Dag 85: Ellen Boersbroek (www.ellenboersbroek.nl)


Als klein meisje was Ellen al gek op paarden. Daar waar de paarden waren, daar was Ellen. Als tiener leerde ik paardrijden op de manege en uiteindelijk kocht voor mijn 30ste verjaardag Amar. Een superbok! Stoer, sterk en met een mooie afstamming. Daar zou ik de Z wel mee halen, dacht ik…

Ellen weet al heel lang dat zij meer voelt en ziet bij paarden dan ‘normaal’ is. Zij zocht iets zodat ze daar iets mee kon doen, maar wilde niet iets ‘zweverigs’. Dat is helemaal niets voor zo’n nuchter mens als zij! In november 2008 kwam zij in contact met cranio-sacraal therapie. Ze belde Anja Marcinski voor meer informatie over haar opleiding tot cranio-sacraal therapeut voor paarden en ze wist meteen dat ze goed zat. Dit was waar zij naar op zoek was. Nu ben Ellen in opleiding bij Anja en maakt zij gebruik van haar talenten op een technische, wetenschappelijke manier

Wat is cranio-sacraal therapie
Een cranio-sacraal therapeut maakt ruimte in het lichaam van het paard door het paard te laten ontspannen. Ontspannen weefsel laat het sacrale vocht beter stromen zodat herstel mogelijk wordt. De therapeut schept, door het toepassen van een aantal handgrepen, de voorwaarden zodat het lichaam zelf het werk kan doen.

Wat mag je verwachten?
Cranio-sacraal therapie versterkt het immuunsysteem, zorgt voor betere vitaliteit en veerkracht en versnelt het herstel na een ingreep of blessure.

Cranio is heel geschikt voor paarden met gedrags-problemen. Een schrikkerig paard wordt rustiger, een angstig paard wordt zelfverzekerder en een ‘zure’ merrie zal zich snel beter voelen.

Cranio helpt bij fysieke problemen zoals:
• Slechte balans
• Stijfheid
• Scheefheid
• Hoofdpijn

Maar ook bij mentale klachten als:
• Stress/zenuwachtigheid
• Boosheid/agressie
• Depressie
• Frustratie

Zachte aanraking
Een cranio-sacraal behandeling bestaat uit een serie ‘handgrepen’ waarbij Ellen haar handen heel zachtjes op het paardenlichaam legt. Haar handen voelen en ‘zien’ in het paardenlijf. Zij ziet of een bot scheef staat of dat een spier verkrampt. Soms voelt zij dat ook direct in haar eigen lichaam.

Het uitwisselen van energie
Tijdens de behandeling voelt Ellen het paard. Zij voelt in zijn lichaam en in zijn geest. Het kan gebeuren dat de tranen opeens over haar wangen stromen of dat ze plotseling misselijk wordt of acuut maagpijn krijgt. Ze neemt die informatie mee in de behandeling, maar blijft neutraal. Zodra ze wegstapt van het paard en weer in haar eigen ‘energiebubbel’ ben, voelt zij zich weer ‘gewoon Ellen’.

Vreemd?!?
Bovenstaande klinkt je misschien raar in de oren, maar als je je paard met je gedachten kunt laten aangalopperen, dan weet je toch al lang dat er veel meer is dan je met je ogen kunt zien?

Ellen blogt ook over alles wat ze meemaakt. Kijk op craniovoorpaarden.blogspot.com

Het is typisch, de afgelopen weken ben ik al een paar keer in aanraking gekomen met mensen die ‘iets doen met paarden’. Omdat het hen helpt bij hun eigen ontwikkeling. Een vriendin van mij heeft bijvoorbeeld paardrijles genomen, omdat ze van het paard wil leren haar eigen emoties te herkennen en trouw te zijn aan zichzelf. Zodra zij tijdens de les ook maar enigszins doet alsof ze het leuk vindt, krijgt ze dat direct terug van het paard. Hij werkt dan niet mee, hij is lastig en doet geheel zijn eigen zin. Een paard doorziet blijkbaar jouw emoties, and you cannot hide.

Toen ik dat verhaal hoorde, vond ik dat zo knap dat zij die paardrijlessen is gaan doen. Zeker ook omdat ik weet dat zij ergens altijd een beetje bang is van paarden (net als ik overigens). Iedere les ziet ze dan ook als een berg tegenop, maar ze gaat wel. En iedere les leert ze weer meer over haar emoties, haar overtuigingen en blokkades. Het klonk zo mooi dat ik zelf dacht dat ik misschien ook eens paardrijlessen moet nemen.

En dan komt Ellen Boersbroek op mijn pad. Door mijn oproep op Twitter. En dan bekijk ik haar website, en kan ik niet meer stoppen met lezen. Alle verhalen over de paarden die ze heeft behandeld, iedere letter over de werking van de therapie. En dan die uitspraak: ‘Je kunt veel leren van je paard. Maar daar is lef voor nodig. Als je echt luistert, word je geconfronteerd met je eigen tekortkomingen en dat is niet altijd even prettig.’ Ik was helemaal onder de indruk.

Ik voel bij het werk van Ellen zoveel puurheid. De manier waarop zij de paarden behandelt is zo vol respect en acceptatie, daar krijg ik helemaal kippenvel van. Ook het feit dat zij heeft gevonden waar ze haar hele leven naar op zoek was, vind ik prachtig. Zo zou het bij iedereen moeten gaan.

Voor het eerst van mijn leven vind ik het erg dat ik bang ben voor paarden. Maar terwijl ik dat schreef dacht ik ook: waar ben ik bang voor? Echt voor de paarden, of misschien wel voor mezelf? Misschien moet ik, net als die vriendin van mij, toch een keer de stap wagen en paardrijlessen nemen. Om te zien waar het me brengt. Volgens mij is het heel confronterend. En durf ik mezelf ertoe zetten om deze confrontatie met mezelf aan te gaan?

2 gedachten over “Dag 85: Ellen Boersbroek (www.ellenboersbroek.nl)

    • Dank je wel Ellen voor je reactie. Als ik mijn angst kan overwinnen, dan zou ik heel graag bij jou langskomen. Want om mijn eerste ervaring met paarden bij jou te hebben, lijkt me dubbel bijzonder.
      Dus wie weet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s