Dag 242: Ellen Broens (www.ellenbroens.nl)


 

In 1999 is Ellen Broens Vormgevingsbureau Persoonlijke Grafmonumenten gestart in Naarden. Ellen is vormgever van unieke monumenten, beelden, urnen, herinneringsstenen en tuinbeelden.

 

Ontwerp
Na de opleiding natuursteen bewerken (1987) werkte Ellen Broens in Utrecht bij de ambachtelijke steenhouwerij Jansen. Zij specialiseerde zich in handgehakte letters en in het vormgeven van grafstenen. Als ontwerper van grafmonumenten heeft zij ervaren dat mensen een persoonlijk symbool zoeken. Dit kan eenvoudig zijn, zoals bijvoorbeeld een steen in de lievelingskleur of een kei uit de tuin. Ellen werkt met verschillende materialen zoals natuursteen, brons, hout, glas en staal.

Beelden
Bij de wens voor een beeld, bijvoorbeeld voor in de tuin zijn, binnen in huis of bedrijf, gaat Ellen altijd uit van de locatie. Daarom bezoekt zij als eerste de plek waar het beeld komt te staan. Op basis daarvan en haar eigen inzichten probeert zij de essentie te pakken en komt vervolgens met een idee en schetsen.

Persoonlijke grafmonumenten
De ervaring van Ellen is dat nabestaanden iets eigens willen vormgeven. Men wil zijn dierbare een persoonlijk grafmonument meegeven. In nauw overleg met de opdrachtgever wordt gepraat over het materiaal, de essentie en het budget.

Ellen vraagt de nabestaande om iets van de dierbare mee te nemen. Zo krijgt zij een beeld van de overledene en bedenkt zij een symbool dat  de overledene kenmerkt. Een schets en offerte volgen waarna we bij goedkeuring verder gaan.

Restauratie
Natuursteen heeft al een heel leven achter zich, maar blijft veranderen van samenstelling en structuur.  Het is een prachtig duurzaam en tijdloos materiaal maar het heeft niet het eeuwige leven. Oude monumenten kunnen door een opknapbeurt vaak weer als nieuw te voorschijn komen. Ellen beoordeelt het monument en daarna geeft zij advies wat er het beste gedaan kan worden voor onderhoud of opknappen. Ambachtelijke technieken met moderne middelen worden hierbij gecombineerd.

 

Authentiek. Dat is het eerste woord wat in me opkomt als ik de werkzaamheden van Ellen bekijk. Een woord ook waar ik erg van ben gaan houden. En waar ik zelf ook naar streef. Een eigen stijl, een eigen manier van leven, zonder me te hoeven verontschuldigen voor wat ik denk en doe. 

Het doen van de restauraties en het maken van de beelden lijkt me heel fijn om te doen. Maar het hele proces van de grafmonumenten lijkt me helemaal een mooi en dankbaar beroep. Als je bezig bent met het einde van het leven, dan kan ik me zo voorstellen dat je hele echte gesprekken hebt met je klanten. Dat je praat over de zaken die er uiteindelijk echt toe doen. Je praat met mensen die iemand verliezen, mensen voor wie het leven even stil staat.

Voor de nabestaande is het grafmonument een belangrijk punt om de overledene te herdenken. Een plek die dus goed moet voelen. Daarom is het zo belangrijk dat Ellen een beeld krijgt van de overledene, zodat ze iets kan maken wat dichtbij de persoon staat. Moeilijk, maar oh zo mooi.

In mijn 365-dagen-project heb ik een aantal Ellens die werken met de dood. In de vorm van grafmonument, gedenksieraden of een uitvaartbedrijf. En aangezien ik denk dat niets voor niets komt, vat ik dit op als een teken dat het goed is voor mij om me bezig te houden met de dingen die er echt toe doen. Dat ik keuzes mag maken die bij mij passen, dat ik me realiseer dat ik goed ben in dit leven en dat het volledig geleefd mag worden op mijn eigen manier. Gewoon, authentiek.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s