Dag 205: Ellen Zijm (www.ellenzijm.nl)


Ellen Zijm is klassiek accordeoniste, dirigente en docente. Ellen Zijm begon met accordeonlessen aan de muziekschool in Hengelo en startte op 11-jarige leeftijd met lessen bij Egbert Spelde, docent aan het ArtEZconservatorium te Enschede. In juni 2011 heeft zij daar haar Masterstudie voltooid.

Na haar Bachelor studie studeerde Ellen een half jaar bij Stefan Hussong. Ze volgde verschillende malen masterclasses van o.a. Geir Draugsvoll, Claudio Jacomucci, Mie Miki en Friedrich Lips, nam in 2005 en 2009 deel aan de Summer Academy van het Nationaal Jeugd Orkest en deed mee aan diverse concoursen. Hierbij won zij verschillende 1e en 2e prijzen in de 1e-, ere- en superieure divisie op het Nationaal Accordeonconcours. In 2006 en 2007 won Ellen een aanmoedigingsprijs op het Prinses Christina Concours en in 2007 won zij ook de Gaudeamus prijs.

In oktober 2008 was Ellen te horen bij het radioprogramma ‘Spiegelzaal’ op Radio 4. Ook nam zij deel aan uitvoeringen van de ‘Petite Messe Solennelle’ van G. Rossini, ‘Een Eigen Hooglied’ van Wim Beunders en ‘Requiem voor Enschede’, eveneens van Wim Beunders. Ellen was, samen met zangeres Eline Harbers, te zien en te horen bij de documentaire serie ‘Market Garden’ op TVGelderland. Zij remplaceerde bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, concerteert regelmatig met het Nederlands Accordeon Ensemble (NAE) en speelt in verschillende kamermuziekcombinaties.

Nieuwe lespraktijk geopend
Vanaf september 2012 zal het mogelijk zijn om accordeonlessen (zowel Nederlands- als Duitstalig) te volgen op de grens van Nederland en Duitsland (tussen Glanerbrug en Gronau).Voor beginnende leerlingen zijn huurinstrumenten beschikbaar.

Tijdens een Erasmus uitwisseling naar Würzburg (1 januari t/m 30 juli 2010) heeft Ellen onder andere les gehad van prof. Stefan Hussong. Ook heeft zij vele avonturen beleefd, waarover zij een blog heeft bijgehouden: http://ellenzijm.reismee.nl/

Ook is Ellen in de maand juni 2010 naar Calgary, Canada geweest. Zij deden een project met de compositieklas van de University of Calgary. De compositieklas heeft stukken voor accordeon geschreven en wij hebben die (met veel overleg en het heen en weer sturen van opnames) ingestudeerd. Daar ter plekke zijn ze met de componisten aan het werk gegaan: een concert geven en opnames maken. Een hele mooie ervaring, waar zij ook over heeft geschreven op haar blog.

Het is echt te grappig: ik ben zelf muzikant, maar ben nooit eerder accordeonisten tegengekomen. Nu heb ik dit jaar al twee Ellens die professioneel accordeonist zijn! Zo leuk vind ik dat. 

Gaaf dat Ellen zoveel in het buitenland is geweest om te studeren en te spelen. Het lijkt me zo’n ontzettend mooie ervaring, want ook al is muziek wereldwijd echt een verbinder, toch zul je tegen verschillen aanlopen. En daar kun je veel van leren.

Door de blog van Ellen zie ik ook hoe klein de wereld eigenlijk kan zijn. Ook al zit Ellen in Canada, toch heb je goed contact door middel van het internet. Alles kun je erop zetten: je verhaal, filmpjes, foto’s, muziek van het concert. Schitterend. Ellen schrijft bijvoorbeeld in haar blog dat ze op zoek is naar een kamer. Dat zijn ook dingen die je wereldwijd kunt regelen via Social Media: stuur een tweet of maak een blog, en het is zo goed als zeker dat je een reactie krijgt. Of dat iemand een kamer voor je weet. Ik vind het geweldig en onvoorstelbaar hoeveel er mogelijk is als je je daarvoor open stelt. En hoeveel mensen er behulpzaam zijn. 

Volgens mij heeft Ellen nu zo’n beetje haar draai gevonden, aangezien ze een lespraktijk gaat beginnen vanaf september dit jaar. Wellicht gaat ze ook nog weer eens op reis. Ik hoop dat ze haar blog bijhoudt, want inmiddels ben ik er wel achter hoe waardevol dat document kan zijn! Naast dat het ook gewoon leuk is…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s