Dag 220: Ellen van Bodegom (www.ellenvanbodegom.nl)


Ellen werkt als zelfstandig adviseur, projectleider en ad interim leidinggevende. Omgevingen die aan veranderingen onderhevig zijn of waarin naar innovatie, optimalisatie  en (keten)samenwerking wordt gezocht spreken haar het meeste aan. Specifieke aandacht geeft zij daarbij aan: Verandermanagement, Social Media, Verbindend leiderschap en Van patient naar klantgericht denken…en doen.

Idealisme & realisme?
Het is waardevol om te weten wat je raakt, wat je idealen zijn, wat het punt op de horizon is. Dat is meer dan alleen een missie, visie en doelen stellen. Het is ook weten waar je (ondernemers)kracht zit. Dat geeft riching aan je handelen. Pro-actief te handelen in plaats van re-actief op veranderingen in je omgeving.

Een pad ontstaat door er op te lopen.
Het is zinvol om niet alleen te denken en te kijken naar de toekomst, maar ook te doen. Vanuit de realiteit, door in het nu te zijn. Niets komt vanzelf. De mooiste inzichten of kansen ontstaan soms uit de diepste dalen.

Ellen is haar loopbaan in 1985 begonnen als student Verpleegkunde aan de HBO-v te Rotterdam. Na haar studie heeft zij een aantal jaren gewerkt  binnen het ziekenhuis en de wijkverpleging.

Na haar studie Verpleegkundige Informatica (nu bekend onder de naam Health Informatics) begon zij in 1994 bij Diamiz. Een klein bedrijf wat de eerste elektronische zorgnetwerken in Nederland implementeerde. Daar kreeg zij de kans om als intermediair tussen de ICT’ers en medici te fungeren in de rol van projectleider, trainer en communicatief brein. Een bedrijf, waarin iedereen de kans kreeg zijn of haar talenten te onderzoeken en toe te passen onder de bezielende leiding van Arnold Boekesteijn en Ger den Reijer.

Na deze periode heeft Ellen zich verder ontwikkeld als manager (Kraamzorgcentrum), business consultant (zorgverzekeraar) en (organisatie)adviseur. Met twee zakelijk partners heeft Ellen van 2005-2008 een adviesbureau gehad wat adviseurs en projectleiders inzette binnen en buiten de zorg en innovaties in de zorgmarkt onderzocht en neerzette. In 2008 heeft zij haar aandelen en haar taak als algemeen directeur van Double IT Healthcare door financiele tegenslagen overgedragen.

Na ruim een jaar bij een commerciele instelling gewerkt te hebben besloot Ellen haar focus te leggen op verandermanagement en weer als zelfstandige verder te gaan. Het spreekt haar aan om te werken in omgevingen waarin vernieuwend wordt gewerkt, denk aan het toepassen van social media, procesverbeteringen of onderzoeken van innovaties. Daarnaast werkt zij graag aan het veranderen en verbinden van mensen binnen het starten van ondernemingen, reorganisatie- en fusietrajecten.

Ellen is opgegroeid in een ‘warm nest’ in de omgeving van Rotterdam. Vader, moeder en zus. Haar ouders waren beiden jarenlang werkzaam bij Shell Pernis en zijn nu actief voor een aantal verenigingen (Vrouwen van Nu, Roparun Team Estron en de Nederlandse  FietsFederatie). Waarden en normen kreeg zij hiervan mee, als het streven naar (financiele) onafhankelijkheid, eigen verantwoordelijkheid en een ‘handen uit de mouwen’ mentaliteit. 

Als studente Verpleegkunde werkte ze met veel plezier bij een winkel, in de horeca, op het stembureau en bracht de post rond op de plants van raffinaderij.

Aan het einde van haar opleiding leerde zij haar toenmalige partner kennen met wie zij twee kinderen (1995 en 1999) op de wereld zette. In 2006 besloten haar partner en Ellen afzonderlijk verder te gaan en verhuisde zij naar ‘de oude bakkerij’  in het centrum van Geervliet. Een scheiding heeft een geweldige impact op jezelf, de kinderen en je omgeving. Het heeft haar rigoureus uit haar ‘comfort zone’ gehaald. Het laat je kijken naar jezelf, je leven, je idealen en je mogelijkheden. Gelukkig betekent dit ook groei, ontwikkeling en bewust in het leven staan.

Zowel tijdens haar zwangerschappen als in 2000 en 2007 heeft Ellen ervaren dat gezondheid waardevol is, niet vanzelfsprekend en plotseling kan veranderen. Dit heeft haar beeld over en van de gezondheidszorg extra verdiept en stelt haar in staat om tijdens haar werk als zowel zorgprofessional, zorgconsument als mantelzorger te kijken naar de kwaliteit van de zorgverlening, wijze van zorgverlening en onderlinge samenwerking.

