Dag 240: Ellen Verkoelen (www.cda.nl)


 

Ellen Verkoelen is verkiesbaar op de lijst van het CDA, plaats 38. Zij is een Rotterdamse wereldburger en moeder van twee jong volwassen kinderen. Zelf als derde dochter van een Limburgse vader en een Belgische moeder kon zij zich ongecompliceerd ontwikkelen. Ze heeft niet bewust de jaren vijftig, zestig meegemaakt. Roerige jaren waarin jongere generaties zich losbraken uit het juk van het instituut kerk en gezin. Het begin van een nieuwe tijd waarin de vrouw een maatschappelijke positie kon verwerven. Moeiteloos kreeg Ellen die voordelen in de schoot geworpen die haar oudere generatiegenoten voor haar bevochten. Ze groeide op in jaren van hoogconjunctuur. Bomen groeiden tot in de hemel, werkeloosheid was er amper, grootouders en ouders raakten het trauma van de tweede wereldoorlog kwijt. Een onbezorgde tijd en een periode van experimenten.

55 jaar later begint de rugzak van haar leven zich te vullen met haar vele omzwervingen op deze aardbol, met de talloze studies die zij gedaan heeft, met het dagelijkse geluk van het moederschap en met het actief deelnemen in de vele ambachten die op haar pad komen. Ellen voelt zich daardoor diep geworteld in de samenleving en het maakt haar tot wie ze nu is: trendwatcher, lobbyist, ondernemer in duurzaamheid en integriteit. Hoe uitdagend om samen met mensen, bedrijven, overheden te werken aan een welvarende maatschappij. Een wereld waarin ruimte is voor duurzame kwaliteit in de leefomgeving van haar inwoners. Een gemeenschap waarin mensen met respect voor elkaar samenleven.

Sinds Ellen geconfronteerd is met een levensbedreigende ziekte staat voor haar vast dat het leven bestaat uit keuzes maken. Iedere uitdaging is voor haar een kans. Door elkaars positie te respecteren kun je gezamenlijk naar oplossingen zoeken. Zo zet je verandering met draagvlak in gang. Dat is de manier waarop zij woont, leeft en werkt, zo zal zij ook opereren vanuit de landelijke politieke arena. Tot 2010 deed ze dat jarenlang vanuit de milieuactivistenhoek, nu vanuit de Zuid-Hollandse Provinciale Staten. Ellen kan zich verplaatsen in mensen, posities en hun drijfveren. Vanuit de mens werken naar het gezamenlijke, het samen doen, iedereen laten meetellen. Dat is voor haar typisch CDA.
Als volksvertegenwoordiger wil Ellen bijdragen aan verbinding tussen mensen, aan samenhang tussen regio’s, aan plannen waarin welzijn net zo belangrijk is als welvaart.
Als volksvertegenwoordiger is Ellen aanspreekbaar en afrekenbaar op haar idealen. Wij wonen, werken en leven letterlijk en figuurlijk in een polderlandschap maar voor haar is THE SKY THE LIMIT!

In deze tijd van verkiezingen, vind ik het mooi om een Ellen uit de politiek in mijn blog te kunnen plaatsen. Ellen is verkiesbaar op plaats 38 binnen het CDA. Ik vind haar verhaal duidelijk en oprecht en goed te zien wat zij geleerd heeft uit al haar levensfasen die zij heeft meegemaakt.

Gisteravond was ik bij een netwerkbijeenkomst met een spreker, die graag wilde weten met welk publiek hij te maken had. Hij stelde vragen, zoals bijvoorbeeld: wie is er zelfstandig ondernemer, en bij een bevestigend antwoord moest je dan gaan staan. Op een gegeven moment kwam ook de vraag over ons stem-gedrag. Wie stemt er VVD, wie stemt er CDA etc. Ik zelf kom uit een tijd dat het absoluut not done was om dat te vragen. Je stemgedrag liet je, evenals de hoogte van je salaris, absoluut niet aan iemand weten. En het was gek, maar ik voelde me gewoon een beetje opgelaten dat deze vraag werd gesteld. Terwijl het nu veel meer gangbaar is om gewoon te vertellen wat je stemt. Ondanks dat ik me opgelaten voelde,  merkte ik dat ik zelf toch ook nieuwsgierig was naar het stemgedrag. En dat het ook heel veelzeggend is over iemand. In dit geval was het een netwerkavond voor vrouwelijke ondernemers, waar niemand PvdA stemde en niemand PVV. Maar wat als er een vrouw opstaat die dat wel stemt. Dan heb je meteen een beeld bij iemand, wat denk je dan van iemand? Ik moet eerlijk zeggen: ik vond het best een heftig punt op de avond. Zo heftig dat ik zelf gewoon vergat op te staan bij de vraag ‘wie stemt er VVD’.

Want dat wordt het waarschijnlijk voor mij. Hoewel ik dit weekend de verkiezingsprogramma’s nog naast elkaar leggen voordat ik een definitieve keuze maak. Want ik vind het echt moeilijk. Maar stemmen ga ik zeker, dat is een kans die je niet moet laten gaan.

Wil je Ellen nog even horen praten, bekijk dan onderstaand YouTube filmpje. Ik wens iedereen succes met het maken van de keuze voor 12 september!

http://www.youtube.com/watch?v=o3GfE3Qnr3g&feature=player_embedded

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s