Dag 210: Ellen Baidenmann (www.baidenmann.com)


7 augustus 2012

Vulkaan Nieuw-Zeeland na 100 jaar ontwaakt

MOUNT TONGARIRO – De ‘slapende’ Nieuw-Zeelandse vulkaan Mount Tongariro is na meer dan 100 jaar inactief te zijn geweest, uitgebarsten.

Dat hebben de autoriteiten in Nieuw-Zeeland dinsdag bekendgemaakt. In een straal van een aantal kilometer om de vulkaan viel een dikke laag asregen. Omwonenden moesten hun huizen verlaten en een aantal binnenlandse vluchten werd geannuleerd, aldus persbureau AP.

Mount Tongariro ligt in het midden van het Nieuw-Zeelandse Noordereiland. De locatie is populair bij toeristen en werd meermaals gebruikt in de Lord of the Rings-films. De laatste keer dat de vulkaan is uitgebarsten was in 1897. Vulkanologen merkten de afgelopen weken al meer seismische activiteit op, maar hadden geen uitbarsting verwacht.

Nationaal park
Volgens de BBC veroorzaakte de vulkaan geen schade en vielen er geen gewonden. Omdat de vulkaan in een nationaal park ligt wonen er zeer weinig mensen in de directe omgeving.

Op het moment is het weer stil bij de twee kilometer hoge vulkaan. Het is nog te vroeg om vast te stellen of de uitbarsting zal leiden tot een langere periode van activiteit.

http://www.zie.nl/video/algemeen/Vulkaan-Nieuw-Zeeland-na-100-jaar-ontwaakt/m1mzuxxfw8qf

Ellen Baidenmann is vulkaan liefhebster. Zij volgt met grote regelmaat alle onrust en uitbarstingen in de wereld en heeft een boekenplank vol met boeken en films over vulkanen. Naast deze hobby wandelt zij heel graag en schrijft daarover in haar blog. Ze beschrijft de wandelroutes en zet de foto’s erbij. Het zijn korte, heldere stukjes met mooie foto’s.

Vandaag had ik Ellen Baidenmann ingepland voor mijn blog. Ik open het Internet om haar website op te zoeken, zie ik op mijn openingspagina nu.nl dat een vulkaan in Nieuw-Zeeland na 100 jaar is ontwaakt! Ellen is dus helemaal op haar plek hier vandaag!

Omdat Ellen zo weg is van vulkanen, ben ik hierover informatie gaan opzoeken. Ik kwam weer helemaal terug in mijn schooltijd aardrijkskunde: de Vesuvius, de Etna, de Stromboli. Ik was vroeger nooit zo onder de indruk van aardrijkskunde, maar nu ik deze informatie over de vulkanen weer lees, vind ik het toch wel heel interessant. Vaag herinner ik me het verhaal van Pompeii, maar als ik het nu teruglees zie ik eigenlijk pas hoe vreselijk het was. De uitbarsting van de vulkaan in IJsland in 2010 herinner ik me natuurlijk nog wel, bewoners werden geevacueerd, de as was gevaarlijk en dik waardoor longbeschadigingen konden optreden en in grote delen van Europa werd het vliegverkeer dagenlang volledig stilgelegd vanwege de aswolken die de vliegtuigen kunnen beschadigen.

Erg leuk dat ik via Ellen nu informatie over vulkanen heb opgezocht, wie had dat gedacht! Hieronder een klein lesje aardrijkskunde voor u allen: de bekendste vulkanen op een rij.  

Mount Etna is een bekende stratovulkaan gelegen in Italië aan de oostkust van Sicilië. Met een hoogte van 3.329 meter is Mount Etna de grootste actieve vulkaan in Europa.

Mount Vesuvius is een zeer bekende stratovulkaan gelegen in Italië ten zuidoosten van Napels. De Vesuvius is het meest bekend van de vulkaanuitbarsting in 79 na Christus, die leidde tot de vernietiging van de Romeinse steden Pompeii en Herculaneum en de dood van naar schatting 10.000 tot 25.000 mensen. Pompeii werd bij deze uitbarsting begraven onder een 3 meter dikke laag as. Sinds 79 is Mount Vesuvius vele malen tot uitbarsting gekomen.

Vandaag de dag wordt Mount Vesuvius gezien als een van de meest gevaarlijke vulkanen ter wereld, omdat 3 miljoen mensen in de buurt van de Vesuvius wonen en omdat deze vulkaan de neiging heeft tot explosieve (pliniaanse) erupties. Het gebied rondom Mount Vesuvius is het dichtst bevolkte vulkanische gebied ter wereld.

Stromboli is een bekende actieve stratovulkaan in de Tyrreense Zee voor de noordelijke kust van Sicilië, Italië. Mount Stromboli is 926 meter hoog en is de actiefste vulkaan van Europa. De laatste grote uitbarsting van Mount Stromboli vond plaats op 13 April 2009

Katla is met een hoogte van 1.512 meter de grootste actieve vulkaan van IJsland. De Katla vulkaan ligt deels verscholen onder de Mýrdalsjökull gletsjer. Katla komt gemiddeld elke 40 tot 80 jaar tot uitbarsting. De laatste grote uitbarsting van Katla vond plaats in 1918. Sinds 1999 toont Katla weer tekenen van vulkanische activiteit.

Woensdag 14 april 2010 is de Eyjafjallajökull-vulkaan uitgebarsten. Op 15 april 2010 bereikte de aswolk het vaste land van Europa en kwam het vliegverkeer in een groot deel van Noord Europa stil te liggen, waaronder luchthaven Schiphol. Sinds 19 april is in de loop van de avond het vliegverkeer in Schiphol weer geleidelijk hervat.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s