Dag 209: Ellen de Dreu (www.workshoptrainer.nl)


Ellen de Dreu is workshoptrainer. Zij heeft – speciaal voor dienstverleners zoals adviseurs en coaches – een 5-stappenplan ontwikkeld voor het ontwerpen en geven van opvallend goede workshops. Daarmee begeleidt zij dienstverleners bij het succesvol vertalen van hun expertise in workshops waar ze meer klanten mee bereiken.

Ellen is trainer en post-hbo gecertificeerd trainer/coach met Hart en Ziel®. Ze heeft jarenlang workshops en trainingen gegeven in trainersvaardigheden, leiderschap, acquisitie, communicatie, management en persoonlijke effectiviteit. Daarvoor gaf ze 10 jaar les aan de Universiteit Utrecht.

Ellen vertelt op haar website het volgende verhaal over haar bedrijf:
Mijn eerste keer voor een groep (don’t try this at home!)
Ai, die eerste keer zal ik niet snel vergeten… dat was in 1995. Ik was net afgestudeerd toen een docent mij vroeg een paar lessen te geven, over een onderwerp dat niet mijn specialisatie was. Ik was jong (en naïef) en dacht: ‘Dat doe ik wel even.’

Drie weken later stond ik voor een groep studenten en ik maakte direct een van de grootste fouten die een trainer of docent kan maken. Ik zei dat ik niet zo veel wist van het onderwerp…. Daarmee ondergroef ik in één klap mijn eigen autoriteit. En dat heb ik geweten. De weken erna heb ik keihard moeten werken om de studenten ‘bij de les’ te houden. Ik heb toen vaak overwogen nóóit meer les te geven.

Nu ben ik blij dat ik wel heb doorgezet. Want daar op de universiteit heb ik me (met vallen en opstaan) ontwikkeld tot een goede docent. Dat kwam natuurlijk ook doordat ik hield van het vak en vooral van de studenten. Op hun beurt vonden de studenten mij vakkundig, benaderbaar, hulpvaardig en (mijn favoriet) ‘streng maar rechtvaardig’.

Naast mijn parttime aanstelling aan de universiteit runde ik in de zomermaanden een eetcafé in een jachthaven in Friesland. Dat was één grote oefening in communicatieve vaardigheden. Bovendien leerde ik – in de praktijk – leiding te geven aan een team van gemiddeld 8 medewerkers. In 2005 heb ik mijn zaak verkocht. Ook hield in dat jaar de aanstelling aan de universiteit op. Omdat ik intussen gegrepen was door het werken met groepen, ben ik toen een intensieve train-de-trainer opleiding gaan volgen en veel andere relevante cursussen. Zo stak ik veel op van andere experts op het gebied van trainen en workshops geven.

Als ik voor nu een groep sta, word ik blij
Ik vind het trainersvak echt het mooiste beroep dat er is. Trainen, werken met groepen, het geven van workshops: het is mijn lust en mijn leven. En dat plezier wil ik graag met andere mensen delen. De belangrijkste les die ik in 1995 heb geleerd – en die ik nooit zal vergeten – is dat een workshop valt of staat met een goede introductie. Deelnemers beslissen in de eerste minuut of ze je geloven of niet.

Daarom is het belangrijk dat jij als workshoptrainer die vraag snel en positief beantwoordt. Dat kun je doen door al in de eerste minuten te vertellen dat deelnemers bij jou aan het goede adres zijn. En natuurlijk mag je laten zien dat je ook gewoon een leuk mens bent. Je mag je zélfs kwetsbaar opstellen. Daar word je alleen maar menselijker van en dat is precies waar andere mensen van houden.

Herinner jij je eerste afspraakje nog?
Het geven van een workshop is net zoiets. Je voelt je misschien net zo onzeker en kwetsbaar als bij die eerste date. Maar het is belangrijk dat je werkelijk oog hebt voor de ander – wat heeft hij of zij nodig? Want wanneer je aandacht geeft aan de behoeftes van de persoon tegenover je maak je pas echt indruk. Ook trainen begint met contact maken. En een goed contact kan alleen ontstaan wanneer trainer en deelnemer even groot zijn. Je hoeft jezelf dus echt niet kleiner of groter voor te doen dan je bent.

