Dag 247: Ellen Burgers (www.gz-psycholoog.info)


In 1995 is Ellen als orthopedagoog afgestudeerd. Daarna heeft zij diverse opleidingen gevolgd en is zij als gz-psycholoog ingeschreven. Tevens is Ellen als buitengewoon lid ingeschreven bij de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG), erkend Practitioner binnen de VEN (Vereniging EMDR Nederland), Psycholoog NIP, Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP, en lid van de Nederlands Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO).
Ze heeft ruime ervaring binnen de zorg voor licht verstandelijk gehandicapten en ernstige gedragsstoornissen. In haar praktijk richt zij zich met name op behandelingen.

De praktijk van Ellen richt zich op:

  • Systeemtherapie; dit betreft zowel gezinstherapie als relatietherapie;
  • Therapie gericht op het verwerken van schokkende gebeurtenissen (EMDR). Tevens wordt dit ingezet bij angsten, stress en fobieën en langurige (complexe) trauma’s, vanaf 2 jaar tot in de volwassenheid
  • Gezins- en opvoedingsvraagstukken (gericht op opvoeders én hun kinderen)
  • Voorlichting m.b.t. probleemgedrag aan leerkrachten, begeleiders e.d.
  • Begeleiding/therapie aan licht verstandelijk gehandicapten en hun ouders/verzorgers, ook vanuit een PGB.

Systeemtherapie
De term systeem duidt op het sociale systeem waar mensen deel van uitmaken. Voor de meeste mensen is het gezin van herkomst het eerste belangrijke sociale systeem. Met onze ouders, broers en zussen hebben we een belangrijke band. Soms ook met grootouders of andere familie. Later staat het eigen gezin meer op de voorgrond: de eigen partner en eventuele kinderen spelen een grote rol in ons leven.

Het werk en de vriendenkring zijn andere belangrijke plaatsen waar we mensen ontmoeten en relaties onderhouden. Binnen een sociaal systeem beïnvloeden mensen elkaar. Gedachten, gedragingen, gevoelens en verwachtingen ontstaan in wisselwerking met anderen uit onze omgeving. Een systeemtherapeut zal de problemen altijd bezien tegen de achtergrond van de wisselwerking met anderen. Ook wordt bekeken wie kan bijdragen aan het oplossen van de problemen.
Als de problemen ernstig zijn of lang duren kunnen zij de draagkracht van een of meer gezinsleden te boven gaan. Dan kunnen klachten ontstaan zoals angsten of een depressie of (zeer) problematisch gedrag, zoals mishandeling of verslavingsproblematiek. Soms liggen de problemen vooral in de relationele sfeer, hetzij tussen partners hetzij tussen ouder(s) en kind(eren). Soms zijn de problemen meer individueel van aard.
Als er een samenhang is tussen klachten/problemen en de wisselwerking tussen mensen in een leefsysteem, kan systeemtherapie ofwel relatie/gezinstherapie een goede behandelmethode zijn.

EMDR
Dit staat voor “Eye Movement Desensitization and Reprocessing” en is een kortdurende, geprotocolleerde en cliëntgerichte behandelmethode om schokkende ervaringen te verwerken. Ook kan het helpen tegen angst en stress.

EMDR integreert verschillende succesvolle elementen van andere therapieën in combinatie met een afleidende stimulus. Deze stimulus kan zijn: het met de ogen volgen van de handen van de therapeut, bi-laterale audiostimulatie, of bi-laterale handstimulatie. Hierdoor wordt “het informatie-verwerkings-systeem in de hersenen” gestimuleerd. Met EMDR is het niet nodig om jarenlang te praten over het verleden. Wel worden, door het stimuleren van het informatie-verwerkings-systeem, in een relatief korte tijd therapeutische doelen bereikt. Hierbij veroorzaakt EMDR herkenbare veranderingen die ook na langere tijd blijven bestaan. De volgende gebeurtenissen kunnen, bij kinderen en volwassenen, leiden tot verwerkingsproblematiek: een (auto)ongeval, brand, diagnose van een ernstige ziekte, getuige van geweld, mishandeling, misbruik, natuurramp, overval, verkrachting of aanranding, verlies van een baan, ziekte of een ziekenhuisbezoek/opname etc.
De volgende soorten klachten kunnen kinderen en volwassenen hebben na een schokkende ervaring: herbelevingen van de ervaring, vermijdingsgedrag m.b.t. de ervaring, verhoogde arousal (opgewonden, overdreven alertheid), stress, schaamte of schuldgevoel, slecht humeur, depressie, zich zorgen maken, angsten, slecht zelfbeeld, paniek, slaapproblemen, relatieproblemen, onverklaarbare lichamelijke klachten etc.

Wauw, wat ongelooflijk interessant is dit. De systeemtherapie, die van de naaste familie uitgaat. Je zou zeggen: als het familie is, dan is het goed. Maar familie heb je niet voor het kiezen en als er problemen spelen zijn ze ook best lastig op te lossen. Althans, dat ervaar ik zelf. Ik zou niet zo snel ruzie maken omdat je elkaar zo veel ziet. Ik vind het moeilijk om tegen mijn broer en zussen eerlijk te zijn over wat ik voel. En dat is gek eigenlijk, want ze staan eigenlijk het dichtste bij. Met ouders hetzelfde. Hoewel ik daar nog kan verwachten dat je als kind toch altijd het goed wil doen voor je ouders. Ik althans wel. Ik wil toch graag dat ze trots op me zijn. Helemaal nu ik zelf moeder ben, weet ik hoe het voelt als je graag wil dat je kinderen het goed hebben. Ik begrijp echter wel dat je altijd trots moet zijn op je kinderen, wat ze ook doen. Ik zal er dan ook alles aan zal doen om mijn kinderen te begeleiden op hun weg, en ze niet een weg op te leggen. 

Ook EMDR vind ik ontzettend interessant. Ik had er nooit eerder van gehoord, maar vind het heel erg mooi dat traumatische ervaringen hiermee kunnen worden verwerkt. Ik denk dat als je een vreselijke gebeurtenis meemaakt, dat je daar – bewust of onbewust – heel veel last van kan hebben. Zeker kinderen, die in een normale situatie snel relativeren en overgaan tot de orde van de dag, kunnen bij een traumatische ervaring bijvoorbeeld een schuldgevoel krijgen. En ik denk dat als daar niet naar gekeken wordt, dat het alleen maar groter kan worden gedurende de jaren. 

Het lijkt me heel zwaar wat Ellen doet. Ik denk dat ze best wel eens iets mee naar huis zal nemen. Maar dat zal niet opwegen tegen de voldoening die het geeft als zij haar patienten kan helpen.  

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s