Dag 259: Ellen Zwienink (www.accestoquality.nl)


Creeren – Scheppen – Grootbrengen

Access to Quality creëert nieuwe zienswijzen, schept de noodzakelijke randvoorwaarden en brengt nieuwe concepten succesvol groot.

 

 

Na 10 jaar succesvol werkzaam te zijn geweest bij de AVRO besloot Ellen Zwienink in 2007 zich aan te sluiten bij Access to Quality BV. Sinds 2009 is zij officieel de derde partner.

Ellen was binnen de AVRO als senior producer eindverantwoordelijk voor planning, financiën en productie van diverse tv-programma’s. Met tv-crews van Tussen Kunst & Kitsch op Reis, MuseumGasten en Tussen Kunst & Kitsch reisde zij ondermeer naar Indonesië, Rusland en Venezuela. De laatste 2 jaar binnen de AVRO was zij productieleider en plaatsvervangend hoofd van de nieuwe afdeling Business Development & Sales. In die rol was Ellen productioneel eindverantwoordelijk voor de crossmediale aanpak van programma’s als De Televizierring, Junior Songfestival, Op zoek naar Evita en Festival Classique.

Als professional werkt Ellen op dit moment voor zowel profit- als non-profit organisaties op het gebied van visie en strategie ontwikkeling. Haar achtergrond als televisiemaakster zorgt voor een unieke combinatie met haar beide collega’s als het gaat om het vertellen van verhalen van klanten, medewerkers of processen via film, beelden en verhalen.

Ellen Zwienink heeft Theater-, Film- en Televsiewetenschap en Kunstbeleid en Management gestudeerd. Dit in combinatie met haar voorliefde voor storytelling en projectmanagement brengt de “straat” en projecten efficiënt en effectief tot leven.

Ellen is nuchter, creatief en resultaatgericht. Als een ervaren projectleider van complexe projecten zal zij er altijd voor zorgen dat samen met de organisatie een project tot een ultiem eindresultaat komt binnen gestelde tijd en budget. De inhoud staat daarbij centraal. In haar vrije tijd kijkt Ellen graag films en televisiedrama, leest ze boeken, bezoekt ze concerten en evenementen en verdiept ze zich in nieuwe media.

Gaaf om te lezen wat Ellen heeft gedaan bij de Avro: mee met de crew van Tussen kunst & kitsch, daarna de crossmediale aanpak van een aantal programma’s. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de betekenis van ‘crossmediale aanpak’ heb opgezocht: ‘de kruisbestuiving van verschillende media, zoals theater, film, televisie, radio, print, internet, games, mobiele toepassingen en live-events.’ Heel interessant, want zeker in de huidige televisietijd zie je bijna alleen maar programma’s met crossmediale aanpak: alle talentenjachten, quizes, live-shows, sterren die iets doen op het ijs of ergens anders. En hoewel ik niet veel geef om dit soort programma’s, vind ik het wel heel knap hoe het gedaan wordt en hoeveel kijkers er iedere keer weer mee getrokken wordt. Lijkt me erg gaaf om aan mee te werken.

De studie van Ellen, Theater- film en televisiewetenschap, dat heb ik ook opgezocht. Ik heb er wel een beeld bij maar wat leer je er eigenlijk? Zie hieronder:

In de studie Theater-, film- en televisiewetenschap leer je hoe media-uitingen als nieuwsuitzendingen, spelshows, games, theatervoorstellingen en speelfilms onze cultuur en maatschappij beïnvloeden.

Heb je wel eens gehuild bij een film? Of je verbaasd over mensen die dat doen? Is het niet fascinerend dat mensen ontroerd raken van een voorstelling, terwijl ze weten dat alles volgens een script geacteerd is? Wat gebeurt er eigenlijk met je als je naar een toneelvoorstelling, een film of een tv-programma kijkt?

Dit soort vragen kun je verwachten als je de bacheloropleiding Theater-, film- en televisiewetenschap gaat volgen. Je leert hoe media-uitingen zoals nieuwsuitzendingen, spelshows, games, theater- en dansvoorstellingen, documentaires en speelfilms onze cultuur en maatschappij beïnvloeden. En vice versa.

Daarbij onderzoek je de vroegste vormen van theater tot en met de nieuwste vormen van media: van klassieke Griekse tragedies tot internetgames. Je bestudeert deze menselijke voorstellingen bovendien vanuit verschillende vakgebieden, zoals geschiedenis, psychologie, filosofie en sociologie.

Als je dit bachelorprogramma hebt gevolgd, weet je hoe mensen voorstellingen beleven en welke invloed dat heeft op onze cultuur. Je kunt media-uitingen van vroeger en nu academisch analyseren en onderling vergelijken

Dat lijkt me een ontzettend gave studie om te doen! Omdat het te maken heeft met film en theater, maar ook met de emoties van mensen. Ik zou zelf ook graag nog eens cursus script schrijven gaan volgen. Straks, als mijn boek klaar is. Ik vind het zo leuk om films te analyseren in hoe de scenes zijn opgebouwd, en hoe je spanning krijgt en hoe je de verschillende scenes achter elkaar moet zetten voor het beste effect. Zeker bij de films die mijn kinderen al voor de honderdste keer kijken (Shrek, Toy Story, Monster & Co.) vind ik het heerlijk om ‘achter de film te kijken’.

Nou, genoeg weer in het vooruitzicht. Maar dit jaar alleen nog maar focus op de 3 B’s: Boek, Blog en Bijeenkomst Ellens. En dan volgend jaar zie ik weer verder. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s