Dag 222: Ellen Nuijten (www.podotherapierondom.nl / www.zorgvoorstrategie.nl)


Al bijna 10 jaar is Ellen actief binnen de eerstelijns gezondheidszorg. Eerst heeft 8 jaar lang zelf als podotherapeut ervaring op gedaan met het behandelen van patiënten; dit in combinatie met  verschillende andere functies. Vervolgens heeft zij besloten haar hart te volgen en zich te storten op het ondernemerschap in de zorg en bestuurlijke en beleidsmatige ontwikkelingen die invloed hebben op het dagelijks reilen en zeilen in de praktijk.

De ambitie van Ellen is om met de kennis die zij tot nu toe heeft opgedaan een belangrijke rol te spelen in het ontwikkelen van podotherapeuten naar goed georganiseerde ondernemers met als doel het vak van de podotherapeut als volwaardige en onmisbare discipline te positioneren in de eerste- en tweede lijnszorg.

De verschillende functies die zij bekleedt, stellen haar in staat om haar ambities doeltreffend na te streven:
Als ondernemer om met de voeten in de klei te blijven staan en van nabij betrokken te zijn bij de patiëntzorg. Als algemeen directeur van Podotherapeutisch Centrum Rond Om is zij verantwoordelijk voor het strategisch en financieel beleid en voor het waarborgen van de kwaliteit en continuïteit van het centrum. 
Als bestuurder om een bijdrage te kunnen leveren aan het landelijk beleid met als inzet de vertegenwoordiging van het vak Podotherapie in de eerste- en tweedelijnszorg. Landelijke beslissingen hebben direct invloed op de praktijkuitoefening en zijn daarmee dus van invloed op het ondernemerschap.

In de rol van bestuurder heeft Ellen zich bezig gehouden met PR (2002-2005) en Verzekeringen (2004-2006); de laatste 2 jaar is zij actief geweest als secretaris van de NVvP en ze hoopt bestuurder te mogen blijven in een functie die haar op het lijf geschreven is: de markt. Als onderdeel van het transitiebestuur, heeft zij zich ingezet voor een verdere professionalisering van de NVvP. 
Als organisatie adviseur omdat er erg veel behoefte is aan praktijkgerichte advisering. Eerstelijns zorgverleners weten vaak wel dat er veel van ze gevraagd wordt op allerlei vlakken, maar niet direct hoe ze dit op een (kosten)efficiënte manier kunnen inpassen in de praktijkvoering. Dit is maatwerk. We willen als bestuurders en beleidsmakers zorgen dat de eerste lijn zich versterkt en dat landelijke initiatieven en landelijk beleid op de gewenste manier wordt doorgevoerd op de werkvloer, dan is praktische ondersteuning en een vertaalslag van het beleid en advies op maat noodzakelijk. Dit wil Ellen graag aanbieden.

Wat is een podotherapeut?
Een podotherapeut is een paramedicus welke gespecialiseerd is in het onderzoeken, behandelen en voorkomen van klachten die ontstaan door een afwijkende voetstand of een verkeerd looppatroon.
Dit kunnen klachten zijn in de voeten, enkels, knieën, heupen en/of rug, sportblessures of klachten als gevolg van suikerziekte of reuma (o.a. artrose). Al deze klachten kunnen u belemmeren in het dagelijks functioneren.

Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten en/of klachten aan het bewegingsapparaat, die voortvloeien uit een afwijkende voetstand of voetfunctie. Het doel van deze behandeling is het opheffen, verminderen of compenseren van deze klachten. Ook de behandeling van huid en nagels en ulcera valt binnen het werkgebied van de podotherapeut eveneens het behandelen van patiënten met een diabetische of reumatische voet.

De podotherapeut ziet in zijn praktijk een grote diversiteit aan patiënten. Denkend hierbij aan sporters, kinderen, chronisch zieken en 50+ ers. De groep adolescenten is het kleinste.

