Dag 234: Ellen de Visser (www.volkskrant.nl)


Ellen de Visser is journaliste bij De Volkskrant. Samen met Sarah Wong (fotografe) heeft zij het boek gemaakt ‘Genderkinderen’. Een boek over kinderen geboren in het verkeerde lichaam.

Geboren worden in het verkeerde lichaam; het is een wrede fout van de natuur die tot onvoorstelbaar leed kan leiden. Wie een jongen is, maar zich een meisje voelt, of andersom, komt in grote psychische problemen zodra de puberteit aanbreekt. Dan onderstrepen de lichamelijke veranderingen immers alles wat zij niet willen zijn. Als zij op hun achttiende, als jong-volwassene, een geslachtsveranderende operatie wensen, moeten zij verminkende ingrepen ondergaan om die veranderingen terug te draaien. Sommige lichamelijke kenmerken, zoals de bouw, zijn nooit meer ongedaan te maken.

In het VU medisch centrum in Amsterdam houdt een speciaal team van artsen zich al jaren bezig met de behandeling van deze genderdysfore jongeren. Na een strenge selectie kunnen zij vanaf hun twaalfde puberteitsremmers krijgen en vanaf hun zestiende de hormonen van het gewenste geslacht. Daardoor wordt psychische nood voorkomen en heeft de latere operatie een fraaier resultaat. Vele tientallen kinderen zijn al succesvol behandeld. Zij worden in het ziekenhuis intensief begeleid. De unieke Nederlandse aanpak heeft buitenlandse interesse gewekt. Een aantal klinieken heeft de werkwijze uit Amsterdam al overgenomen.

Fotografe Sarah Wong en journaliste Ellen de Visser volgden jarenlang een grote groep jongeren op weg naar hun nieuwe identiteit. Het boek Genderkinderen is het verslag van de strijd die zij leveren om het geluk te vinden dat voor de meesten zo vanzelfsprekend is, maar waarvoor zij een onvoorstelbare beslissing moeten nemen. Ook de behandelaars in het ziekenhuis komen uitgebreid aan het woord. Zij vertellen waarom zij, dwars tegen de kritiek in, voor deze groeiende groep kinderen hun nek uitsteken en gaan eerlijk in op de dilemma’s die de behandeling met zich meebrengt.

Nooit eerder lieten zoveel jongeren zich zo intiem fotograferen en vertelden zij zo openhartig over alle problemen die met hun keuze samenhangen. Hun verhaal getuigt van hun ongelooflijke levenskracht.

Vanwege de grote buitenlandse belangstelling voor het onderwerp zal het boek ook in een Engelse editie verschijnen onder de titel Inside Out.

 

Als ik de beschrijving van het boek Genderkinderen lees, kan ik me geen voorstelling maken van het gevoel van deze kinderen. Maar wat ik me wel kan voorstellen, is hoe moeilijk het is om datgene door te zetten wat jij wilt: namelijk een ander geslacht aannemen. Want het lijkt me dat weinig mensen daarmee overweg kunnen, waardoor je heel alleen staat in je keuze. En daarom vind ik het nog knapper dat deze kinderen uit dit boek hebben doorgezet. En uiteindelijk zichzelf kunnen worden. 

Ik wil het boek graag lezen, omdat ik erg hou van ‘echte verhalen’. Verhalen van zulke sterke kinderen, daar kan iedereen iets van leren. Het feit dat zij een levensveranderende keuze moeten maken, dat vind ik ongelooflijk knap. Natuurlijk krijgen ze hulp, maar uiteindelijk moeten ze het zelf doen.  

Ik denk dan ook meteen aan mijn eigen kinderen. Wat als een van mijn jongens eigenlijk een meisje zou willen zijn? Dat is niet niks. Ik weet niet of ik het nu kan zeggen, maar ik weet zeker dat ik ze zou helpen. En ervoor zou zorgen dat ze zichzelf worden. Want sinds ik moeder ben weet ik wel dat het geluk van mijn kinderen bij mij heel diep zit. 

Ellen is ontzettend trots op haar boek, en terecht. Mooi dat het boek ook in het buitenland is uitgebracht. Het is echt een bijzonder onderwerp. Ellen vertelde me dat er een stuk met foto’s op het blog staat van de New York Times. En als dat je gebeurt: dat is toch echt te gek!

 http://6thfloor.blogs.nytimes.com/2012/08/23/sarah-wongs-portraits-of-dutch-transgendered-children/

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s