Dag 233: Ellen Scholtens


Ellen Scholtens is culinair journalist.  Na 30 jaar dagbladjournalistiek weet zij veel over eten, en over Rotterdam. Als culinair journaliste maakte ze in de jaren ’80 de opkomst van de horeca in de arbeidersstad van dichtbij mee en in 2004 stond ze aan de wieg van de eco-en biologische revolutie, als bedenker van KunsthalKOOKT.

Ellen maakt tijdsbeelden over alles wat op culinair gebied gebeurt en ontwikkeld wordt. Als 18-jarige begon zij bij het Vrije Volk, als algemeen verslaggever. De horeca stelde in 1980 nog niet zoveel voor in Rotterdam, dat kwam een paar jaar later, toen het aantal uitgaansgelegenheden en restaurants flink groeide. Haar liefde voor het culinaire werd geboren, met de komst van een Franse 3-sterren chef in Rotterdam, Alain Chapel. De eigenaar van restaurant Keizershof had hem uitgenodigd om daar drie dagen te koken. Ellen werd erheen gestuurd voor een lunch.

Dat wat hij deed was geen koken, dat was kunst! Hij ging maar door. Meer dan tien gangen kreeg Ellen voorgeschoteld, om 8 uur ’s avonds zat ze er nog. Een eyeopener! Ellen is zich in het culinaire gaan verdiepen, las heel veel. Kookboeken, maar ook over de achtergronden van de verschillende keukens. Het culinaire is nauw verbonden met cultuur.

Na het Vrije Volk heeft Ellen tien jaar lang een eigen pagina gehad in het Rotterdams Dagblad: ‘Wereldkeuken’. Daar kwamen eten, cultuur en mensen samen. Er kwam een boekrecensie of interview met een producent of chef. En met een team van 5 professionele proevers ging Ellen op zoek naar de beste bal gehakt in Rotterdam. Ze kwam overal, van truckers café tot HEMA.

In dat team zat bijvoorbeeld Freek Schell sr., de oprichter van slagerij Schell op de West Kruiskade. Prachtige verhalen had die man. Die slagerij zit daar al 100 jaar en is culinair met zijn tijd mee gegaan. Voor de Joegoslaven die kwamen kochten ze speciale worstjes in, voor de Antilianen varkensoortjes. Naar aanleiding daarvan maakte Ellen dan een serie over de West Kruiskade, met de leukste winkeltjes of toko’s. De gehaktballentest was trouwens een hit. Daarna deden we het beste broodje Suri en de beste Saté.”

In de tijd van Wereldkeuken ontmoette Ellen de beste producenten. Boeren, tuinders, slagers en bakkers die niet rommelen met hun eten, geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken, geen concessies doen aan de smaak. In 2004 vroeg de Kunsthal Ellen om een eettentoonstelling te bedenken. De ideale gelegenheid om die producenten bij elkaar te krijgen. Het was het allereerste eco-en biologische festival in Nederland. Nu is het een trend. Boerenmarkten zijn erg populair.”

Het Grote Frietboek
Ellen heeft samen met Irene de Vette Het Grote Frietboek geschreven. Wie waren het eerst: de Fransen of de Belgen? Wanneer raakten wij in Nederland bezeten van zo’n lekkere zak patat? Waarom mag onze frietsaus geen mayonaise heten?

Het Grote Frietbroek geeft antwoord. Over frites en gastronomie gaat het, over de geheime adresjes van BN-ers en over gezonde friet. Bovenal gaat het over het plezier van een lekkere vette zak tot oma’s recept geschapen goudgele rakkers. Eet smakelijk!

Eindelijk is er een Nederlands standaardwerk over ‘s werelds meest geliefde snack. Of je nu minister-president bent of vuilnisman, wie houdt niet van versgebakken friet?

Het Grote Frietboek onderzoekt, verzamelt recepten, spoort de lekkerste frietkotten van het land op, proeft en categoriseert. Het Gote Frietboek is een onmisbaar blader-, tip-, idee- en opzoekboek.

Het Grote Frietboek is het debuut van culinair journalist (AD, Winelife) en Kunsthal- KOOKT-samensteller Ellen Scholtens in boekvorm. Een compleet fritologisch overzicht van de gezondste, vetste, decadentste, meest gastronomische, gewoon lekkerste frietjes van Nederland.

KunsthalKOOKT
KunsthalKOOKT is bedacht als hét Festival voor de Echte Smaak. Opgezet om een zo breed mogelijk publiek te laten kennismaken met kwaliteitseten, met producten die worden geteeld met respect voor de seizoenen, vrij zijn van chemische bestrijdingsmiddelen en een gegarandeerde herkomst hebben. Met andere woorden: met voedsel waarmee niet is ‘gerommeld’. KunsthalKOOKT wil aandacht vragen voor eerlijk eten en drinken en een duurzame en gezonde eetcultuur bevorderen. Het festival was voor het laatst in 2010.

Passion for Food
Passionforfood heeft door de jaren heen een uitgebreid netwerk opgebouwd in zowel de culinaire- als de communicatiewereld. Per project wordt een multidisciplinair team samengesteld, afhankelijk van de vraag van de opdrachtgever wordt er altijd gezocht naar de beste specialisten voor het betreffende project.

Passionforfood werkt samen met:

CULINAIRE REDACTIES
Algemeen Dagblad
Sanoma Uitgevers

CULINAIRE SCHRIJVERS
Ellen Scholtens
Ellen Dekkers
Hubrecht Duijker
Wil Jansen
Onno Kleijn

FOTOGRAFEN
Hal 158, Harm v/d Broek

ONTWERPBUREAUS
MADE OF MAN visual identity

STYLISTEN
Eigen beheer

TV PRODUCENTEN
Endemol

 

Het lijkt me een heerlijk beroep wat Ellen heeft. Schrijven over een productgroep waar je echt van kunt houden. En waar ongelooflijk veel in te doen is, waar je zoveel kanten mee op kan, en je nooit over uitgepraat raakt.

Wat ik mooi vind bij Ellen, is dat al haar werk hangt aan 1 rode draad: eten. Daaromheen schrijft ze, daaromheen organiseert ze, daaromheen netwerkt ze. Het kan geen toeval zijn dat ik haar in mijn blog heb, want naar zo’n rode draad ben ik ook op zoek. En bij Ellen ziet het er heel overzichtelijk uit, en daar leer ik van. Het feit dat haar rode draad maar uit een paar dingen bestaat, maakt het helder, en zo ziet haar werk er ook uit: heldere teksten, het kwaliteitseten in KunsthalKOOKT zonder chemische middelen, het duidelijke concept van PassionforFood. Ik zie hier dus dat als je een heldere focus hebt, je daar ook de dingen bij krijgt die passen. Waardoor je als een geheel naar buiten komt. Mooi!

Voor mij een leermoment: ik ga mijn focus vinden. En misschien heb ik ‘m al gevonden, maar moet ik leren me er beter aan vast te houden. En de zaken die niet meer bij die rode draad horen, van me afschudden. Zoals ik het werk van Ellen beleef, werkt zij met weinig middelen. Nee, dat zeg ik niet helemaal goed: ze werkt met precies genoeg middelen. En daardoor wordt hetgene dat ze doet des te krachtiger. Een absolute eye opener voor mij!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s