Dag 252: Ellen Kruijer (www.uitvaartdewending.nl)


De Wending is in 2002 opgericht door Cornelieke Pieters en Ellen Kruijer. In 2009 overleed de dochter van Cornelieke en heeft zij besloten het werk neer te leggen. Gelukkig kent de Wending een passend netwerk van mensen die dit werk vooral met het hart doen.

Zo kan de Wending blijven bestaan als bedrijf dat opvalt door haar werkwijze en de aandacht voor de mensen. Een afscheid wordt bij ons niet bepaald door wat gebruikelijk is. We bieden een uitgebreide ‘menukaart’ van mogelijkheden, zodat ouders een bewuste keuze kunnen maken.

11 december 2011 was een uitzending over de Wending bij het programma Kruispunt http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1118262

Ook zet het volgende filmpje van de Wending een sfeer neer wat de Wending zo symboliseert, namelijkdat ouders zo veel mogelijk zelf de regie houden

De dood van een kind is een drama dat elke ouder kan overkomen. Zonder dat je het wilt moet je gaan nadenken over de uitvaart. Wanneer je kind is overleden is het van belang dat je de keuzes, die gemaakt moeten worden, weloverwogen kunt doen. Dat je niet gehinderd wordt door dat wat “hoort” bij een uitvaart, maar dat je het gangbare protocol los kunt laten en kunt zoeken naar een afscheid dat bij jullie past. 
Daar horen broertjes en zusjes, de school en anderen die dichtbij het kind staan ook bij. De Wending begeleidt, luistert en organiseert met het hoofd maar vooral ook met het hart.

De invulling van het programma voor de dag van de uitvaart is iets wat gaandeweg de dagen vorm krijgt. Behalve muziek en sprekers kun je daarnaast kiezen voor een theatervoorstelling of een verhalenvertelster, die 
’de dood’ in sprookjesvorm vertelt.

Een fotoserie van je kind op een beeldscherm of een video opname is ook mogelijk. De nadruk ligt niet op de “toeters en bellen”, maar om te zoeken naar vormen en rituelen die passen bij het kind en de achterblijvers. Doordat de Wending alleen uitvaarten begeleidt van kinderen en jongeren, zijn de producten en diensten daarop afgestemd.

De Wending heeft een aantal links op de website gezet, die ik wilde laten zien, omdat ze zo ontzettend mooi zijn.

www.herinnerdingen.nl
Op deze website kunnen kinderen een eigen monumentje maken van iemand die is overleden.

www.broertjezusje.com
Naast alle-vaak noodzakelijke-professionele ondersteuning bij verliesverwerking, kan een contact tussen lotgenoten een belangrijke bijdrage leveren aan het rouwproces.De sympathieke website is met dat doel opgezet.

Tranenkoffer
een blank houten koffertje met allerlei materialen waar een kind zijn eigen fantasie op los kan laten en al spelend bezig is met rouwen. De koffer is bedoeld voor kinderen van drie tot ± 12 jaar en bevat verhalenboekjes, werkkaarten, een teken/mandelablok, een knuffellapje, trooststeentjes, enz. Website: http://www.yarden.nl

Het International Monument
voor het onbekende kind op het nationaal verstrooiterrein Delhuyzen in Arnhem. Een mooie plek om te zijn, te denken en te spelen. Kijk voor meer info op: http://www.rosesforchildren.nl

Brochure Rouw en arbeid/ terug naar je werk na de dood van je kind.
Deze brochure kun je bestellen bij de Vereniging Ouders ven een Overleden Kind (VOOK), e-mail: cka@zeelandnet.nl

Rouwprotocol voor werkgevers
De Landelijke Stichting (LSR) heeft op haar web-site een voorbeeldprotocol ingeval van een verlieservaring van een werknemer. http://www.verliesverwerken.nl

Activiteiten
Elke 2e zondag in December is de jaarlijkse herdenking van ALLE overleden kinderen wereldwijd d.m.v. het branden van een kaarsje. Het idee is dat er 24 uur achter elkaar wel ergens ter wereld een kaarsje brandt. Meer info op: www.compassionatefriends.org.

Met tranen in mijn ogen heb ik deze blog geschreven. Tranen om de foto’s van de inmiddels overleden kinderen, tranen om de goedheid van het werk van Ellen, maar ook tranen omdat ik zelf moeder ben. En omdat ik me niet kan voorstellen dat ik nog verder zou kunnen leven als ik een kind zou verliezen. Natuurlijk ga ik dan verder, al is het alleen al voor mijn andere kinderen. Maar het is met een gat in mijn hart.

Het werk van Ellen is heel bijzonder. Het is altijd al bijzonder als er een mooi afscheid is voor een overledene, maar omdat Ellen zich alleen richt op kinderen en jongeren, krijg je te maken met nog groter verdriet. Het verdriet van de ouders, want een kind overleven is mijns inziens het meest vreselijke wat je kan overkomen.

Wat mij op de website van Ellen opvalt, is dat er zoveel lachende foto’s opstaan. Zowel van Ellen zelf, als de foto’s van broertjes en zusjes die een kist beschilderen. Het maakt dat het leven en de dood heel dicht bij elkaar komen, en dat dood er gewoon bij hoort. Hoe erg het ook is. En dat vind ik heel erg mooi. Als achtergebleven ouder zul je toch verder moeten en mijn gevoel zegt dat Ellen hier de juiste manier neerzet om het afscheid en de begeleiding zo persoonlijk te maken dat ouders daarna door kunnen. Ontzettend knap.

Als ik lees over het werk van Ellen dan spreekt me dat heel erg aan. Het is werk waarbij organiseren en regelen hoort, waarbij je meteen de touwtjes in handen neemt bij een sterfgeval. Maar het is geen zakelijk regelen. Je staat heel dicht bij de mensen, je bent betrokken bij ze. En je leert wat echt belangrijk is in het leven. 

Advertenties

One thought on “Dag 252: Ellen Kruijer (www.uitvaartdewending.nl)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s