Dag 255: Ellen Church


In de twintiger jaren van de vorige eeuw won het reizen door de lucht langzamerhand aan populariteit. Een van de redenen dat het vliegen nog niet zo populair was bij het gemiddelde publiek, was het idee dat vliegen gevaarlijk was. Om passagiers te winnen moesten de airlines het publiek overtuigen dat vliegen veilig was. De persoon die rond 1930 het imago van reizen door de lucht heeft veranderd was Ellen Church (geboren 22 september 1904).

Ellen was verpleegkundige in Iowa. Ze was helemaal weg van vliegen, nam vlieglessen en werd opgeleid tot piloot. Daarna benaderde ze Steve Stimpson van Boeing Air Transport (BAT) voor een baan bij de airline. Helaas wilde Stimpson haar niet aannemen als piloot, maar hij zag wel wat in haar andere ideeen. Ellen had namelijk voorgesteld om verpleegkundigen aan boord te laten van de vliegtuigen om zo de publieke angst voor het vliegen te verminderen.

Omdat Stimpson inzag wat een geweldige publiciteit het zou geven als zij verpleegkundigen aan boord zouden hebben, stelde hij het plan voor aan zijn leidinggevenden. Het nieuwe concept werd ingezet: BAT huurde 8 verpleegkundigen in om voor een proefperiode van 3 maanden als stewardess te werken op hun vluchten. 15 mei 1930 werd Ellen Church de eerste stewardess ter wereld, op de vlucht San Francisco – Chicago. Het bleek een ongelooflijk succes. In de drie jaren daarna volgden veel van de andere airlines hun voorbeeld op.

De vereisten voor een stewardess waren toendertijd heel strikt. Naast dat het geregistreerde verpleegkundigen moesten zijn, moesten de vrouwen single zijn, jonger dan 25 jaar, minder wegen dan 57,5 kilo en mochten ze niet langer zijn dan 1,62m. In de eerste jaren waren de verantwoordelijkheden van de stewardessen verre van glamorous. Naast dat ze het de passagiers zo gerieflijk mogelijk moesten maken, moesten de stewardessen af en toe ook de bagage aan boord brengen, losse stoelen vastschroeven, vliegtuigen voorzien van kerosine en soms zelfs de piloten helpen om het vliegtuig de hangar in te duwen. De eerste groep stewardessen verdienden $ 125 (ongeveer Euro 100) per maand.

Hoewel Ellen het veld van luchtvaart opende voor de vrouw, duurde haar eigen carriere als stewardess maar 18 maanden. Nadat ze werd uitgeschakeld door een auto ongeluk, rondde zij haar bachelor’s degree af aan de Universiteit van Minnesota, en pakte zij haar carriere als verpleegkundige weer op.

Ellen keerde in 1942 terug in de lucht, deze keer als kapitein in het Army Nurse Corps tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze werd onderscheiden met de Air Medal voor haar heldenrol tijdens de oorlog. Na de oorlog bleef zij verpleegkundige in Terre Haute, Indiana. Ellen stierf in 1965 aan de verwondingen die ze opliep bij een paardrijincident. Het vliegveld van haar geboortestad Cresco, Ellen Church Field, is naar haar vernoemd.

Dit vind ik echt TE geweldig, dat de eerste stewardess ter wereld ook Ellen heette! Een vrouw die zoveel in haar mars had, opgeleid als piloot, opgeleid als verpleegkundige. Die niet werd aangenomen als piloot, enkel omdat ze een vrouw was. Toch bleef ze doorzetten met haar ideeen en uiteindelijk kwam ze toch in de lucht terecht. Zij heeft ervoor gezorgd dat de verpleegkundigen als stewardessen aan de slag gingen. Ook heeft ze tijdens de Tweede Wereldoorlog zoveel goed werk verricht. Iets om ontzettend trots op te zijn.

Wat ik zo mooi vind om te zien, is dat Ellen niet wilde opgeven. Dat ze trouw bleef aan haar ideeen, dat ze door bleef zetten ook al was het in die tijd helemaal niet makkelijk om als vrouw dingen voor elkaar te krijgen. Dat ze gewoon deed wat ze wilde. Daar krijg ik toch zo’n inspiratie van!

Helaas is Ellen veel te vroeg overleden. Erg mooi dat er een vliegveld naar haar is vernoemd. Zo blijft een inspirerende jonge vrouw, die vocht voor haar rechten en die van andere vrouwen, altijd levend. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s