Dag 250: Ellen Persoon Driessen (www.ellenschildert.exto.nl)


Zolang Ellen zich kan herinneren zijn er periodes in haar leven geweest waarin zij het penseel, het krijt of het potlood ter hand nam. Na verloop van tijd stopte ze dan weer, het bevredigde haar niet. Haar creatieve energie vond in die tijd vooral een uitweg in acteren. Nog steeds neemt het theater een belangrijke plek in haar leven in.

Door een ontmoeting met een kunstenares uit België, is Ellen gestart met het maken van panelen. Zij liet haar werken met gemengde technieken, op panelen van MDF. Tot op de dag van vandaag verbaast het Ellen wat dit met haar doet. Ze heeft nooit gezocht naar de vorm van haar creativiteit; ze heeft hem ontmoet en direct herkend. Sommige ontmoetingen kunnen van veel betekenis voor je zijn, deze was daar één van. Het bracht haar bij een deur, waarachter een deel van haar geluk lag te wachten. Ontdekken wat je echt graag doet vindt Ellen een enorm voorrecht;  het heeft haar veel gebracht. Haar binnenwereld zet zij in haar panelen om tot materie; een ontwikkeling die eenmaal ingezet, niet meer te stoppen is en zijn eigen weg gaat.

Als autodidact verkent Ellen nu de mogelijkheden en grenzen van haar creativiteit. De verf tilt, omhult, versterkt of verpakt de materialen die zij gebruikt. De ontmoeting tussen deze twee blijft haar inspireren, telkens weer.

Werkwijze
Bij het verwerken van verf en materiaal laat Ellen zich vooral leiden door hetgeen er binnen in haar gebeurt. Ze begint zelden met een idee, maar laat zich door de verf en het materiaal dat zij gebruikt ergens heen voeren. Soms leidt dat tot werk waarin het onderwerp herkenbaar is, dan weer tot werk waarin ze de vorm helemaal losgelaten heeft.

De materialen die Ellen gebruikt geven diepte en vaak ook glans aan haar panelen. Het licht speelt daardoor een subtiel spel met haar werk. Afhankelijk van de lichtval gedurende de dag, worden bepaalde materialen naar voren getild en wordt de glans versterkt of verplaatst. Mede hierdoor ontstaat de dynamiek in de panelen die zo kenmerkend voor ze is. Ze bevinden zich in het grensgebied tussen schilderkunst en textiele vormgeving.

Het werk van Ellen is het beste te omschrijven als abstract met figuratieve aspecten. Door het samenvoegen van verf en materialen uit de wereld om haar heen, ontstaan panelen met een eigen sfeer en dynamiek. Geen paneel lijkt op de andere, ze vertellen allemaal hun eigen verhaal.

Cursus Collage
Maak knippend, plakkend en scheurend je eigen unieke Collage. Je werkt met verf, tijdschriften, papier, verschillende materialen, foto’s of tekst en krijgt advies en begeleiding. Je bent op een speelse manier bezig met compositie, kleur en expressie. Creeër je eigen sfeer en stijl. Abstract…figuratief, alles is mogelijk. Er is geen ervaring nodig om tot prachtige resultaten te komen!

Ik heb nooit gezocht naar de vorm van mijn creativiteit;
ik heb hem ontmoet en direct herkend.

Wauw, dat is werkelijk mooi! Ik kan me zo voorstellen dat je zo’n gevoel hebt, dat je gewoon weet dat het goed is. Dat je weet dat dat is wat je te doen hebt. Heerlijk lijkt me dat. Ik heb nooit zo helder en sterk dit gevoel gehad, maar ik heb wel het idee dat ik op de juiste weg zit. Ik moet alleen nog het vertrouwen hebben dat ik het een keer tegenkom. Dat dan die deur opengaat die voor mij bestemd is.

Als ik de foto van Ellen bekijk, dan zie ik een vrouw die helemaal in haar element is. En dat maakt van iemand zo’n ontzettend mooi mens. Dat doet het dus met je als je helemaal doet wat er bij je past. Dan straal je!

Van het stukje over de collages kreeg ik weer helemaal de kriebels om er zelf ook weer eentje te maken. Ik hou er zo van. Het is heerlijk om door tijdschriften te neuzen, om te scheuren, te knippen, te genieten van de foto’s. En dan het bij elkaar neerleggen op een groot vel, en schuiven totdat het goed voelt. En dan ineens al je nieuwe doelen op papier zien liggen. In een hele mooie vormgeving. Afgelopen paar jaar een aantal collages gemaakt, allemaal zakelijk, en ik heb deze collages nog steeds hangen. En ook al veranderen er zaken op het gebied van werk en ontwikkeling, de stijl blijft mijn stijl. Want alle collages die ik heb gemaakt, inmiddels 4 stuks, vind ik nog steeds beauties. Waar ik nog steeds van hou. En dat zie ik bij Ellen ook terug: van haar panelen ga je gewoon houden!

Advertenties

One thought on “Dag 250: Ellen Persoon Driessen (www.ellenschildert.exto.nl)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s