Nu woont Ellen samen met haar zoons, vriend en zijn twee kinderen, nog steeds in het huis aan de ‘haven’ van Geervliet. Samen vormen zij een thuishaven voor elkaar en de kinderen en staat de deur open voor vrienden en kennissen. Het leven bestaat uit genieten van de bijzondere, kleine en grote momenten in de wetenschap van warme relaties om je heen. 
Ook zijn er genoeg andere interesses :
Lezen (vakliteratuur, reisboeken, kookboeken of bijzondere uitgaves), schrijven, koken, reizen, het maken van fotoboeken.
MTB, kickboxen, spinnen, mediteren. 
De moestuin.

Het ultieme genieten is echter op een zomeravond buiten met vrienden of familie praten onder het genot van een goed glas wijn en een zelfgemaakte dis.

Het hele stuk wat je hiervoor hebt gelezen, staat letterlijk op de zakelijke website van Ellen. Heel bijzonder, want zo persoonlijk als dit ben ik het nog niet vaak tegengekomen. Het lijkt bijna alsof ik Ellen ken. Hoe zij met tegenslagen is omgegaan, hoe zij haar pad heeft gevonden, hoe ze geniet, het is heel mooi om te lezen.

‘Een pad ontstaat door erop te lopen’ is een spreuk die ik bij Ellen tegenkwam en waarbij ik meteen het gevoel had dat ik met die uitspraak nog weleens heel veel zou kunnen doen. Want ik bedenk zoveel in mijn hoofd hoe ik dingen anders zou willen, ik zie zoveel andere personen waaraan ik een voorbeeld zou willen nemen, maar ik doe het niet. Ik zie het pad wel, maar ik betreed het niet. Waarom doe ik dat niet? Is het angst? En zo ja: waarom dan? 

Gisteren was ik bij mijn broer en zijn vrouw en zij hebben het heel fijn samen. Dat voel je aan alles in huis. De manier waarop het is ingericht is zo heerlijk, het voelt echt als een ‘perfect dress’. Het is stijlvol en helemaal van deze tijd, met veel authentieke details, de kleuren zijn mooi, het voelt heel fijn aan. Ik liep daar door het huis (ik moet van mijn broer namelijk altijd zelf mijn wijn uit de koelkast halen…) en dacht: ‘waarom lukt dit me zelf niet? Waarom voelt dit huis zo plezierig en dat van mij niet? Waarom krijg ik deze inrichting niet voor elkaar?’ 

Ik ben er nog steeds niet uit, maar ik zie op de website van Ellen ook weer zaken die me hierbij helpen: het pad om op te lopen, actie ondernemen in plaats van alleen bedenken, kijken naar jezelf, je leven, je idealen. Weten wat je wenst, en die wens ook uitspreken.

Het ultieme genieten van Ellen is ook mijn ultieme genieten: op een zomeravond in de tuin met vrienden en familie praten met wijn en goed eten. Met elkaar de diepte in kunnen gaan omdat je alles met elkaar kunt bespreken. Dat je helemaal jezelf kunt zijn in alles wat je doet of zegt. En dat je heerlijk met elkaar kunt lachen (of huilen natuurlijk, als dat nodig is).

Nou wordt het dit weekend heerlijk zonnig zomerweer. Ik ga de flessen wijn inslaan…

Advertenties

2 thoughts on “Dag 220: Ellen van Bodegom (www.ellenvanbodegom.nl)

 1. Wat mooi om te lezen. Dank voor het delen en voor hetgeen je er zelf uithaalt. Dat geeft mij ook energie om door te gaan ;).
  Enne, dat pad? Heb vertrouwen, volg je gevoel en zet de eerste stap.
  Succes met dit mooie initiatief en warme groet! Ellen

  • Dank je wel voor je mooie reactie. Ik had echt zoveel ‘feeling’ met wat je schreef, dus haalde ook zeker inspiratie uit je woorden (en daarna uit je mooie reactie). Ik heb nog een hele tijd te gaan, maar met vandaag blog 223 voelt het voor mij als ‘einde in zicht’. En ik zit weer in de energie flow, dus komt goed. Ben ook aan het nadenken over activiteiten met de Ellens na al deze blogs, ik hou je op de hoogte.

   Hartelijke groet, Ellen

   ps ik was wel blij dat je de blog mooi vond, want ik had m al eerder geplaatst dan jij had gereageerd….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s