Dag 214: Ellen Sandberg (http://members.casema.nl/ellen.sandberg/)


‘De natuur is voor mij te mooi om niet te fotograferen. Het is elke keer weer een uitdaging om nieuwe of betere natuurfoto’s te maken van die o zo beweeglijke vogels, zoogdieren of vlinders. Maar ook om alert te zijn op planten die op dat moment in bloei staan of bessen dragen. Of net dat landschap met die betoverende lichtval zien vast te leggen. Kortom, ik verveel me geen moment buiten!’

Ellen is voormalig lerares Biologie en Technische Microbiologie. Voormalig, omdat die baan niet goed combineerde met het hebben van haar kinderen. Zeker niet nadat zij alleenstaande moeder werd. In het onderwijs was het niet mogelijk om vrij te nemen op het moment dat je kinderen ziek zijn en dat is een probleem.

Na een aantal jaren is Ellen opnieuw getrouwd. Toen de kinderen wat ouder werden, is ze via een klein bureau ornithologisch onderzoek gaan doen naar Rans-uilen. Maar de markt overstroomde al snel met bureautjes en ZZP-ers die ecologisch onderzoek gingen doen en daardoor hield dat onderzoekwerk al snel op. Vanaf dat moment hebben Ellen en haar man gekozen voor de luxe van vrijheid. Ellen doet nu alles vanuit huis, ook het schilderwerk, en als haar man vrij is, dan is hij ook echt vrij. Bijvoorbeeld om lekker op de Waddenzee te gaan zeilen met zijn jachtje, één van zíjn vele hobby’s. Over dik een jaar gaat hij met pensioen en hebben ze helemáál alle tijd om te doen wat ze willen.

Ellen heeft een hele grote hobby: vogels. Op haar 19e jaar – vanaf het moment dat ze in Frankrijk op een camping door een verrekijker van een Fransman naar roofvogels en uilen mocht kijken – is ze verslingerd geraakt aan vogels. Ze blijft ze bewonderen en bestuderen. Ellen wordt binnenkort 55, maar nog steeds is de interesse in vogels niet verminderd. Er valt nog zoveel te zien en te beleven dat zij zich nooit één moment zal vervelen.

Sinds haar overstap naar digitale fotografie is Ellen steeds vaker vogels gaan fotograferen. Ze maakt voor zichzelf een soort online natuurgids, die is te zien op www.sandhillcrane.nl. Verder levert ze ook regelmatig foto’s aan natuurgidsen en natuurboeken.  In 2010 stond er een artikel in het tijdschrift Grasduinen, over de liefde voor vogels van Ellen en een collega vogelaar.

Ellen is bij de Vogelwacht “Delft en Omstreken” 20 jaar vrijwillig actief geweest in de natuurbescherming. Zij heeft daar o.a. vogeltellingen gedaan en cursussen voor vogelherkenning opgezet en gegeven. Ook heeft ze onderzoek gedaan naar Lepelaars en hun voedsel in Delfland. Daarover gaf zij lezingen en schreef zij het boek ‘Delfland – Lepelland’. In dit 124 pagina’s tellende boek dat vlot leest en voor een groot deel in kleur is uitgevoerd, zijn schitterende gedetailleerde overzichten opgenomen van alle waargenomen Lepelaars in Delfland van 1989 t/m 2004. Zo ook van voedselonderzoek in Delflandse sloten. Maar er is ook algemene informatie over de Lepelaar in te vinden zoals; wat komt er kijken bij het voedselzoeken of het broeden. Het boek staat vol met prachtige foto’s en illustraties.

De laatste jaren heeft Ellen voor zichzelf gekozen, zodat ze zich in haar vrije tijd volledig kan concentreren op het fotograferen.

Het was zo leuk om het levensverhaal van Ellen te lezen. Ze had me dit toegestuurd in een een hele persoonlijke mail, dat vind ik zo gaaf.

Ik heb met veel interesse haar blog, artikel in Grasduinen en diverse vogelsites gelezen. Wederom een onderwerp waar ik niets van af wist! Ik heb zelf persoonlijk niets met vogels, maar ik vind de foto’s van Ellen echt schitterend. De vogels zijn dan zo dichtbij dat ik er naar kan blijven kijken. Zo grappig dat het dat dus wel bij me oproept. Mijn schoonmoeder is ook helemaal weg van vogels, dus ik heb de foto’s aan haar laten zien. Ook zij was erg onder de indruk. 

Het feit dat Ellen zo voor zichzelf heeft gekozen is dan weer een thema wat ook bij mij heel erg leeft. Toevallig volgde ik afgelopen week een presentatie ‘Geld verdienen met je passie’. Rode draad: Ga uit van je eigen passie, en bouw dat uit. Je kunt namelijk het beste presteren als je datgene doet wat je heel erg leuk vind. En tegenwoordig is er met het internet zo ontzettend veel mogelijk, je kunt op een makkelijke manier je passie delen en daarmee heel veel mensen bereiken. En als je het slim aanpakt, ook nog geld mee verdienen! Ellen heeft haar blog gemaakt, omdat het haar passie is. Maar uiteindelijk zullen andere vogelaars op deze blog kijken, en kan er een sneeuwbaleffect ontstaan. Dus voor haar zou dit een hele mooie manier zijn om haar geld te kunnen verdienen.

‘De Luxe van Vrijheid’.  Voor iedereen heeft vrijheid een andere invulling, voor de een is het een berg geld, voor de ander het feit dat je niet meer dagelijks naar een kantoor hoeft te rijden. Voor mij is vrijheid datgene doen wat je het liefste doet. Hoewel ik van mooie (vaak dure) dingen hou, ben ik er allang achter dat ik daar uiteindelijk niet echt gelukkig van word. Ik word gelukkig van licht en ruimte, van de visies van mijn kinderen, datgene doen wat bij me past, vrij zijn in het kiezen van mijn opdrachten en werktijden, en altijd en overal kunnen en willen werken. Want dat betekent dat het helemaal bij me past.

De term die Ellen gebruikt ‘de luxe van vrijheid’ heb ik per vandaag toegevoegd aan mijn vocabulaire. Want ook daar word ik gelukkig van!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s