde te schatten…

https://www.facebook.com/HGNVANBoek2012

Ieder bovenstaand beschreven project heb ik vol bewondering gelezen: hoe kan iemand zo omdenken, zo buiten de kaders denken? En bij ieder project had ik een persoonlijke gedachte, een persoonlijk gevoel van herkenning. Waarschijnlijk omdat het werk van Ellen goed aansluit bij mijn huidige persoonlijke ontwikkeling.

Allereerst de façade, die als rode draad door het werk van Ellen loopt. Gisteren schreef ik over mijn eigen façade, mijn opgepoetste buitenkant. Zoals Ellen de façade van de huidige wereld wil laten zien, zo wil ik het aan mezelf laten zien. Om het daarna langzaamaan te kunnen afbreken en mijn authenticiteit tevoorschijn te halen.

Zwerfkunst. Ook ik zwerf op het moment door mijn eigen leven, op zoek naar datgene wat bij me hoort, en waarin ik de rust kan vinden.

Pandora’s Boxes, een kunstwerk rondom de zeven zonden, briljant bedacht. De Ikea Biecht-tas met de tekst ‘Design your own life’ : biljant bedacht! Als ik dat lees, dan maakt het me vrolijk, en voel ik de diepere gedachte. Een mooie combi, humor en serieus.

Die combi zag ik ook bij Facebak, alleen de naam al! Klik echt even op de link naar YouTube hiervoor, het is zo ontzettend mooi! 

En dan als laatste Het Groot Niet Van Algemeen Nut Boek 2012. Eigenlijk ook een 365-dagenproject. Klik ook hier echt op de link, om te zien wat Ellen heeft gemaakt. Het is mooi, het is actueel, het is bijzonder, het is buiten de kaders.

Vandaag had ik een fijn gesprek met een goede vriendin. Ik kwam er tijdens het praten (met behulp van haar) achter dat ik vroeger ook ‘van buiten de kaders’ was, het net even anders wilde doen dan anderen. En dat ik dat gaandeweg mijn leven veel van dit talent heb weggestopt. Voor de omgeving, ‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’. Maar  het zit nog steeds in me en het moet eruit. Ik realiseerde me dat het een kracht is die ik juist weer moet aanboren. Want datgene wat ik zo bewonder in Ellen, zie ik bij mezelf ook. Maar dan op mijn manier. Dus zit ik hier met een enorme rust deze blog te schrijven. Want dat wat ik ben, dat mag. 

Advertenties

4 thoughts on “Dag 262: Ellen van Putten (www.ellenvanputten.com)

  1. Hi Ellen, wat heb je dit ook weer super goed en mooi geschreven! Wat is dat heerlijk hè, om je gevoel te volgen. Ga ervoor en doe vooral waar je blij van wordt en laat zo snel mogelijk jouw authenticiteit zien. Dat is wie jij werkelijk bent, namelijk Fantastisch, Jezelf!
    Liefs,
    Karin van der Meer

    • Dank je wel voor je reactie Ellen! Ik hou erg van woordspelingen, spelen met ‘gewone’ zaken, en kijken of iets spannender of anders kan. Ik heb zo ongelooflijk genoten van al je projecten, ik heb ze echt vaak bekeken. En ja: iedere dag is een echte uitdaging. Soms komt er gewoon niets. We hebben er nog ‘maar’ zo’n 100 te gaan! Veel succes, ik ga je volgen! Ellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s