Dag 260: Ellen Hoefman


Vandaag heb ik gast-blogger Ellen Hoefman. Zij doet ook een 365-dagenproject en ik heb haar ‘ontmoet’ op de site van 365-dagenproject. Ellen gebruikt het 365-dagenproject om af te vallen, hieronder haar levensverhaal. 

Mijn naam is Ellen Hoefman en ik ben 35 jaar oud. Ik ben ruim 15 jaar getrouwd met Attila en ben moeder van 2 dochters Robinn (12 jaar) en Levi (8 jaar). Robinn zit in HAVO 2 en Levi in groep 5 van de basisschool.

Onze oudste dochter heeft hoogstwaarschijnlijk een milde vorm van Asperger. We hebben nooit een diagnose laten stellen, maar door alle gesprekken met school en huisarts, zijn we wel tot deze conclusie gekomen. Na veel vergelijkingen moet ook manlief zich waarschijnlijk schikken in deze categorie. Vaak krijgen we meteen de vraag waarom we geen officiele diagnose hebben laten stellen. Dit omdat het – zolang we ermee omgaan als zijnde Asperger – met allebei goed gaat. En we van huisarts het advies kregen om geen definitief etiket te plakken zolang het niet nodig is. Het vereist echter van de jongste dochter en mijzelf behoorlijk veel aanpassingsvermogen. De laatste tijd breekt mij dat nogal wel eens op.

Ik werk 1 ochtend in de week in het schoonmaakbedrijf van mijn zwager. Mijn hobbies zijn lezen, fotograferen en handwerken. Ik ben absoluut A-sportief. Ik ben graag met de kinderen in de weer, spelletjes, knutselen of gewoon datgene waar ze op dat moment behoefte aan hebben. Het kan dus zijn dat we tegen elkaar aan hangen op de bank terwijl we ieder een boek(je) lezen, of heerlijk lange strandwandelingen maken en schelpen zoeken.

Op dit moment ben ik bezig met een 365 dagenproject om af te vallen. Aangezien ik een emo-eter ben gaat dat de ene keer beter dan de andere keer. Op dit moment lukt het helemaal niet, maar ik heb nog 16 weken te gaan dus het komt vast weer goed. Bovendien houdt het na dit projectjaar niet op, want lijnen is een levenslang project.

Ik denk eraan om na dit 365-dagenproject een nieuw project te starten. Ditmaal zonder blog, maar met een weekthema. In ieder geval iets met foto’s, dat vind ik leuk en bloggen is niet echt mijn ding. Ik heb nooit echt iets zinnigs te melden, dus zeg ik het liever op een andere manier.

Bijzonder om te zien hoe een 365-dagenproject door iedereen anders wordt ingevuld. Ik vind het mooi dat Ellen het thema ‘afvallen’ heeft gekozen voor dit project. Het project is daarmee heel erg voor haarzelf. En daar is mijns inziens het 365-dagenproject voor bedoeld. Ook mooi dat ze door dit project wordt geinspireerd om hierna weer een nieuw project te starten. Met iets wat ze heel leuk vindt, namelijk fotograferen. Als ik Ellen was zou ik dit project ook in een blog-vorm gieten, zonder tekst, gewoon om haar foto of foto’s iedere week op internet te plaatsen. Wie weet wat er voor haar nog eens uit komt!

Ik wist zelf niet precies wat Asperger inhoudt, dus heb ik het opgezocht.

‘Hetis een stoornis binnen het autistische spectrum, met als kenmerken onder andere het moeilijk kunnen uiten van eigen emoties en emoties van anderen een plek geven. Ze zijn niet zo heel intuïtief en hebben moeite met figuurlijke taal. Hun sociale beperkingen camoufleren ze door aangeleerd sociaal gedrag te vertonen. Hier zijn ze goed toe in staat, omdat mensen met Asperger dikwijls een gemiddeld tot hoog IQ hebben. Ze kunnen dus verbaal wel sterk zijn. Sociale gebeurtenissen voelen ingewikkeld. Hierdoor kunnen mensen met Asperger sneller last krijgen van emotionele spanning.’

Ik kan me goed voorstellen dat het voor Ellen zwaar is om hiermee om te gaan. Je zult hierin een weg moeten vinden die voor jezelf ook goed voelt. Zodat je niet jezelf helemaal wegcijfert. Dan hou je het niet vol, want je bent zelf ook een mens met verlangens en gevoelens. Ik vind het daarom heel goed dat Ellen dingen voor zichzelf blijft doen. Misschien kan zij voor haar foto-project op dat gebied een thema bedenken, een thema waar zij al haar passie in kan leggen en daardoor de dingen die ze meemaakt kan verwerken. Want ik merk zelf dat als je datgene doet waarvoor je geboren bent, je bergen energie krijgt. Waardoor je alles aankunt.

Ellen, veel sterkte en succes, en ik hoor graag wanneer je met je nieuwe 365-dagenproject gaat starten!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s