Organisatie- en adviesbureau ’Zorg voor Strategie’ is er om zorgverleners in de eerstlijn in het steeds grote wordende speelveld van de gezondheidszorg te ondersteunen. Om de kaders aan te geven, spelregels te verhelderen en doelstellingen te realiseren. Ze geven advies, herkennen en benoemen waar men als zorgverlener tegenaan kan lopen, en proberen te helpen om als professional in de gezondheidszorg ‘leading’ te blijven. Bouwen aan goede en toegankelijke zorg met de voeten stevig aan de grond.

’Zorg voor Strategie’  denkt graag mee over de toekomst van uw organisatie. Zij maken beleids- en ondernemingsplannen met de blik naar buiten. We hebben oog voor politieke en demografische ontwikkelingen en de effecten daarvan op uw organisatie. Innovatief en gefundeerd.

 

Podotherapie: tot voor kort nooit van gehoord. Ik heb er zelf ook geen ervaring mee. Maar sinds dit jaar werk ik mee in de redactie van vakblad Orthopedische Techniek, waar podotherapie ook een onderdeel van is. Ik weet dus wat podotherapie inhoudt en heb in dat vakblad gezien hoeveel problemen er kunnen zijn bij afwijkende voetstand of verkeerde loop. Heel goed dus dat dit specialisme er is. 

Wat mij erg aanspreekt bij Ellen is dat zij verder kijkt dan alleen haar vakgebied. Een podotherapeut kan heel goed zijn in zijn/haar vak, maar niet iedereen is een ondernemer. Daar komen andere dingen bij kijken, zoals strategie, marketing, praktijkvoering en innovatie. En Ellens helpt vakgenoten om hierin hun onderneming te verbeteren. Als bestuurder wil Ellen een bijdrage leveren aan het landelijk beleid en het vak Podotherapie in de eerste- en tweedelijnszorg vertegenwoordigen. Landelijke beslissingen hebben direct invloed op de praktijkuitoefening en zijn daarmee dus van invloed op het ondernemerschap. Zo biedt ze een compleet pakket, mooi om te zien.

Deze zaken hebben natuurlijk allemaal met het zakelijke deel te maken. Ellen mailde mij ook dat ze 3 zoons heeft in de leeftijd van 4, 3, en 10 maanden. Haar man is overwegend thuis, waardoor zij veel kan werken. Een keuze waar ze, zoals ze zelf zegt, ‘toch ook van geniet’.

Ik denk dat het voor een vrouw altijd een lastige keuze blijft wat je doet met je werk als je eenmaal moeder geworden bent. Van nature zit bij ons het zorgen er toch in, en de gevoelens voordat je je eerste kind krijgt, kunnen na de bevalling totaal veranderd zjin. Je lijf maakt toch een hormoon aan waardoor je bij je kind wilt blijven om ervoor te zorgen.

Ook ik ben moeder van 3 jongens, en ook ik heb moeite met de verdeling van werk/zorg. Als ik veel aan het werk ben, mis ik de jongens. Als ik minder werk, ben ik onrustig omdat ik naar buiten wil en me wil ontwikkelen. Op dit moment maak ik een lastige periode door, omdat mijn man zijn baan kwijt is. Hij is afgelopen juli thuis gekomen, en ik moet ontzettend wennen aan de nieuwe rolverdeling. Hiervoor werkte hij 40-50 uur buitenshuis, ik zorgde voor de kids en het huishouden en werkte op de uren dat zij naar school waren (en vaak ook ‘s avonds, want schooltijden zijn zo kort!). Nu is hij thuis en hebben we afgesproken dat hij alles in huis doet en voor de jongens zorgt, zodat ik zoveel mogelijk kan werken en mijn boek kan afschrijven. Het klinkt echt als de ideale situatie voor mij, maar ik voel me heel erg ontheemd. Als ik ‘s avonds aan tafel kom en de verhalen hoor van die dag, is het net alsof ik niet meer bij het gezin hoor. En wil ik eigenlijk gewoon alles weer overnemen.

Het moederschap is toch maar een raar ding. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s