 

Sinds ik voor mezelf ben begonnen, krijg ik ontzettend veel uitnodigingen voor workshops. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een workshop voor. En veel van de workshops vind ik ook echt interessant; zeker in het begin van mijn ondernemerscarriere heb ik er veel gevolgd. De netwerkborrel waarmee menig workshop werd afgesloten was voor mij ook leerzaam, want hoe doe je dat eigenlijk? Netwerken.

Inmiddels ben ik een vijftal jaren verder, krijg ik nog steeds heel veel uitnodigingen, maar gooi ik er steeds meer weg. Veelal omdat ik over dat onderwerp genoeg weet, of omdat ik al een dergelijke workshop heb gevolgd, of gewoon omdat ik het niet interessant vind. En dat is iets wat ik zo goed vindt aan het stappenplan van Ellen: zij heeft een stappenplan ontwikkelt waarin een trainer van begin tot het eind een goede interessante workshop kan neerzetten. Het begint bij haar al bij het uitnodigen van de juiste doelgroep en het interessant brengen van de onderwerpen. Zodat je zoveel mogelijk deelnemers trekt. 

Ik heb zelf ooit overwogen om een trainers/coach-opleiding te gaan doen bij TalentFirst. Hun filosofie spreekt me erg aan en het leek me leuk om voor een groep te staan. Maar omdat ik er toen nog niet klaar voor was, ik had nog andere dingen op te lossen, ben ik er niet op in gegaan. Ik denk dat je het heel graag moet willen om trainer te worden, Ellen zegt ook niet voor niets in haar eerste stap: ‘Zeg JA tegen je workshop’. En ik wist niet of ik zelf heel graag wilde trainen, of dat het kwam door het onderwerp van de training waar ik op dat moment bij zat. Dus heb ik besloten om eerst nog andere wegen te bewandelen alvorens een bepaalde kant op te gaan.

Het is nu begin augustus, en bij mij komen de eerste trainingen voor het najaar alweer binnen druppelen. Op dit moment denk ik na over twee trainingen. Beide trainingen gaan over ontdekken van talenten en persoonlijkheid. Beide trainingen zijn in een leuke, persoonlijke groep. Beide trainingen zijn niet duur. Maar ik weet ook dat ik met mezelf heb afgesproken dat dat ik het komend jaar wil omdraaien: eerst bedenken welke kant ik op wil, en dan een geschikte training erbij zoeken waarmee ik verder kom. Want ik wil mijn pad uitstippelen met aan het einde een bepaald doel wat ik wil bereiken. En om dat doel te bereiken ga ik input zoeken in de vorm van boeken, internet en ook trainingen. Dus als er een training passend is, dan zal ik deze volgen. Zodat ik verder geholpen kan worden op weg naar mijn doel. Want ik heb nu lang genoeg gezweefd.

Advertenties

3 thoughts on “Dag 209: Ellen de Dreu (www.workshoptrainer.nl)

 1. Hoi Ellen,
  Wat een mooi artikel heb je geschreven. Dat boek gaat er komen, daar heb ik alle vertrouwen in. Ik kan me ook heel goed voorstellen wat je schrijft: dat je eerst wilt weten wat je wilt gaan doen en dat je daar dan een goede training bij zoekt en niet andersom. Als je toch besluit om trainer te worden, dan ben je van harte welkom om bij mij een workshop te komen volgen. Het is het leukste beroep ter wereld, ik kan het je van harte aanbevelen. Wellicht tot ziens. En veel succes met je 365 dagen project!
  Groetjes,
  Ellen

  • Ellen, dank je wel voor je reactie! Ik heb je zeker op mijn ‘lijstje’ staan voor het volgen van een workshop. In mijn blog van vandaag kwam eruit welke doelen ik heb voor dit jaar, het geeft me een groot gevoel van rust. Ik ga namelijk snel van mijn pad af, want ik zie zoveel leuke dingen op de zijwegen. Maar als ik dan weer zit te schrijven, dan ‘zie’ ik ineens weer wat ik moet doen. Alleen daar al zijn mijn blogs zo goed voor!
   Hartelijke groet, Ellen

 2. Haha, die fout met je eerste training is een klassieker. Soms is het wel fijn om als trainer te ontdekken dat je ook maar mens bent.
  Gr Johan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s